Ο βασικός ρόλος της βρετανικής υπηρεσίας κατασκοπείας MI6 στο πραξικόπημα του 1953 κατά του πρωθυπουργού του Ιράν Μοσαντέκ

Αυτή την εβδομάδα σηματοδοτείται η 60ή επέτειος από το στρατιωτικό πραξικόπημα που ενορχηστρώθηκε από τη CIA και την MI6 που ανέτρεψε τον τότε πρωθυπουργό του Ιράν Mohammad Mosaddeq και το υπουργικό συμβούλιο του.

Kit Klarenberg - presstv.ir / Παρουσίαση Freepen.gr

Δουλεύοντας παράλληλα, Βρετανοί και Αμερικανοί κατάσκοποι διεξήγαγαν μια καταστροφικά αποτελεσματική μυστική εκστρατεία χρησιμοποιώντας σαμποτέρ, διοργάνωσαν διαδηλώσεις, βομβιστικές επιθέσεις με ψευδείς σημαίες και δολοφονίες, που τελικά έβαλαν τη βασιλεία του Σάχη Μοχαμάντ Ρεζά Παχλαβί σε μια πιο βάναυση και δικτατορική βάση για τις επόμενες δύο και μισό δεκαετίες.

Η ιστορία του πραξικοπήματος είναι αρκετά γνωστή - κυρίως επειδή η CIA έχει  ανοιχτά παραδεχτεί  την ευθύνη για τη μαζική βία και την αναταραχή που ανέτρεψε τον Mosaddeq εκείνη τη μοιραία ημέρα, και πολλά έγγραφα που περιγράφουν τις μυστικές δραστηριότητές της κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι στη δημοσιότητα.

Ωστόσο, ο κεντρικός ρόλος της MI6 παραμένει σε μεγάλο βαθμό άγνωστος. Τώρα, πρέπει να ειπωθεί το άθλιο παραμύθι - ή, τι μπορεί να συνενωθεί από ένα ημιτελές, πλήρως ξεριζωμένο αρχειακό υλικό.

'Κλεμμένη περιουσία'

Το Μάιο του 1951, το κοινοβούλιο του Ιράν υποστήριξε ομόφωνα την πρόταση του Mosaddeq να εθνικοποιήσει την Αγγλοϊρανική Εταιρεία Πετρελαίου (AIOC) και να απαλλοτριώσει τα περιουσιακά της στοιχεία.

Η κίνηση ήταν εξαιρετικά δημοφιλής, κάνοντας αμέσως τον πρωθυπουργό εθνικό ήρωα. Πολλοί πίστευαν πως η κυριαρχία και η εκμετάλλευση του Λονδίνου στη Δυτική Ασία είχε επιτέλους τελειώσει, και για πρώτη φορά μετά από αιώνες, οι άνθρωποι θα αναλάμβαναν τις υποθέσεις τους και θα επωφεληθούν από τον τεράστιο πετρελαϊκό πλούτο της χώρας τους.

Αυτές ακριβώς οι ελπίδες σήμαιναν από την προοπτική της Βρετανίας ότι δε θα μπορούσε να επιτραπεί να πραγματοποιηθεί το αντι-ιμπεριαλιστικό πρόγραμμα του Mosaddeq.

Μέσω της AIOC, οι πόροι του Ιράν αξιοποιήθηκαν και ο πληθυσμός εξαθλιώθηκε. Σύμφωνα με μια συμφωνία που συνήφθη το 1901 και η οποία θα διαρκέσει μέχρι το 1993, το Λονδίνο συγκέντρωσε πάνω από το 80 τοις εκατό των κερδών της εταιρείας.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι της AIOC και οι οικογένειές τους μοχθούσαν αλλά ζούσαν σε  φρικτές συνθήκες, ενώ οι Βρετανοί διευθυντές της εταιρείας ζούσαν σε εκπληκτική χλιδή, κάτι που δεν ήταν αποδεκτό από το λαό του Ιράν.

Η Κοινή Επιτροπή Πληροφοριών του Λονδίνου  παρατήρησε  σχετικά με την εθνικοποίηση της AIOC με τυπικά ανέντιμη αυτοσυγκράτηση: «Η κατάσταση στην Περσία έχει πάρει μια ατυχή τροπή».

Στην πραγματικότητα, οι εξαγριωμένοι Βρετανοί αξιωματούχοι άρχισαν αμέσως να σχεδιάζουν πώς να απαλλαγούν από τον Mosaddeq και να αντιστρέψουν την εθνικοποίηση, πριν άλλες χώρες της περιοχής και πέραν αυτής έχουν παρόμοιες ιδέες.

Το πρώτο βήμα ήταν η επιβολή κυρώσεων που απαγορεύουν τις εισαγωγές από το Ιράν βρετανικών εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου του χάλυβα και της ζάχαρης, το πάγωμα των λογαριασμών της Τεχεράνης στο Λονδίνο και το εμπάργκο από το Βασιλικό Ναυτικό, σύμφωνα με το οποίο κάθε πλοίο στην περιοχή ύποπτο πως μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο θα κατασχεθεί για μεταφορά «κλεμμένης περιουσίας».

Η άμεση στρατιωτική επέμβαση εξετάστηκε αλλά τελικά αποκλείστηκε από τον τότε πρωθυπουργό Κλέμεντ Άτλε. Αντίθετα, αποφασίστηκε να εκτοπιστεί ο Mosaddeq μέσω ανατροπής και υπονόμευσης.

Ο στόχος της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών ήταν να δημιουργήσει ένα κοινωνικό και πολιτικό κλίμα στο Ιράν που να ευνοεί τη βίαιη επανάσταση, με τρόπο που θα κρατούσε κρυφό το χέρι του Λονδίνου σε περίπτωση εξέγερσης.

Αυτό περιελάμβανε τη μυστική οικοδόμηση ενός δικτύου τοπικών παραγόντων της αντιπολίτευσης, οι οποίοι θα κινητοποιούνταν για την απομάκρυνση του Μοσαντέκ μέσω μιας σειράς προκλητικών, αν όχι ξεκάθαρων εμπρηστικών μεθόδων, και κατακλύζοντας τα τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης με μαύρη προπαγάνδα για τον πρωθυπουργό και τους συμμάχους και υποστηρικτές του.

Ορισμένα assets στρατολογήθηκαν λόγω της προσωπικής ή/και πολιτικής απέχθειάς τους για τον Mosaddeq και άλλοι - συμπεριλαμβανομένων τοπικών πολιτικών και νομοθετών - δωροδοκήθηκαν.

Η MI6 πλήρωσε επίσης συντάκτες εφημερίδων και δημοσιογράφους για να δημοσιεύσουν επιζήμιες ιστορίες για τον Mosaddeq. Ο ιστορικός Ρόρι Κόρμακ  καταγράφει ότι τον Απρίλιο του 1952, αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ των ΗΠΑ σχολίασαν ιδιωτικά με κάποιο ενδιαφέρον πώς σχεδόν όλα τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης είχαν γίνει εχθρικά προς τον Πρωθυπουργό, προφανώς αγνοώντας ότι αυτό ήταν εξπρές του Λονδίνου.

Περίπου αυτή την περίοδο, επρόκειτο να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στο Ιράν. Ο Μοσαντέκ υποπτευόταν πως η Βρετανία σκόπευε να διαφθείρει τις διαδικασίες και να αποσταθεροποιήσει τη χώρα, γι' αυτό ανέβαλε τις εκλογές και στη συνέχεια παραιτήθηκε.

Το Λονδίνο άσκησε πιέσεις στον Σάχη Παχλαβί για να τον αντικαταστήσει με τον φιλο-Βρετανό Ahmad Qavam. Η πλοκή απέτυχε όταν ξέσπασαν αμέσως μαζικές διαδηλώσεις υπέρ του Μοσάντεκ και μέσα σε μια εβδομάδα ο Πρωθυπουργός αποκαταστάθηκε.

Ένα εσωτερικό σημείωμα του Υπουργείου Εξωτερικών  θρηνούσε πικρά: «Οι τροχοί του Ισλάμ χρειάζονται περισσότερη λίπανση από αυτούς των άλλων θρησκειών».

Ενθαρρυμένος από τη νίκη και έχοντας φτάσει στο τέλος της δέσμευσής του για την εθνικοποίηση, ο Mosaddeq διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις με το Λονδίνο οριστικά, εκδιώκοντας το προσωπικό της βρετανικής Πρεσβείας και όλους τους γνωστούς αξιωματικούς της MI6 που λειτουργούσαν στη χώρα του.

Τραυματισμένη, η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών ματαίωσε τα σχέδιά της για πραξικόπημα. Ωστόσο, η ακτή της αλλαγής καθεστώτος δεν ήταν καθόλου ξεκάθαρη στην Τεχεράνη, όπως θα ανακάλυπταν σύντομα ο Πρωθυπουργός - και ο ιρανικός λαός που υπηρετούσε.

'Made in England'

Παρά την ασυνήθιστη απέλαση, η MI6 συνέχισε να κατευθύνει αποσταθεροποιητικές ενέργειες στο Ιράν μέσω ενός μυστικού δικτύου επικοινωνιών. Ωστόσο, αυτό δεν ήταν αρκετό για να επισπεύσει την πτώση του Mosaddeq, έτσι οι Βρετανοί στράφηκαν στους ομολόγους τους των ΗΠΑ, οι οποίοι μπορούσαν ακόμη να επιχειρήσουν στην Τεχεράνη.

Ωστόσο, ούτε η CIA ούτε ο Λευκός Οίκος ή το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενδιαφέρθηκαν. Τουλάχιστον αρχικά.

Εκείνη την εποχή, ο Mosaddeq απολάμβανε εγκάρδιες σχέσεις με αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, οι οποίοι τον θεωρούσαν χρήσιμο σύμμαχο στον αγώνα κατά του κομμουνισμού. Σήμερα είναι σε μεγάλο βαθμό άγνωστο πως το φθινόπωρο του 1951  περιόδευσε  στη χώρα για έξι εβδομάδες, προσπαθώντας να συγκεντρώσει πολιτική και δημόσια υποστήριξη.

Σε πολλές ομιλίες του, έκανε συγκρίσεις μεταξύ του αγώνα των ΗΠΑ για ανεξαρτησία από τη Βρετανία και των φιλοδοξιών του για εθνικοποίηση του πετρελαίου. Συνήθως, το κοινό -και ο κυρίαρχος Τύπος- ήταν ιδιαίτερα δεκτικοί.

Ένα χρόνο μετά όμως, και οι αποφασιστικές προσπάθειες του Λονδίνου να μειώσει την υποστήριξη των ΗΠΑ προς τον Mosaddeq είχαν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς. Το Νοέμβριο του 1952, ένας αξιωματούχος της βρετανικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον συνέστησε επίσημα πραξικόπημα για την απομάκρυνση του Πρωθυπουργού, στη CIA και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι Αμερικανοί οδηγήθηκαν να πιστέψουν πως η MI6 είχε ένα καλά ανεπτυγμένο σχέδιο που περιλάμβανε τους δικούς της πράκτορες στο Ιράν, το οποίο ήταν βέβαιο ότι θα είχε επιτυχία. Το μόνο που έπρεπε να κάνουν ήταν να δώσουν το πράσινο φως.

Η CIA ήταν επιδεκτική, ωστόσο η Πολιτεία το απαγόρευσε, υποστηρίζοντας ότι υπήρχαν περιθώρια αποτυχίας και η δυτική χορηγία να εκτεθεί. Ωστόσο, ένας σπόρος με επιρροή είχε φυτευτεί, και όταν ο Αϊζενχάουερ έγινε Πρόεδρος τον Ιανουάριο του επόμενου έτους, ένας παλιός φίλος των Βρετανών -ιδιαίτερα του πρωθυπουργού Ουίνστον Τσόρτσιλ και του υπουργού Εξωτερικών Άντονι Έντεν- εγκλωβίστηκε με ασφάλεια στο Οβάλ Γραφείο.

Προσφέροντας σημαντική περικοπή των κερδών της AIOC σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη των ΗΠΑ, ο Αϊζενχάουερ υπέγραψε ένα κοινό σχέδιο CIA/MI6 για την ανατροπή του Mosaddeq. Από εκεί και πέρα, οι δύο υπηρεσίες εργάστηκαν υπερωρίες για να δημιουργήσουν επιτέλους την ώριμη για επαναστατική ατμόσφαιρα στην Τεχεράνη που αναζητούσαν οι Βρετανοί δύο χρόνια νωρίτερα.

Μόλις ανατραπεί τελικά ο ενοχλητικός Πρωθυπουργός, ο Σάχης Παχλαβί θα βασίλευε και θα έκανε ευσυνείδητα τις προσφορές των προστάτων του στο Λονδίνο και την Ουάσιγκτον.

Έτσι, οι εφημερίδες, οι ραδιοφωνικές εκπομπές και τα τείχη των μεγάλων πόλεων γέμισαν με προπαγάνδα κατά του Μοσάντεκ, καθώς και προπαγάνδα υπέρ του Μοσάντεκ που υποτίθεται πως είναι έργο κομμουνιστών, για να βάφουν τον Πρωθυπουργό ως κόκκινο.

Θρησκευτικοί ηγέτες δέχθηκαν επίθεση και τζαμιά βομβαρδίστηκαν από στελέχη της CIA που παρίσταναν υποστηρικτές του Mosaddeq. Αξιωματούχοι της ιρανικής κυβέρνησης σε κάθε επίπεδο  έγιναν στόχος  απαγωγών και δολοφονιών.

Σε αυτό το χαοτικό σκηνικό, οι σπόροι του χάους φύτρωναν γρήγορα, ο Παχλαβί φοβήθηκε ότι οι ίδιες δυνάμεις θα στραφούν με τον καιρό και εναντίον του. Το Μάιο του 1953 είπε στον Πρέσβη των ΗΠΑ στο Ιράν Loy W. Henderson:

«Οι Βρετανοί έριξαν τη δυναστεία των Qajar. Έφεραν τον πατέρα μου. Πέταξαν έξω τον πατέρα μου και μπορούν να με πετάξουν έξω ή να με κρατήσουν όπως νομίζουν… Αν οι Βρετανοί θέλουν να φύγω, θα πρέπει να το μάθω αμέσως για να μπορέσω να φύγω ήσυχα. Επιθυμούν οι Βρετανοί να με αντικαταστήσουν με άλλον Σάχη ή να καταργήσουν τη μοναρχία; Είναι οι Βρετανοί πίσω από τις παρούσες προσπάθειες να αφαιρέσουν τις εξουσίες μου και να μου στερήσουν το κύρος μου στο Ιράν και στο εξωτερικό;».

Αυτό προκάλεσε μια ιδιωτική παρέμβαση από τον Τσόρτσιλ, ο οποίος ισχυρίστηκε πως ενώ οι Βρετανοί «δεν αναμειγνύονται στην περσική πολιτική, θα πρέπει να λυπόμαστε πολύ αν δούμε τον Σάχη να χάνει τις δυνάμεις του ή να εγκαταλείπει τη θέση του ή να εκδιώκεται».

Παρ' όλα αυτά,  οι φόβοι του Παχλαβί  για την κακή ανάμιξη του Λονδίνου παρέμειναν μαζί του μέχρι την ημέρα του θανάτου του.

"Junior Partner"

Η CIA και η MI6 ενορχήστρωσαν και χρηματοδοτούσαν την αναταραχή στο Ιράν καθώς πλησίαζε ο Αύγουστος του 1953, με αποκορύφωμα μια σειρά τεσσάρων ημερών οργανωμένων αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Οι παρευρισκόμενοι, που αριθμούσαν μόνο μερικές χιλιάδες, κατευθύνονταν και χρηματοδοτούνταν σε συντριπτικό βαθμό από βρετανικές και αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας. Καθ' όλη τη διάρκεια, ο Σάχης Παχλαβί έκανε εκκλήσεις προς τον Πρωθυπουργό να παραιτηθεί, κάτι που τελικά παρείχε το πρόσχημα στον στρατό να εισβάλει σε κυβερνητικά κτίρια και  να καταλάβει την εξουσία.

Ενώ οι υποψίες για βρετανική και αμερικανική εμπλοκή υπήρχαν, ο κόσμος ήταν για πολλές δεκαετίες πεπεισμένος πως η πτώση του Mosaddeq προήλθε από μια οργανική έκφραση μαζικής δημόσιας δυσαρέσκειας.

Μόλις Ιρανοί φοιτητές κατέλαβαν την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τεχεράνη το 1979, γνωστή ως «το άντρο της κατασκοπείας», αρπάζοντας ευαίσθητους φακέλους και έγγραφα που δεν είχαν ακόμη καεί, η πραγματικότητα άρχισε να  εμφανίζεται.

Τόσο ενθουσιασμένοι με τα αποτελέσματα που ήταν οι αξιωματούχοι στο Λονδίνο, επέκριναν την MI6 επειδή δεν συνέχισε το έργο της «αλλαγής καθεστώτος» νωρίτερα και πιο επιθετικά.

Η ιρανική κάπαρη τους παρείχε ένα συναρπαστικό σχέδιο, μέσω του οποίου η Αυτοκρατορία τους μπορούσε να διατηρηθεί με κρυφά μέσα, καθώς η στρατιωτική και οικονομική ισχύς της και η ικανότητά της να προβάλλει απροκάλυπτα δύναμη στο εξωτερικό μειώνονταν συνεχώς. Ήταν ένα μοντέλο που θα μπορούσε - και θα επαναληφθεί ξανά όχι μόνο σε ολόκληρη τη Δυτική Ασία, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο, στη συνέχεια από τη βρετανική υπηρεσία πληροφοριών.

Εν τω μεταξύ, η CIA ήταν επίσης ενεργοποιημένη από τις κρυφές επιδόσεις της, έτσι ανέθεσε μια  επίσημη εσωτερική αναθεώρηση  της επιχείρησης, που δεν προοριζόταν για δημόσια κατανάλωση.

Ο αξιωματικός καριέρας Donald Wilber, ο οποίος ηγήθηκε, σχεδίασε και εκτέλεσε τη συμβολή του Langley στην ανατροπή του Mosaddeq, απέδωσε την επιτυχία της συνεννόησης στην «ενεργή συνεργασία του Ηνωμένου Βασιλείου και των assets τους».

Δεν είναι βέβαιο εάν αυτή η εκτίμηση κοινοποιήθηκε στο Λονδίνο εκείνη την εποχή, αλλά σε κάθε περίπτωση, αυτό το εύρημα ήταν χρυσόσκονη για την MI6.

Προς το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, ένας αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου  παρατήρησε ότι σύντομα , η Βρετανία θα «αναμενόταν να πάρει τη θέση της ως κατώτερος εταίρος σε μια τροχιά ισχύος κυρίως υπό την αμερικανική αιγίδα».

Από τότε, ο πολιτικός μηχανισμός και ο μηχανισμός ασφαλείας του Λονδίνου ασχολήθηκε σε μεγάλο βαθμό με την εκμετάλλευση και τη χειραγώγηση αυτής της αιγίδας για τους δικούς του σκοπούς.

Το ιρανικό πραξικόπημα έδειξε πως οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες κατευθύνουν αποτελεσματικά τη μεγαλύτερη, πλουσιότερη, πιο ισχυρή αυτοκρατορία των ΗΠΑ σε κατευθύνσεις της επιλογής της.

Τα 60 χρόνια ήταν μια ατελείωτη μάχη για να επαναληφθεί αυτή η επιτυχία.


* Ο Kit Klarenberg  είναι ένας ερευνητής δημοσιογράφος που εξερευνά το ρόλο των υπηρεσιών πληροφοριών στη διαμόρφωση της πολιτικής και των αντιλήψεων. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail