Η Πολωνία θέλει αμερικανικές πυρηνικές κεφαλές για τα νέα της μαχητικά F-35

Freepen.gr - Η Πολωνία επιδιώκει να συμμετάσχει σε πρόγραμμα ανταλλαγής πυρηνικών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με δήλωση στις 30 Ιουνίου του πρωθυπουργού Mateus Morawiecki, βάσει του οποίου οι πυρηνικές βόμβες B61 θα αποθηκεύονται στη χώρα και η πολωνική Πολεμική Αεροπορία θα εκπαιδεύεται για να τις χειρίζεται. Ο Morawiecki ισχυρίστηκε πως αυτό ήταν απαραίτητο για να ανταποκριθεί στην ανάπτυξη πυρηνικών κεφαλών από τη Ρωσία και τη σύναψη συμφωνίας ανταλλαγής πυρηνικών με τη γειτονική Λευκορωσία, όπου θα αναπτυχθούν κυρίωςμε βαλλιστικούς πυραύλους Iskander και όχι με αεροσκάφη.

Εκτός από τη συμφωνία Ρωσίας-Λευκορωσίας, οι μόνες συμφωνίες ανταλλαγής πυρηνικών σε ισχύ είναι αυτές μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των εταίρων τους στο ΝΑΤΟ, Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία, με όλες εκτός από τη Γερμανία να έχουν αναπτύξει F-16. Η Πολωνία, επίσης, βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα F-16 για να σχηματίσει τη ραχοκοκαλιά του μικρού στόλου της και πρόκειται να τα συμπληρώσει με 32 μαχητικά πέμπτης γενιάς F-35A που θα ξεκινήσουν να παραδίδονται το 2026.

Η Βαρσοβία έχει υιοθετήσει μια ιδιαίτερα σκληρή γραμμή μεταξύ των δυτικών κρατών κατά της Μόσχας, με ανώτερους πολιτικούς να ζητούν τη βαλκανοποίηση της Ρωσίας σε χωριστά κράτη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Morawiecki έχει ταυτίσει τις κινήσεις προς τον διάλογο με τη Μόσχα με τη «διαπραγμάτευση με τον Χίτλερ, τον Στάλιν ή τον Πολ Ποτ», υποστηρίζοντας ότι «δεν διαπραγματεύεσαι με εγκληματίες». Η χώρα υπήρξε η κύρια πηγή ξένων στρατιωτικών εργολάβων που πολεμούν τη Ρωσία στην Ουκρανία, με πολλές αναφορές από ρωσικές και δυτικές πηγές να δείχνουν ότι η παρουσία πολωνικού προσωπικού στο έδαφος ανέρχεται σε αρκετές χιλιάδες, ίσως και πάνω από 20.000. Μαζί με τους στρατιωτικούς εργολάβους, οι πολωνικές δυνάμεις πολιτοφυλακής διαδραμάτισαν επίσης ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση, συμπεριλαμβανομένων των πρόσφατων επιθέσεων στο ρωσικό έδαφος. 

Η Πολωνία υπήρξε επίσης κορυφαίος προμηθευτής στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, σχεδόν αδειάζοντας τα αποθέματά της από άρματα μάχης T-72 και ήταν η πρώτη που παρέδωσε άρματα δυτικής κατασκευής, συγκεκριμένα γερμανικής κατασκευής Leopard 2A4, στην Ουκρανία. Όταν το Βερολίνο δίστασε να παράσχει άδεια για μεταφορά του Leopard 2 στην Ουκρανία, η Βαρσοβία απείλησε κυρίως να προχωρήσει ανεξάρτητα και να παράσχει τα τανκς παράνομα. 

Μια συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικών θα μετατρέψει εν μέρει την Πολωνία σε κράτος πυρηνικών όπλων, διασφαλίζοντας ότι οι βόμβες B61 στη χώρα θα μεταφερθούν στο Πολωνικό Υπουργείο Άμυνας σε περίπτωση που ξεσπάσει μεγάλος πόλεμος.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail