Καθώς το ΝΑΤΟ αναζητά απαντήσεις στη σύγκρουση της Ουκρανίας, η Πολωνία αναζητά την πυρηνική επιλογή

facebook.com/MorawieckiPL
Οι φιλοδοξίες των μεμονωμένων μελών του ΝΑΤΟ φέρνουν τον κόσμο πιο κοντά σε μια πυρηνική καταστροφή

Ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) ολοκλήρωσε τη διήμερη σύνοδο κορυφής του στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Ενώ τα ζητήματα της επέκτασης του ΝΑΤΟ (το απροσδόκητο πρόσωπο της Τουρκίας που άνοιξε την πόρτα για αυξημένη ένταξη στο ΝΑΤΟ) και η συνεχιζόμενη σύγκρουση στην Ουκρανία κυριάρχησαν στα πρωτοσέλιδα, όταν ήρθε το ένα θέμα με εγγενείς υπαρξιακές συνέπειες-το αίτημα της Πολωνίας να εισέλθει σε συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικών όπλων με τις ΗΠΑ που θα έβλεπε τις πυρηνικές βόμβες Β61 της Ουάσιγκτον να αναπτύσσονται σε πολωνικό έδαφος – το ΝΑΤΟ παρέμεινε σιωπηλό.

Scott Ritter - rt.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σύμφωνα με το αίτημα της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ματέους Μοραβιέτσκι, τα όπλα αυτά θα παραδοθούν σε ειδικά εκπαιδευμένα πληρώματα της πολωνικής Πολεμικής Αεροπορίας για χρήση σε οποιαδήποτε μελλοντική σύγκρουση του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία. Δεν έχει ειπωθεί η πραγματικότητα πως οποιαδήποτε σύγκρουση που θα είχε την Πολωνία να εξαπολύει πυρηνικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων θα κλιμακωθεί σχεδόν αμέσως σε μια γενική πυρηνική ανταλλαγή μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, αναπόφευκτα με αποτέλεσμα την καταστροφή των περισσότερων, αν όχι ολόκληρης της ανθρωπότητας. Το πολωνικό αίτημα προκλήθηκε από την πρόσφατη ρωσική απόφαση να αναπτύξει τακτικά πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, όπου θα παντρευτούν με αεροσκάφη SU-25 και πυραύλους Iskander-M που λειτουργούν από ειδικά εκπαιδευμένα πληρώματα της Λευκορωσίας. Η συμφωνία για την κατανομή των πυρηνικών όπλων Ρωσίας-Λευκορωσίας αποτελεί μέρος μιας συνολικής επανεκτίμησης από τη Ρωσία της πυρηνικής της στάσης ενόψει μιας στρατηγικής που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ που επιδιώκει μια στρατηγική ήττα της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Η συμφωνία κοινής χρήσης πυρηνικών όπλων Ρωσίας-Λευκορωσίας είναι παρόμοια με μια παρόμοια συμφωνία μεταξύ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, όπου περίπου εκατό πυρηνικές βόμβες Β-61 σταθμεύουν στο έδαφος τεσσάρων χωρών του ΝΑΤΟ, όπου θα μοιραστούν με τις αεροπορικές δυνάμεις πέντε χωρών του ΝΑΤΟ (Τουρκία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία και Γερμανία) σε καιρό πολέμου. Η απόφαση για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφος της Λευκορωσίας και για την προετοιμασία των στρατιωτικών περιουσιακών στοιχείων της Λευκορωσίας για να τα χρησιμοποιήσουν σε μια εποχή πολέμου, είναι ενδεικτική της στενής σχέσης που προέκυψε μεταξύ Μόσχας και Μινσκ μετά τις εγχώριες αναταραχές στη Λευκορωσία ύστερα από τις προεδρικές εκλογές του 2020, όπου ο κατεστημένος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, κέρδισε μια έκτη θητεία στο αξίωμα. Η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει μόνο φέρει τα δύο έθνη πιο κοντά.

Το αίτημα του Morawiecki δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται θέμα πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ σε πολωνικό έδαφος. Το 2020 ο Richard Grenell, τότε πρέσβης των ΗΠΑ στη Γερμανία, και η Georgette Mosbacher, τότε πρέσβης των ΗΠΑ στην Πολωνία, συμμετείχαν σε ανταλλαγή μηνυμάτων στο Twitter που προκλήθηκε από τη γερμανική διστακτικότητα να συνεχίσει τη συμμετοχή της στη συμφωνία ανταλλαγής πυρηνικών του ΝΑΤΟ που είδε 20 βόμβες B-61 να αναπτύσσονται σε γερμανικό έδαφος. Ο γηράσκων στόλος των βομβαρδιστικών μαχητικών Tornado του Βερολίνου επρόκειτο να αποσυρθεί τα επόμενα χρόνια και οι Γερμανοί βουλευτές αρνήθηκαν το προβλεπόμενο κόστος της αντικατάστασής τους με νέα μαχητικά κατασκευής των ΗΠΑ. Τελικά η Γερμανία συμφώνησε να αγοράσει 35 από τα αεροσκάφη F-35A, με κόστος 8,4 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Γερμανία θα ξεκινήσει την εκπαίδευση στο αεροσκάφος το 2026 με στόχο να έχει τα πρώτα μαχητικά F-35A σε λειτουργία μέχρι το 2028.

Το ζήτημα της ένταξης της Πολωνίας στη συμφωνία κοινής χρήσης πυρηνικών όπλων του ΝΑΤΟ επανεμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2022 όταν ο Πολωνός Πρόεδρος Αντρέι Ντούντα, ανησυχώντας για τη σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, έκανε δημόσια έκκληση στις ΗΠΑ να τοποθετήσουν πυρηνικές βόμβες Β-61 σε πολωνικό έδαφος. Αυτό το αίτημα, ωστόσο, απέτυχε να κερδίσει έλξη ούτε στις ΗΠΑ ούτε στο ΝΑΤΟ. Το αίτημα του Ντούντα, ωστόσο, δεν ήταν πέρα από τα όρια. Τον Απρίλιο του 2022, η επικεφαλής της διεύθυνσης πυρηνικής πολιτικής του ΝΑΤΟ, Τζέσικα Κοξ, ανακοίνωσε ότι οι στρατιωτικοί σχεδιαστές του ΝΑΤΟ ενημερώνουν τους μηχανισμούς του προγράμματος κοινής χρήσης πυρηνικών του ΝΑΤΟ για να λάβουν υπόψη την απόκτηση από πολλά μέλη του ΝΑΤΟ του μαχητικού F-35A.

Τέσσερα από τα πέντε έθνη που συμμετείχαν σε αυτή τη συμφωνία για την κατανομή των πυρηνικών (Βέλγιο, Ιταλία, Ολλανδία και Γερμανία) είχαν συμφωνήσει να μεταβούν στο F-35A. Ο Cox ανέφερε ότι οι σχεδιαστές του ΝΑΤΟ εξετάζουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης αεροσκαφών F-35A που πρόκειται να αγοραστούν από την Πολωνία, τη Δανία και τη Νορβηγία στην αποστολή κοινής χρήσης πυρηνικών (υποτίθεται πως η Φινλανδία, η οποία προσχώρησε πρόσφατα στο ΝΑΤΟ και αγοράζει αεροσκάφη F-35A, θα ήταν επίσης μέρος αυτής της ολοκλήρωσης).

Τα σχέδια του Κοξ δεν απαιτούσαν την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων στο έδαφος αυτών των εθνών, αλλά μάλλον τη χρήση των αεροσκαφών τους σε πυρηνικό ρόλο. Το αίτημα του Morawiecki συνδέθηκε με τη μελλοντική απόκτηση αεροσκαφών F-35A από την Πολωνία, οδηγώντας στην πιθανότητα να συμφωνηθεί ένας συμβιβασμός που θα έβλεπε τις αμερικανικές πυρηνικές βόμβες να παραμένουν στο γερμανικό έδαφος αλλά να παραδίδονται στα πολωνικά πληρώματα σε καιρό πολέμου. Η Πολωνία υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία ύψους 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων με τις ΗΠΑ για την αγορά 32 μαχητικών F-35A, η παράδοση των οποίων έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει το 2024.

Ενώ το πολωνικό αίτημα για ένταξη στη συμφωνία του ΝΑΤΟ για την κατανομή των πυρηνικών δεν εξετάστηκε δημοσίως κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους, το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ που εκδόθηκε στο συμπέρασμά του υπαινίχθηκε πώς μπορεί να μοιάζει το μέλλον τόσο για την Πολωνία όσο και για την πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ, σημείωσε το ανακοινωθέν, "θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την αξιοπιστία, την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και την προστασία της αποστολής πυρηνικής αποτροπής. Αυτό περιλαμβάνει τη συνέχιση του εκσυγχρονισμού της πυρηνικής ικανότητας του ΝΑΤΟ και την επικαιροποίηση του σχεδιασμού για την αύξηση της ευελιξίας και της προσαρμοστικότητας των πυρηνικών δυνάμεων της Συμμαχίας, ενώ ασκεί ισχυρό πολιτικό έλεγχο ανά πάσα στιγμή. Η Συμμαχία επαναβεβαιώνει την επιτακτική ανάγκη να εξασφαλιστεί η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των ενδιαφερόμενων Συμμάχων στις συμφωνίες καταμερισμού των πυρηνικών βαρών του ΝΑΤΟ για να αποδειχθεί η ενότητα και η αποφασιστικότητα της Συμμαχίας”.

Ενώ είναι απίθανο είτε οι ΗΠΑ είτε το ΝΑΤΟ, στο μέλλον, να συμφωνήσουν με το αίτημα του Πολωνού Πρωθυπουργού να τοποθετήσουν βόμβες B-61 των ΗΠΑ στο πολωνικό έδαφος, το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για την ενσωμάτωση του στόλου F-35A της Πολωνίας στην δεξαμενή αεροσκαφών που διαθέτει το ΝΑΤΟ για να εξαπολύσει αυτές τις βόμβες εάν ξεσπάσει ποτέ πυρηνική σύγκρουση μεταξύ ΝΑΤΟ και Ρωσίας. Ενώ η Συμμαχία μπορεί να θεωρήσει ένα τέτοιο αποτέλεσμα ως συμβολή στη βιωσιμότητα του πυρηνικού αποτρεπτικού παράγοντα του ΝΑΤΟ, η πραγματικότητα είναι ότι το μόνο που κάνει είναι να εγγυηθεί πως η Ρωσία θα αναγκαστεί να δει κάθε F-35A στο οπλοστάσιο του ΝΑΤΟ ως πιθανή πυρηνική απειλή στο μέλλον και να προσαρμόσει ανάλογα τη δική της απάντηση. Αυτό θέτει το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία πιο κοντά στην πιθανότητα πυρηνικής σύγκρουσης, ένα αποτέλεσμα που κανένας λογικός παράγοντας δε θα μπορούσε ποτέ να θεωρήσει ότι συμβάλλει στη συλλογική ειρήνη και ασφάλεια της Ευρώπης.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail