Η Αυστρία λέει ότι δεν μπορεί χωρίς ρωσικό αέριο

pixabay / anita_starzycka
Freepen.gr -
Η Αυστρία δε θα μπορέσει χωρίς ρωσικό αέριο, και μακροπρόθεσμα, λέει ο Otto Musilek, πρώην διευθυντής της αυστριακής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου OMV, ο οποίος εργάζεται στον τομέα φυσικού αερίου αυτής της εταιρείας για περισσότερα από 30 χρόνια.

«Η Αυστρία δεν θα είναι σε θέση να τα καταφέρει χωρίς ρωσικό αέριο, ακόμη και μακροπρόθεσμα», δήλωσε ο Musilek σε συνέντευξή του στην Initiative Wirtschaftsstandort Oberösterreich, IWS.

Ο πρώην διευθυντής σημείωσε επίσης ότι η μονομερής καταγγελία των συμβάσεων από την Αυστρία θα είχε αμέσως αμφισβητηθεί από την Gazprom στα διεθνή δικαστήρια.

«Τέτοιες διαδικασίες μπορεί να διαρκέσουν πολύ χρόνο μέχρι την τελική αποσαφήνιση της νομικής κατάστασης. Και χωρίς δικαστική διευκρίνιση, η Αυστρία θα πρέπει να συνεχίσει να πληρώνει τη Ρωσία. Μιλάμε για περισσότερα από 30 δισ. ευρώ. Δε θα συμβούλευα την αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αναλάβει ένα τέτοιο ρίσκο», είπε ο Musilek.

Ερωτηθείς εάν η OMV και ο ίδιος, ως επικεφαλής διαπραγματευτής φυσικού αερίου της εταιρείας, έχουν κάνει σοβαρές προσπάθειες για να βρουν εναλλακτικούς και αξιόπιστους προμηθευτές φυσικού αερίου τις τελευταίες δεκαετίες, ο Musilek σημείωσε πως πράγματι, μαζί με άλλους εκπροσώπους της εταιρείας, προσπάθησε να βρει εναλλακτικές λύσεις στο ρωσικό φυσικό αέριο.

«Αλλά τα συμβόλαια προμήθειας απαιτούν εταίρους που όχι μόνο μπορούν, αλλά θέλουν και να προμηθεύουν φυσικό αέριο», εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με βάση τη δεκαετή εμπειρία του στις διεθνείς αγορές ενέργειας και φυσικού αερίου», δεν βλέπει «βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις στο ρωσικό αέριο».

«Μια μονομερής άρνηση προμηθειών θα κοστίσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ και θα διαταράξει περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό του πληθυσμού και των επιχειρήσεων», εξήγησε ο Μούσιλεκ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail