Η Σαουδική Αραβία θερίζει τους γεωοικονομικούς καρπούς του ανταγωνισμού Κίνας-ΗΠΑ

Η Σαουδική Αραβία επωφελείται στο μέγιστο από τον ανταγωνισμό Κίνας-ΗΠΑ, όπως αποδεικνύεται από τρεις σημαντικές εξελίξεις φέτος μέχρι στιγμής. Πρώτον, η Κίνα μεσολάβησε στην προσέγγιση Σαουδικής Αραβίας-Ιράν νωρίτερα αυτή την άνοιξη, η οποία ακολουθήθηκε από το δεύτερο επίτευγμα των δύο αυτών να γίνουν δεκτοί στους BRICS ως πλήρη μέλη λιγότερο από μισό χρόνο αργότερα. Η τρίτη κίνηση δεν ήρθε ούτε ένα μήνα μετά από αυτό, όταν οι ΗΠΑ κάλεσαν τη Σαουδική Αραβία να ενταχθεί στον οικονομικό διάδρομο Ινδίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης (IMEC) στη Σύνοδο Κορυφής της G20 το περασμένο Σαββατοκύριακο.

ANDREW KORYBKO / Παρουσίαση Freepen.gr 

Κανένα από αυτά δεν θα είχε συμβεί αν δεν υπήρχε το φιλόδοξο όραμα 2030 του πρίγκιπα Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν (MBS), το οποίο μπορεί να συνοψιστεί ως συνδυασμός ολοκληρωμένων μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό και γεωστρατηγικής εξισορρόπησης στο εξωτερικό. Για το σκοπό αυτό, έφερε επανάσταση στην κοινωνία της κομητείας του και προσπάθησε να διαφοροποιηθεί από την εξάρτηση της οικονομίας από τις εξαγωγές ενέργειας για την επίτευξη του πρώτου στόχου, ενώ ο δεύτερος προωθήθηκε καλλιεργώντας στρατηγικούς δεσμούς με μη παραδοσιακούς εταίρους όπως η Κίνα, η Ρωσία και το Ιράν.

Ο τελευταίος ενισχύθηκε σε μεγάλο βαθμό από τις διαμάχες μεταξύ του MBS και των δύο πιο πρόσφατων δημοκρατικών διοικήσεων των ΗΠΑ, οι οποίες τον ενθάρρυναν να επιταχύνει το ρυθμό της νέας γεωστρατηγικής εξισορρόπησης της χώρας του, συμμετέχοντας πιο ενεργά με την Κίνα από κάθε άποψη. Η δέσμευση του Ομπάμα για την ιρανική πυρηνική συμφωνία σε συνδυασμό με την κριτική του Μπάιντεν στη Σαουδική Αραβία για τη συμπεριφορά της στον πόλεμο της Υεμένης και το θάνατο του Τζαμάλ Κασόγκι εξασφάλισαν ότι οι σχέσεις με τον συστημικό κινεζικό αντίπαλο των ΗΠΑ θα είχαν προτεραιότητα από το Ριάντ.

Προς τιμήν του MBS, αυτές οι σχέσεις συνέχισαν να αυξάνονται παρά την απόψυξη Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ υπό τον Τραμπ και όλα όσα έκανε ο πρώην Αμερικανός ηγέτης για να υπονομεύσει το Ιράν. Αυτή η παρατήρηση δείχνει πόσο ειλικρινής ήταν για την εφαρμογή του οράματος 2030, καθώς θα μπορούσε εύκολα να επιβραδύνει τον ρυθμό αυτής της πρωτοβουλίας ή να την εγκαταλείψει εντελώς κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αντ ' αυτού, παρέμεινε αφοσιωμένος στην καλλιέργεια στρατηγικών δεσμών με την Κίνα, η οποία τελικά οδήγησε στην προσέγγιση της χώρας του με το Ιράν.

Αυτή η εξέλιξη άλλαξε το παιχνίδι, καθώς ταυτόχρονα πέτυχε και τους δύο συμπληρωματικούς στόχους του οράματος 2030: οι περιφερειακές οικονομικές ευκαιρίες ξεκλειδώθηκαν μαζί με την καλλιέργεια στρατηγικών δεσμών με αυτό που μέχρι τώρα ήταν ο λιγότερο πιθανός εταίρος της χώρας του οπουδήποτε στον κόσμο. Η Κίνα διαμεσολάβησε σε αυτή τη συμφωνία, δεδομένου πως οι προκύπτουσες διαδικασίες περιφερειακής οικονομικής ολοκλήρωσης ευθυγραμμίζονται με την προβλεπόμενη κοινότητα κοινού πεπρωμένου για την ανθρωπότητα της πρωτοβουλίας Belt & Road (BRI).

Κατά συνέπεια, το επόμενο φυσικό βήμα ήταν να εισαχθούν και οι δύο αυτοί πρώην αντίπαλοι στους BRICS, οι οποίοι εξυπηρετούν τα στρατηγικά γεωοικονομικά συμφέροντα του πυρήνα RIC του Ομίλου αυτού. Η Κίνα προβλέπει ότι το πραγματικό εμπόριο με τη Σαουδική Αραβία θα διεξαχθεί μια μέρα σε μεγάλο βαθμό μέσω χερσαίων οδών μέσω του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Κεντρικής Ασίας-Δυτικής Ασίας, του οποίου ο νότιος κλάδος περνά από το Ιράν. Η Ρωσία, εν τω μεταξύ, θέλει να ενσωματώσει τη Σαουδική Αραβία στο διάδρομο μεταφορών Βορρά-Νότου (NSTC) με το Ιράν.

Απτή πρόοδος σημειώθηκε προς αυτή την κατεύθυνση στα τέλη του περασμένου μήνα, αφού η πρώτη ρωσική αμαξοστοιχία φορτίου με προορισμό τη Σαουδική Αραβία έφτασε στην Ισλαμική Δημοκρατία καθ ' οδόν προς το Βασίλειο μέσω αυτού του πολυτροπικού διαδρόμου. Όσον αφορά την ινδική διάσταση, το διμερές εμπόριο και οι επενδύσεις θα ενισχυθούν προβλέψιμα τώρα που η Σαουδική Αραβία είναι μέλος των BRICS, αλλά υπάρχουν περισσότερα από αυτό. Αυτό έθεσε πραγματικά τη βάση για αυτούς τους δύο να συνιδρύσουν το IMEC το περασμένο Σαββατοκύριακο μαζί με τους κοινούς τους Εμιρατιανούς, Αμερικανούς, και Ευρωπαίους εταίρους.

Εάν η Σαουδική Αραβία παρέμενε εκτός BRICS, τότε είναι πιθανό το Βασίλειο να ήταν απρόθυμο να ενταχθεί στο IMEC λόγω ανησυχίας ότι αυτή η σειρά μεγάλων έργων θα μπορούσε να γίνει αντιληπτή από την Κίνα ως ανταγωνιστική με το BRI, σπέρνοντας έτσι άσκοπα δυσπιστία στη γρήγορη στρατηγική συνεργασία τους. Αυτό θα μπορούσε με τη σειρά του να είχε ως αποτέλεσμα είτε να περιπλέξει την πράξη εξισορρόπησης της Σαουδικής Αραβίας εάν ο MBS εξακολουθούσε να το κάνει είτε να καταστήσει αδύνατο το IMEC βλέποντας πώς η χώρα του είναι το αναντικατάστατο κράτος διέλευσης.

Ως εκ τούτου, επιτεύχθηκε η καλύτερη δυνατή μέση λύση, με την οποία η Σαουδική Αραβία θεσμοθέτησε την οικονομική-χρηματοπιστωτική συνεργασία της με τη νέα μη παραδοσιακή εταίρο Κίνα, παράλληλα με την προληπτική αποτροπή οποιασδήποτε δυνητικά δυσανάλογης εξάρτησης από τη Λαϊκή Δημοκρατία μέσω του IMEC. Το τελευταίο χρησίμευσε επίσης για να αποτρέψει τις ΗΠΑ από το να υποψιάζονται ότι η προσέγγιση της Σαουδικής Αραβίας με το Ιράν και η ένταξη στις BRICS στοχεύουν εναντίον της, αφού το Ριάντ συμφώνησε να διαδραματίσει έναν απαραίτητο ρόλο σε αυτόν τον διάδρομο Ινδίας-ΕΕ.

Μέσα από αυτές τις τρεις μεγάλες εξελίξεις κατά το παρελθόν έτος που όλες προέκυψαν άμεσα από το όραμα 2030, o MBS ήταν σε θέση να κάνει το φαινομενικά αδύνατο αποκομίζοντας τους γεωοικονομικούς καρπούς του ανταγωνισμού Κίνας-ΗΠΑ με τέτοιο τρόπο ώστε η Σαουδική Αραβία να κερδίζει και από τους δύο, τη Ρωσία, την Ινδία και την ΕΕ ταυτόχρονα. Αυτό το αποτέλεσμα τοποθετεί το βασίλειό του στο κέντρο της παγκόσμιας συστημικής μετάβασης στην πολυπολικότητα, η οποία διαποτίζει αυτόν τον συγκριτικά νεαρό ηγέτη με υπερμεγέθη επιρροή στη διαμόρφωση της αναδυόμενης παγκόσμιας τάξης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail