Το Ιράν ανακοινώνει την κατάρρευση της συμφωνίας για την αγορά ρωσικών μαχητικών Su-35

Freepen.gr - Ο υπουργός Άμυνας του Ιράν επιβεβαίωσε σιωπηρά ότι η πολυαναμενόμενη αγορά μαχητικών Sukhoi Su-35 από τη Ρωσία έχει καταρρεύσει.

Ο Mohammad Reza Gray Ashtiani ρωτήθηκε την περασμένη Τετάρτη σχετικά με την κατάσταση της συμφωνίας - η οποία φέρεται να συνήφθη πέρυσι. Απάντησε πως η χώρα έχει τη δυνατότητα να παράγει μαχητικά στο εσωτερικό, υποδηλώνοντας μια πιθανή στροφή στα σχέδια της χώρας.

Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν ανακοινώσει επανειλημμένα τα τελευταία χρόνια ότι η Ρωσία θα πουλήσει αρκετά μαχητικά αεροσκάφη Sukhoi Su-35 στο Ιράν, αλλά αυτοί οι ισχυρισμοί δεν απέδωσαν κανένα αποτέλεσμα.

«Κάποια στιγμή κάναμε μια συμφωνία αγοράς, αλλά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε την ικανότητα να παράγουμε (μαχητικά αεροσκάφη) στη χώρα», είπε ο Αστιάνι, ο οποίος φαινόταν απρόθυμος να δώσει λεπτομέρειες. Ωστόσο, δήλωσε επίσης πως οι αρχές «διερευνούν την κατάσταση» και θα μπορούσαν να επανεξετάσουν την αγορά εάν το κρίνουν απαραίτητο.

Εικάζονται διάφορα σενάρια για το γιατί κατέρρευσε η συμφωνία με τη Ρωσία. Υπάρχουν εικασίες ότι το Ισραήλ μπορεί να επηρέασε την απόφαση της Ρωσίας να κρατήσει τα προηγμένα μαχητικά μακριά από το Ιράν. 

Μια πιο εύλογη εξήγηση προσφέρθηκε από τον ειδικό αεροπορίας και συγγραφέα Babak Taghvaei, ο οποίος είπε ότι το εμπόδιο ήταν η άρνηση της Ρωσίας να μεταφέρει τεχνολογία ζωτικής σημασίας για την παραγωγή εξαρτημάτων Su-35 του Ιράν και την παροχή τεχνογνωσίας για εγχώρια συντήρηση τα επόμενα 30 χρόνια.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail