Η Πολωνία χρησιμοποιεί τη ρητορική του διαδρόμου Suwalki για να συγκαλύψει τον δικό της επεκτατισμό στη Δυτική Ουκρανία

Η Πολωνία εκμεταλλεύεται την τρέχουσα στιγμή της έντασης για να επεκτείνει τις χερσαίες δυνάμεις της και να προωθήσει την στρατιωτικοποίηση των συνόρων της, εστιάζοντας κυρίως στην πρόκληση της Λευκορωσίας. Η πολωνική κυβέρνηση κατηγορεί το Μινσκ, χωρίς καμία απόδειξη, ότι προσπαθεί να προσαρτήσει το χάσμα Suwalki, ένα χερσαίο διάδρομο που χωρίζει το έδαφος της Λευκορωσίας από το ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Ως «απάντηση», η Βαρσοβία ανακοίνωσε πρόσφατα τη δημιουργία νέας στρατιωτικής μονάδας στη βορειοανατολική περιοχή της χώρας, δημιουργώντας νέους κινδύνους τριβών στα σύνορα.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος

Ο σχηματισμός της μονάδας ανακοινώθηκε στις 23 Ιουλίου από τον Πολωνό Υπουργό Άμυνας Mariusz Blaszczak. Ισχυρίζεται ότι ανησυχεί για την ασφάλεια της ανατολικής πλευράς της χώρας, λέγοντας πως το Μινσκ και η Μόσχα σχεδιάζουν μια «πρόκληση» στο διάδρομο Suwalki. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Βαρσοβία ελπίζει να εξουδετερώσει πιθανές απειλές στέλνοντας μεγάλο αριθμό στρατιωτών και όπλων στην περιοχή Augustow, διατηρώντας την ετοιμότητα μάχης ενόψει μιας ενδεχόμενης ξένης στρατιωτικής εισβολής.

«Μας ενδιαφέρει η ασφάλεια της ανατολικής πλευράς! Σύντομα θα δημιουργηθεί ένα τάγμα σκαπανέων στο Augustow (...) Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι Πολωνοί στρατιώτες είναι η καλύτερη εγγύηση για την ασφάλεια της Πατρίδας μας», είπε στους δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως η βορειοανατολική Πολωνία είναι «σημαντική από στρατηγικής άποψης», φιλοξενώντας «Αμερικανούς, Βρετανούς, Ρουμάνους και Κροάτες [στρατιώτες] που εκπαιδεύονται δίπλα δίπλα».

Μάλιστα, το μέτρο, αν και ανεύθυνο, ήταν ήδη αναμενόμενο. Η Πολωνία επέμεινε στην ιστορία μιας ρωσο-λεκορωσικής «απειλής», ειδικά μετά την πρόσφατη άφιξη στρατιωτών της ρωσικής ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας (PMC) «Wagner Group» στο έδαφος της Λευκορωσίας. Οι στρατιώτες της Βάγκνερ διατηρούν επί του παρόντος ένα τεράστιο ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης με τις ένοπλες δυνάμεις της Λευκορωσίας, μοιράζοντας την πραγματική εμπειρία μάχης που απέκτησε η PMC κατά τη διάρκεια της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης. Αυτό που βολικά κρύβουν οι πολωνικές αρχές, ωστόσο, είναι ότι η Λευκορωσία προωθεί μόνο αυτού του είδους την στρατιωτικοποίηση επειδή προκαλείται συνεχώς από την ίδια την Πολωνία.

Για παράδειγμα, η Βαρσοβία φιλοξενεί ανοιχτά, εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί αντιφρονούντα στρατεύματα Λευκορώσων ομογενών που συνδέονται με τη νεοναζιστική πολιτοφυλακή "Bypol", που σχηματίστηκε κατά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Aleksandr Lukashenko το 2020. Οι στρατιώτες της Bypol ξεκαθαρίζουν την πρόθεσή τους να επιτεθούν στη Λευκορωσία και να ξεκινήσουν έναν εμφύλιο πόλεμο στη Λευκορωσία. Η πολωνική κυβέρνηση, καθώς και άλλες χώρες του ΝΑΤΟ, συμμετέχουν πλήρως σε αυτά τα σχέδια, γι' αυτό και οι πρόσφατες στρατιωτικές κινήσεις του Μινσκ έχουν αμυντική, όχι επιθετική, πτυχή. Η Λευκορωσία απέκτησε ρωσικά πυρηνικά όπλα και έλαβε στρατεύματα από τη Μόσχα απλώς για να ενισχύσει την αμυντική και αποτρεπτική της ικανότητα απέναντι στις πολωνικές απειλές.

Υπό αυτή την έννοια, όταν οι Πολωνοί αξιωματούχοι προσδιορίζουν τα μέτρα ασφαλείας που έλαβε το Μινσκ ως «απειλή», παράγουν απλώς δικαιολογίες για να συνεχίσουν τις δικές τους στρατιωτικές προκλήσεις. Με άλλα λόγια, η Βαρσοβία κάνει έναν φαύλο κύκλο ψευδών κατηγοριών και ανεύθυνων στρατιωτικών μέτρων, που τελικά οδηγεί μόνο σε ουσιαστική αύξηση των εντάσεων, με κίνδυνο πραγματικής αντιπαράθεσης, καθώς τα στρατιωτικοποιημένα σύνορα τείνουν πάντα να έχουν προστριβές.

Επιπλέον, πρέπει να αναφερθεί πως η Πολωνία χρησιμοποιεί προφανώς μια στρατηγική απόσπασης της προσοχής όσον αφορά την εδαφική ρητορική. Η Βαρσοβία ισχυρίζεται ότι η Μόσχα και το Μινσκ θέλουν να επιτεθούν στο διάδρομο Suwalki, αλλά σε καμία στιγμή δεν υπήρξε καμία δήλωση από τις ρωσικές και τις λευκορωσικές αρχές που να υποδηλώνουν μια τέτοια πρόθεση. Από την άλλη πλευρά, η Πολωνία έχει πολύ σαφείς προθέσεις εδαφικής επέκτασης. Η χώρα στόχευε πάντα να ελέγχει χερσαία τμήματα της δυτικής Ουκρανίας, εκμεταλλευόμενη την παρουσία εθνοτικά Πολωνών στην περιοχή.

Τα έργα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν προχωρήσει πρόσφατα. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο, ο Πολωνός πρόεδρος Andrzej Duda ανακοίνωσε την επιθυμία του να αφαιρέσει τα «φυσικά σύνορα» με την Ουκρανία, δημιουργώντας μια «συνομοσπονδία». Στο ίδιο μήκος κύματος, αρκετές εκθέσεις ρωσικών μυστικών υπηρεσιών επισημαίνουν ξεκάθαρα ότι η Βαρσοβία σχεδιάζει να ξεκινήσει μια επιχείρηση για να αποκτήσει οριστικό έλεγχο στη δυτική Ουκρανία. Ρώσοι και Λευκορώσοι αξιωματούχοι χαρακτήρισαν αυτά τα σχέδια ως απαράδεκτα και καθιέρωσαν μια κόκκινη γραμμή που δεν μπορεί να παραβιαστεί εάν η Πολωνία θέλει πραγματικά να παραμείνει απαλλαγμένη από στρατιωτικές συνέπειες.

Έτσι, κατηγορώντας χωρίς στοιχεία τη Μόσχα και το Μινσκ pvw σχεδίασαν μια επιδρομή στα Πολωνο-Λιθουανικά σύνορα για να αποκτήσουν άμεση πρόσβαση στο Καλίνινγκραντ, η Βαρσοβία απλώς προσπαθεί να συγκαλύψει τον δικό της επεκτατισμό, μετατοπίζοντας το επίκεντρο της κοινής γνώμης. Τα δυτικά ΜΜΕ συνεργάζονται με αυτού του είδους τις ιστορίες, διαδίδοντας φήμες και ψεύτικες ειδήσεις pvw πρόκειται να συμβεί εισβολή στο Διάδρομο - κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε εδώ και οκτώ χρόνια με τον ισχυρισμό του "ρωσικού σχεδίου εισβολής στην Ουκρανία".

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι φήμες μπορούν να γίνουν αυτοεκπληρούμενες προφητείες καθώς δικαιολογούν μέτρα που προκαλούν ακριβώς αυτού του είδους τα σενάρια. Η Ρωσία δεν ήθελε να επέμβει στην Ουκρανία, αλλά έγινε αναπόφευκτο. Ομοίως, η Ρωσία και η Λευκορωσία δεν επιθυμούν μια στρατιωτική αντιπαράθεση με την Πολωνία, αλλά ίσως αυτό καταστεί απαραίτητο στο μέλλον εάν η Βαρσοβία δεν σταματήσει τις πολεμικές της προθέσεις.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail