Πού έχουν πάει τα χρήματά μας για το κλίμα, αν όχι για την πρόληψη των πυρκαγιών;

pixabay / sippakorn
ΠΑΡΙΣΙ — Οι πυρκαγιές βρίσκονται στο επίκεντρο του δυτικού κόσμου αυτό το καλοκαίρι, από τη Χαβάη στον Καναδά και σε όλη την Ευρώπη. Οι ηγέτες μας μας λένε πως αυτό οφείλεται στην κλιματική αλλαγή. Σε τι ξοδεύουν τα μετρητά μας εάν ισχυρίζονται ότι οι πυρκαγιές επιδεινώνονται παρά τις συνεισφορές μας;

Rachel Marsden - rachelmarsden.com / Παρουσίαση Freepen.gr

«Εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν επικίνδυνη ποιότητα αέρα λόγω των πυρκαγιών σε ολόκληρο τον Καναδά, οι οποίες εντείνονται λόγω της κλιματικής κρίσης», δήλωσε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

«Βλέπουμε όλο και περισσότερες από αυτές τις πυρκαγιές λόγω της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό στο Twitter, προσθέτοντας πως η κυβέρνησή του «θα συνεχίσει να εργάζεται – εδώ στο σπίτι και με εταίρους σε όλο τον κόσμο – για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αντιμετώπιση των επιπτώσεών της».

Αυτό πραγματικά δεν ακούγεται ότι μας δίνουν πολύ καλή απόδοση στην επένδυσή μας για την κλιματική αλλαγή. Τι θα λέγατε λοιπόν, αντί να αναφέρουμε συνεχώς την ανάγκη με τα μετρητά μας να ελέγχουμε τη θερμοκρασία της γήινης ατμόσφαιρας σε συγκεκριμένο βαθμό, να τα χρησιμοποιούμε για να διαχειριζόμαστε καλύτερα τα πάρκα και τα δάση μας; Ξέρετε, κάτι με μια πραγματική μέτρηση για τη διασφάλιση της λογοδοσίας.

Σε αντίθεση με το κατεστημένο, φαίνεται πως η έλλειψη υπερθέρμανσης του πλανήτη και οι πυρκαγιές κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών οδήγησαν σε συσσώρευση νεκρής ανάπτυξης που τώρα απαιτεί απεγνωσμένα προληπτικά εγκαύματα, ώστε να μην κινδυνεύει να φουσκώσει  καπνός ταυτόχρονα σε ένα τεράστιο αποτύπωμα άνθρακα. Ίσως λοιπόν θα μπορούσαν να ξεκινήσουν με αυτό.

Υπάρχει επίσης σαφής ζήτηση για εξοπλισμό πυρόσβεσης, όπως τα βομβαρδιστικά με νερό. Ο Καναδάς έχει κυριαρχήσει στην παραγωγή τους, αλλά η Ευρώπη απαιτεί μια νέα γενιά Canadair και ο Καναδάς δεν κατάφερε να διατηρήσει την τεχνογνωσία που απαιτείται για την παραγωγή του.

Γιατί δεν χρησιμοποιήθηκαν μετρητά για την κλιματική αλλαγή για να επενδύσουν στην κατασκευή αυτού του νέου αεροπλάνου που μεγάλο μέρος του δυτικού κόσμου θέλει να αγοράσει και το οποίο θα είχε μια αξιοπρεπή απόδοση και όχι απλώς ένα λάκκο δαπανών χωρίς πάτο;

Τα δυτικά έθνη στράφηκαν πιο πρόσφατα στον πολλαπλασιασμό των φόρων άνθρακα τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους καταναλωτές - όλα αυτά τελικά πέφτουν στους ώμους μας, καθώς οι επιχειρήσεις περνούν το εμπόδιο με τη μορφή αυξημένων τιμών σε σχεδόν τα πάντα. Και με εξαίρεση την εξέγερση των Κίτρινων Γιλέκων της Γαλλίας σχετικά με την αύξηση του οικολογικού φόρου για τα καύσιμα το 2018, οι ψηφοφόροι γενικά μόλις το υπέστησαν. Ο πληθωρισμός σε ολόκληρο τον δυτικό κόσμο εκτοξεύτηκε στα ύψη και λίγοι ανέφεραν τους φόρους για το κλίμα ως ένοχο.

Στον Καναδά, ο ομοσπονδιακός φόρος άνθρακα — που μετονομάστηκε ως «φόρος ρύπανσης», επειδή είναι προφανώς ευκολότερο να πουλάς φόρο για τη ρύπανση παρά ένας φόρος στον άνθρακα (γνωστός και ως φυτική τροφή) — έχει προγραμματιστεί να αυξάνεται αυτόματα κάθε χρόνο και μόλις αυξήθηκαν ξανά το καύσιμα.

Τα μετρητά που συγκεντρώνονται μέσω του συστήματος αναδιανέμονται όπως κρίνει η κυβέρνηση — σε «ιδιώτες και οικογένειες μέσω εκπτώσεων τιμών ρύπανσης» και σε επιχειρήσεις και «ομάδες ιθαγενών», σύμφωνα με τον ιστότοπο της κυβέρνησης.

Και ενώ η κυβέρνηση επέμενε νωρίτερα φέτος πως οι πολίτες έλαβαν περισσότερες εκπτώσεις από ό,τι ξόδεψαν για τον ίδιο τον φόρο καυσίμων, είναι αδύνατο να μετρηθεί πόσα επιπλέον πλήρωσαν αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι ως αποτέλεσμα του εκτοξευόμενου πληθωρισμού στον οποίο συμβάλλει αυτός ο φόρος.

Αν και μας λένε ότι οι φόροι για το κλίμα έχουν σκοπό να περιορίσουν την κλιματική αλλαγή, λιγότεροι άνθρωποι το πιστεύουν πραγματικά. Μια εθνική έρευνα της Nanos Research αυτόν τον μήνα διαπίστωσε πως μόνο το 15 τοις εκατό των Καναδών πιστεύει ότι αυτό συμβαίνει, με το 53 τοις εκατό να λέει το αντίθετο.

Έτσι, ο κόσμος πιάνει το νόημα. Και γιατί να μην το κάνει; Μετά από χρόνια ταξίδια ενοχής και κατηγορούμενοι για οτιδήποτε τυχαίνει να κάνει το κλίμα της γης κάθε στιγμή, αρχίζουν να παρατηρούν ότι η κυβερνητική δράση σε αυτόν τον τομέα είναι τόσο άχρηστη όσο και αλλού.

Ενώ ο μέσος άνθρωπος σκληραίνει, άλλοι επωφελούνται από τη διαιώνιση του ζητήματος. Δε διαφέρει και πολύ από τις ατελείωτες δυτικές δαπάνες για όπλα των ΗΠΑ για την Ουκρανία, που μόλις οδήγησε την Washington Post να δημοσιεύσει μια νέα τρομερή αξιολόγηση της κοινότητας των πληροφοριών των ΗΠΑ για την «αντεπίθεση» του Κιέβου κατά των ρωσικών δυνάμεων.

Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση της σύγκρουσης στην Ουκρανία, το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα θα είναι ο ξεκάθαρος νικητής. Ομοίως, οι «πράσινοι» δικαιούχοι της κρατικής μεγαλοπρέπειας απέτυχαν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες για την τροφοδοσία των βιομηχανικών χωρών παρά τη μαζική κρατική βοήθεια.

Η ανάγκη της Γερμανίας - της πιο πράσινης οικονομίας της Ευρώπης - να επιστρέψει στο βρώμικο άνθρακα επειδή η ηλιακή και η αιολική ενέργεια δεν ήταν έτοιμα για την πρώτη στιγμή όταν οι ευρωπαϊκές κυρώσεις απέκοψαν το μπλοκ από το φθηνό ρωσικό αέριο, είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αλλά οι επενδυτές στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εξακολουθούν να πλουτίζουν από την πλάτη μας για ατελείωτες προσπάθειες.

Είναι ο μέσος πολίτης που αποφεύγει τις πυρκαγιές ενώ παλεύει με τον πληθωρισμό -και το αποτέλεσμα της κακής διαχείρισης της κυβέρνησης- ενώ λειτουργεί ως αιώνια αγελάδα με μετρητά. Και θα συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι να ξυπνήσουν οι πολίτες και να αρχίσουν να αντιστέκονται.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail