Η βάναυση πραγματικότητα της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2023 στο Βίλνιους της Λιθουανίας δεν είναι πλέον παρά μια ανάμνηση. Αν μπορούσα να χαρακτηρίσω τη σύνοδο κορυφής με δύο μόνο λέξεις, θα έλεγα, «η πραγματικότητα δαγκώνει». Και δαγκώνει αμφίδρομα.

Daniel Mcadams - ronpaulinstitute.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Από τη μία, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ ήρθαν αντιμέτωποι με την πραγματικότητα ότι οι ατελείωτες υποσχέσεις για «απεριόριστη» στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία για να νικήσουν τη Ρωσία δεν θα πετύχαιναν αυτόν τον στόχο. Πέντε εβδομάδες της πολυαναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης δεν έχουν δώσει αποτελέσματα. Έχουν καταβροχθίσει μόνο άλλους 20.000 Ουκρανούς στρατιώτες, που αυτή τη φορά προέρχονται κυρίως από τη συρρικνούμενη δεξαμενή των αναγκαστικών -και ελάχιστα εκπαιδευμένων- στρατευσίμων.

Οι υποσχέσεις είναι ένα πράγμα, αλλά όπως λένε, «αν οι ευχές ήταν άλογα, οι ζητιάνοι θα καβαλούσαν». Ή, προσαρμοσμένα για την εποχή μας, οι ΗΠΑ μπορεί να είναι σε θέση να τυπώνουν χρήματα, αλλά δεν μπορούν να τυπώσουν όπλα.

Έτσι, όταν ο Πρόεδρος Μπάιντεν ρωτήθηκε αμέσως αφού συμφώνησε να στείλει στην Ουκρανία μια δόση από φρικτές βόμβες διασποράς γιατί το έκανε, απάντησε, "έχουμε τελειώσει από πυρομαχικά". Ήταν μια απίστευτη παραδοχή, ιδιαίτερα λαμβάνοντας υπόψη τη μαζική αύξηση των ήδη αστρονομικών στρατιωτικών δαπανών των ΗΠΑ. Όπως εύστοχα παρατήρησε

ο οξυδερκής στρατιωτικός αναλυτής William Schryver, με την παραδοχή του Μπάιντεν...
...ο μεγάλος μύθος της συντριπτικής υπεροχής των αμερικανικών εξοπλισμών έχει αποκαλυφθεί ως μια μικρής κλίμακας μπουτίκ επιχείρηση εντελώς ακατάλληλη και κακώς προετοιμασμένη να διώξει τον βιομηχανικό πόλεμο εναντίον ενός ομοτίμου αντιπάλου.

Οι Αμερικανοί μπορεί να θέλουν να μάθουν πώς η κυβέρνησή τους μπορεί να ξοδεύει ένα τρισεκατομμύριο δολάρια ετησίως για την «άμυνα» και επιπλέον να προσθέσουν άλλα εκατό περίπου δισεκατομμύρια για την Ουκρανία και να καταλήξουν χωρίς... πυρομαχικά. Πού πήγαν;

Ομοίως για την Ουκρανία η σύνοδος κορυφής του Βίλνιους ήταν μια σκληρή δόση πραγματικότητας. Πουθενά δεν καταγράφηκε αυτό πιο οδυνηρά από αυτή τη  φωτογραφία  από τη σύνοδο κορυφής, όπου οι άλλοι ηγέτες του ΝΑΤΟ φάνηκαν ντυμένοι κατάλληλα και χαρούμενοι να απολαμβάνουν τη ζωή των ελίτ, ενώ ο Ζελένσκι, έχοντας την καλύτερη εντύπωση για τον  Φιντέλ Κάστρο, φαινόταν απογοητευμένος και απελπισμένος από τη θέση του. Όπως θα περίμενε κανείς, οι καλλιτέχνες των meme είχαν αρκετή δουλειά να κάνουν με τη φωτογραφία.

Ενώ πολλοί - ειδικά στο Κίεβο - περίμεναν κάποιο συγκεκριμένο μήνυμα από το ΝΑΤΟ ότι η Ουκρανία είχε έναν ξεκάθαρο δρόμο για να ενταχθεί στη λέσχη, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, δεν μπορούσε παρά να επικεντρώσει τη ρητορική σε ακόμα πιο αδύναμη έκφραση από εκείνη που υπηρέτησε μετά τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008. Όχι μόνο δεν δόθηκε πρόσκληση, αλλά και ο δρόμος προς την ένταξη έγινε πιο ασαφής από ποτέ. Για να προσθέσει προσβολή στον τραυματισμό, ο Στόλτενμπεργκ παρατήρησε ότι μια ίσως θανάσιμα τραυματισμένη Ουκρανία πρέπει να κερδίσει τον πόλεμο με τη Ρωσία προτού καν εξεταστεί η ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Ο ίδιος ο Μπάιντεν οδήγησε με οδυνηρό τρόπο τη θανατική ποινή για την Ουκρανία στο σπίτι,  σχολιάζοντας πως, «κανείς δεν μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ενώ διεξάγεται πόλεμος». Σαφές μήνυμα: επιστρέψτε και συνεχίστε να πεθάνετε και αν κερδίσετε ενημερώστε μας και θα το συζητήσουμε.

Σίγουρα μπορεί κανείς να συναισθάνεται τον Ζελένσκι. Όπως ο Σαντάμ, ο Καντάφι, ο Νοριέγκα και τόσοι άλλοι πριν από αυτόν, πίστευε τα ψέματα και την μεγαλοπρέπεια των νεοσυνομιλητών του. "Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να δούμε την επικράτηση της Ουκρανίας!" του υποσχέθηκαν ατέλειωτα. Όμως, όπως συνέβη τόσο συχνά, αυτές οι υποσχέσεις αποδείχθηκαν κούφιες όταν μετρήθηκαν με την πραγματικότητα: το ΝΑΤΟ και ο κύριος υποστηρικτής του στις ΗΠΑ δεν είχαν ποτέ καμία πρόθεση να πάνε σε πόλεμο με τη Ρωσία για την Ουκρανία. Θα δοκίμαζαν τις κόκκινες γραμμές με την ελπίδα ότι, όπως  θόλωσε ο γερουσιαστής Lindsey Graha , θα σκοτώνονταν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ρώσοι. Αλλά ποτέ δεν τέθηκε θέμα θυσίας της Ουάσιγκτον ή της Νέας Υόρκης για το Κίεβο.

Τώρα αυτό είναι οδυνηρά σαφές σε όλους όσους ονειρεύτηκαν διαφορετικά.

Υπάρχει ένα μάθημα εκεί και για τα τσιουάουα της Βαλτικής. Η Εσθονία έχει περίπου 7.000 άνδρες υπό τα όπλα. Ποια είναι πραγματικά η αξία της εγγύησης του Άρθρου 5 του ΝΑΤΟ υπό το πρίσμα του ΝΑΤΟ να ρίξει την Ουκρανία κάτω από το λεωφορείο των μελών; Θυμηθείτε ότι  το ίδιο το Άρθρο 5  δεν φέρει καμία υποχρέωση αυτομάτως να πάει σε πόλεμο για λογαριασμό άλλου συμμάχου του ΝΑΤΟ, αλλά μόνο ότι κάθε κράτος μέλος λαμβάνει «όσες ενέργειες κρίνει αναγκαίες» σε περίπτωση επίθεσης σε ένα άλλο μέλος.

Θα είναι πρόθυμη κάποια αμερικανική κυβέρνηση να θυσιάσει δεκάδες εκατομμύρια πολίτες της για μια χώρα που  εξακολουθεί να γιορτάζει τα SS; Το Βίλνιους δεν θα με έκανε να κοιμηθώ ευκολότερα στο Ταλίν.

Έτσι, στο τέλος της ημέρας, η φαινομενικά ασυνήθιστη σύνοδος κορυφής του Βίλνιους ήταν στην πραγματικότητα αρκετά διαφωτιστική. Τα καθεστώτα πέφτουν αργά και μετά ξαφνικά και βλέπουμε ότι αυτή η διαδικασία είναι ξεκάθαρη σε εφαρμογή με το ΝΑΤΟ. Η Ουκρανία έχει κρεμαστεί για να στεγνώσει, παρόλο που οι σκοτεινοί άρχοντες του πολέμου θα συνεχίσουν να ξοδεύουν δισεκατομμύρια για τη μεταφορά όπλων στον στρατό-φάντασμα του Κιέβου. Σε τελική ανάλυση, υπάρχουν χρήματα που μπορούν να γίνουν από αυτό και όλοι συμμετέχουν σε αυτό.

Βιώνει επιτέλους το ΝΑΤΟ τις δικές του θανατηφόρες αγωνίες;

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail