Το Ισραήλ ανησυχεί καθώς σύγχρονα όπλα που στάλθηκαν στην Ουκρανία καταλήγουν στα χέρια μαχητών της Μέσης Ανατολής

Freepen.gr - Το Ισραήλ εκφράζει όλο και περισσότερο τις ανησυχίες ότι τα όπλα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων που αποστέλλονται στην Ουκρανία καταλήγουν στα χέρια τρίτων εκτός της χώρας, με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προειδοποιεί πως όπλα που εστάλησαν από κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εμφανίστηκαν στα χέρια μαχητών κοντά στα σύνορα του Ισραήλ. Ο Νετανιάχου δήλωσε σχετικά στις 23 Ιουνίου ότι η κυβέρνησή του «έχει ανησυχίες πως τυχόν συστήματα που δίνουμε στην Ουκρανία θα χρησιμοποιηθούν εναντίον μας επειδή θα μπορούσαν να πέσουν στα χέρια του Ιράν και να χρησιμοποιηθούν εναντίον μας [...] Και παρεμπιπτόντως, αυτό δεν είναι μια θεωρητική πιθανότητα. Στην πραγματικότητα συνέβη με τα δυτικά αντιαρματικά όπλα που βρίσκουμε τώρα στα σύνορά μας. Επομένως, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί εδώ», πρόσθεσε. 

Αυτές οι προειδοποιήσεις, γράφει το militarywatchmagazine.com, έχουν διατυπωθεί καθώς το Τελ Αβίβ έχει αντιμετωπίσει αυξανόμενη πίεση από όλο τον δυτικό κόσμο να στείλει όπλα στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει ασκήσει ιδιαίτερα κριτική στη θέση του Τελ Αβίβ, με την ουκρανική πρεσβεία στη χώρα να επικρίνει την «πλήρη αδράνεια του Ισραήλ στην παροχή αμυντικής βοήθειας στην Ουκρανία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο», η οποία ήταν σύμφωνη με μακροχρόνια τάση στην ουκρανική και ευρύτερη δυτική ρητορική για την εξίσωση των ουδέτερων θέσεων στη σύγκρουση με το πλευρό της Ρωσίας. 

Στις 29 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός Νετανιάχου τόνισε περαιτέρω ότι υπάρχει σημαντικός κίνδυνος τα ισραηλινά όπλα που αποστέλλονται στην Ουκρανία να καταλήξουν γρήγορα στα χέρια του Ιράν και των εταίρων του μέσω μαύρων αγορών, κάτι που συνάδει με πολλαπλές αναφορές ότι σημαντικές ποσότητες οπλοστασίων που αποστέλλονται στη χώρα της Ανατολικής Ευρώπης έχουν πουληθεί από Ουκρανούς αξιωματούχους. 

Ειδικά για το σύστημα αεράμυνας Iron Dome, το οποίο παρέχει αμυντική ικανότητα μικρής εμβέλειας έναντι απειλών όπως το πυραυλικό πυροβολικό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε: «Νομίζω ότι είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως μας απασχολεί επίσης η πιθανότητα συστήματα που θα δίνονταν στην Ουκρανία να έπεφταν στα χέρια του Ιράν». Τόνισε ότι εάν συμβεί αυτό το Ιράν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει τις τεχνολογίες του εναντίον του Ισραήλ και να αναπτύξει καλύτερα αντίμετρα κατά των αμυντικών του δυνάμεων. «Τώρα, εάν αυτό το σύστημα έπεφτε στα χέρια του Ιράν, τότε εκατομμύρια Ισραηλινοί θα έμεναν ανυπεράσπιστοι και θα βρίσκονταν σε κίνδυνο», δήλωσε. 

Οι δηλώσεις του Νετανιάχου έρχονται σε μια εποχή όπου το Ισραήλ αντιμετωπίζει όλο και πιο δυσμενή κάλυψη στα μέσα ενημέρωσης σε όλο τον δυτικό κόσμο επειδή απέφυγε να ευθυγραμμιστεί με τις δυτικές θέσεις εναντίον τόσο της Ρωσίας όσο και της Κίνας εν μέσω μιας ολοένα και πιο πολωμένης γεωπολιτικής κατάστασης. Τα δυτικά κράτη έχουν εξισώσει συχνά την ουδετερότητα, συμπεριλαμβανομένης της απροθυμίας των κρατών του Κόλπου να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου για να μειώσουν τα ρωσικά έσοδα από το πετρέλαιο σε συντονισμό με τις δυτικές κυρώσεις, ως σύνταξη με το πλευρό της Μόσχας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail