«Μαϊντάν της Μόσχας», «Απόπειρα πραξικοπήματος» κατά του Πούτιν; Δεν υπήρξε ποτέ σχέδιο

Ενώ ο Yevgeny Prigozhin είχε πετάξει από το Ροστόφ στο Μινσκ με το Legacy 600 Embraer Jet του (σε μια συμφωνία που φέρεται να είχε διαπραγματευτεί ο Πούτιν και ο Λευκορώσος Πρόεδρος Λουκασένκο), το πού βρίσκεται αυτήν την στιγμή είναι άγνωστο. Τα αντιφατικά δημοσιεύματα του Τύπου αναφέρουν την πρόθεση του Prigozhin να χτίσει μια νέα βάση μισθοφόρων Wagner στη Λευκορωσία για τους 8.000 στρατιώτες που τον συνόδευσαν στο Μινσκ. Τα στοιχεία είναι ελάχιστα. 

Michel Chossudovsky - Global Research / Παρουσίαση Freepen.gr

Εν τω μεταξύ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιβεβαίωσε ότι τα οικονομικά της εταιρείας μισθοφόρων του Πριγκόζιν θα αποτελέσουν αντικείμενο έρευνας. Κατά πάσα πιθανότητα, τα καθαρά έσοδα από τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια που έλαβε η Βάγκνερ από τη ρωσική κυβέρνηση έχουν ήδη κατατεθεί σε έναν ή περισσότερους υπεράκτιους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η τελευταία έκθεση αναφέρει πως «εξαφανίστηκε» οκτώ ημέρες μετά τη λεγόμενη «ανταρτία». Χωρίς αμφιβολία, τόσο η ρωσική όσο και η δυτική υπηρεσία πληροφοριών γνωρίζουν πού βρίσκεται.

Τη Δευτέρα 3 Ιουλίου, ο Prigozhin αναφέρεται ότι έκανε μια διαδικτυακή ηχητική παρουσίαση από άγνωστη τοποθεσία. Έχει ταξιδέψει ο Πριγκόζιν με το ιδιωτικό του τζετ από το Μινσκ σε μια ξένη χώρα που δεν κατονομάζεται;

Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης υποδήλωναν (με τα συνήθη υπονοούμενα) ότι ο Πριγκόζιν είχε έρθει σε επαφή με τις δυτικές μυστικές υπηρεσίες:

«Είναι προφανές πως ενημέρωσε τις αμερικανικές και βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ότι επρόκειτο να αποσύρει μαχητές Wagner από την Ουκρανία στη Ρωσία. Ήταν σαν να ήθελε να μάθει πώς θα μπορούσαν να αντιδράσουν οι σύμμαχοι και η Ουκρανία και πώς θα άλλαζε τον πόλεμο».

Αυτό υποδηλώνει ότι ο αρχηγός της Βάγκνερ έχει καλές επαφές στη Δύση — αν και δεν υπάρχει κανένα σημάδι ότι τα δυτικά έθνη τον βοήθησαν. (Evening Standard, 30 Ιουνίου 2023)

Τζο Μπάιντεν: «Οι ΗΠΑ δεν εμπλέκονται στην εξέγερση του Βάγκνερ»

Ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Τζ. Μπερνς επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Ναρίσκιν «για να μεταφέρει στη Μόσχα ότι οι ΗΠΑ δεν είχαν κανένα ρόλο στην εξέγερση».

Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχε δηλώσει προηγουμένως με δισταγμό (26 Ιουνίου 2023) πως οι ΗΠΑ είχαν αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία:

«Βεβαιωθείτε ότι δε δώσαμε στον Πούτιν καμία δικαιολογία – επιτρέψτε μου να τονίσω – δε δώσαμε στον Πούτιν καμία δικαιολογία για να κατηγορήσει τη Δύση ή για να το ρίξει αυτό στο ΝΑΤΟ».




***

Υπήρχε μια δημοσιότητα στην προπαγάνδα και στις πολιτικές δηλώσεις των ΗΠΑ κατά του Προέδρου Πούτιν.

Ο Πούτιν το γνώριζε πριν συμβεί. Ενημερώθηκε από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας και την SVR.

Οι πληροφορίες των ΗΠΑ είχαν προηγμένη γνώση της πρόθεσης του Πριγκόζιν.

«Οι υπηρεσίες κατασκοπείας των ΗΠΑ είχαν ενδείξεις λίγες μέρες νωρίτερα ότι ο κ. Prigozhin σχεδίαζε κάτι και εργάστηκαν για να τελειοποιήσουν αυτό το υλικό σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση, δήλωσαν αξιωματούχοι». ( NYT , 24 Ιουνίου 2023)

Αξίζει να σημειωθεί πως στις 21 Ιουνίου (2 ημέρες πριν από την «Ανταρσία» του Prigozhin ), η Intel των ΗΠΑ είχε ήδη ενημερώσει ανώτερους στρατιωτικούς και κυβερνητικούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι επρόκειτο για επιχείρηση πληροφοριών των ΗΠΑ. 

Υπάρχει κάτι πολύ ύποπτο

Ο Όμιλος Wagner ιδρύθηκε το 2014. Οι στρατιώτες της Wagner PMC πολεμούσαν θαρραλέα για λογαριασμό του Λουχάνσκ και του Ντόνεσκ από το 2014-2015, ερχόμενοι προς διάσωση αμάχων.

Στο βίντεό του στις 23 Ιουνίου, ο Prigozhin αρνήθηκε επιπόλαια τη δέσμευσή του προς το λαό του Donbass, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι «ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε εξαπολυθεί με ψεύτικα προσχήματα» .

Ποιος έγραψε το σενάριό του;

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Wagner PMC ιδρύθηκε το 2014 από έναν πρώην ουκρανικής καταγωγής αξιωματικό της GRU Ντμίτρι Ούτκιν μαζί με τον Πριγκόζιν. Φέρεται ότι ο Ούτκιν είχε ναζιστικές τάσεις. Η ομάδα μισθοφόρων PMC ονομάστηκε από τον Utkin προς τιμήν του Γερμανού συνθέτη Richard Wagner.

Ο Πριγκόζιν είναι ολιγάρχης. Η περιουσία του ξεπερνά το 1 δισεκατομμύριο δολάρια (σύμφωνα με το Forbes). Ήταν συνεπιλεγμένος και δωροδοκήθηκε για να προκαλέσει ένα υποτιθέμενο «πραξικόπημα» κατά του προέδρου Πούτιν; 

Ποτέ δεν υπήρξε σχέδιο για την πραγματοποίηση πραξικοπήματος

Από τις 22-23 Ιουνίου, έχω αναθεωρήσει αμέτρητα άρθρα από mainstream και ανεξάρτητες πηγές μέσων ενημέρωσης. Πολλοί συγγραφείς της Global Research είναι διάσημοι στρατιωτικοί και ειδικοί στις υπηρεσίες πληροφοριών που γνωρίζουν τη λογική και τις παραμέτρους της αλλαγής καθεστώτος και των πραξικοπημάτων.

Υπάρχει ένα θέμα που προφανώς κανείς δεν έχει ασχοληθεί, συγκεκριμένα οι πολυάριθμοι ειδήμονες και οι «έγκυρες πηγές» που ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για «απόπειρα» ή «αποτυχημένο» πραξικόπημα»:







Ο αυτοκινητόδρομος Μ-4 Ροστόφ-Μόσχας

Κάτω από την πολυπλοκότητα της κρίσης, δεν υπήρξε ποτέ ένα πραγματικό σχέδιο για τη διεξαγωγή πραξικοπήματος, δηλαδή ένα λεγόμενο «Μαϊντάν της Μόσχας». Γιατί; Χρησιμοποιήστε την κοινή λογική σας.

Δεν σχεδιάζετε και δεν ανακοινώνετε πραξικόπημα στο Ροστόφ του Ντον, που βρίσκεται στην άκρη της Αζοφικής Θάλασσας και μετά οδηγείτε βόρεια στον πολυσύχναστο αυτοκινητόδρομο Μ-4 της Ρωσίας με μια αδέξια συνοδεία τανκς και τεθωρακισμένων της Wagner.

Από το Ροστόφ μέχρι την Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας, είναι ένα κουραστικό ταξίδι άνω των 1000 χιλιομέτρων.

Η απάντηση θα έπρεπε να ήταν προφανής από την αρχή. Ρίξτε μια ματιά στο χάρτη παρακάτω.

Τα τελευταίας τεχνολογίας T-tanks της Ρωσίας μπορούν να ταξιδέψουν με ταχύτητα 50-80 km την ώρα. Με άλλα λόγια, θα χρειαζόταν (με πιθανά stop over) 15 έως 20 ώρες (για να μην αναφέρουμε την κίνηση πριν φτάσετε στην Κόκκινη Πλατεία).

(Αστειευόμενος, είναι σαν να σχεδιάζετε μια στρατιωτική επιχείρηση στην παραλία του Μαϊάμι, να οδηγείτε από τη Φλόριντα με το US Interstate 95 στην Ουάσιγκτον DC και να κάνετε πραξικόπημα κατά του Λευκού Οίκου).





Η Global Research έχει δημοσιεύσει όλα αυτά τα χρόνια πολυάριθμα άρθρα και εκθέσεις σχετικά με την ιστορία και τις στρατηγικές των στρατιωτικών πραξικοπημάτων και την αλλαγή καθεστώτος σε διάφορες περιοχές του κόσμου. Δεν έχουμε συναντήσει ποτέ κάτι παρόμοιο με το υποτιθέμενο «πραξικόπημα» του Prigozhin.

Ανυπομονώ να δω τη μελλοντική ταινία του Χόλιγουντ για το «αποτυχημένο πραξικόπημα» του Prigozhin εναντίον του Πούτιν. Θα είναι ένα «blockbuster» (ενδεχομένως χρηματοδοτούμενο από το Πεντάγωνο);

Η γεωγραφία, η τοποθεσία, η απόσταση είναι βασικές έννοιες – σε συνδυασμό φυσικά με την κατανόηση των πολιτικών, κοινωνικών και στρατιωτικών διαστάσεων ενός πραξικοπήματος.

Ο Πριγκόζιν δεν έχει άγνοια. Δεν είχε καμία πρόθεση να σχεδιάσει ένα πραξικόπημα κατά του Πούτιν όπως έγινε αντιληπτό στη χορωδία από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Δεν ήταν αυτό το παιχνίδι του.

Σε μια προσωπική σημείωση, απέκτησα κατανόηση των στρατιωτικών πραξικοπημάτων που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ ενώ δίδασκα στη Λατινική Αμερική. Έζησα το πραξικόπημα στο Σαντιάγο της Χιλής στις 11 Σεπτεμβρίου 1973 που εγκαθίδρυσε τη δικτατορία του Πινοσέτ. Κατέστρεψε τη δημοκρατία. Οδήγησε στη φτωχοποίηση μιας ολόκληρης χώρας. Ο Κίσινγκερ ήταν πίσω από το στρατιωτικό πραξικόπημα.

Μερικά χρόνια αργότερα, βρισκόμουν στην Αργεντινή στην αρχή της στρατιωτικής κυριαρχίας του στρατηγού Χόρχε Βιδέλα (1976) που υποστηρίχθηκε από τους Ροκφέλερ.

Ήταν το «The Dirty War», «La guerra sucia». Ιστορία δολοφονιών αμάχων υπό την αιγίδα των ΗΠΑ στο πλαίσιο της «Επιχείρησης Condor».

Σχεδιάζεται πραξικόπημα της Μόσχας στο Ντονμπάς;

Και μετά ταξιδεύετε μέχρι τη Μόσχα για να αντιμετωπίσετε τον πρόεδρο Πούτιν. Αυτό είναι ανόητο.

Στην καλύτερη περίπτωση ήταν «μια πράξη ανταρσίας» με επικεφαλής τον Πριγκόζιν. Είναι δισεκατομμυριούχος. Τον ενδιαφέρουν τα χρήματα. Πληρώθηκε για να το κάνει; Αυτό είναι ένα θέμα προς περαιτέρω διερεύνηση. Σύμφωνα με τον Scott Ritter (23 Ιουνίου):

«…μια συντονισμένη προσπάθεια μεταξύ της Βάγκνερ, της ουκρανικής υπηρεσίας πληροφοριών, και των δυτικών χορηγών τους… Ο Πριγκόζιν εργάζεται για λογαριασμό ξένων υπηρεσιών πληροφοριών που εκτελούν τα καθήκοντά τους. Αυτό το καθήκον είναι να καταρρεύσει η κυβέρνηση του Βλαντιμίρ Πούτιν. Προσωπικά πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρει. Αλλά αυτό συμβαίνει σήμερα το πρωί»

Υπήρχαν δύο πιθανά «σενάρια»

Πρώτο σενάριο: Αν η ρωσική αεροπορία είχε λάβει οδηγίες από το Κρεμλίνο, θα μπορούσε να είχε καταστρέψει τη συνοδεία της Wagner στον αυτοκινητόδρομο Μ-4 Ροστόφ-Μόσχα (πανεύκολα) σε μερικές ώρες.

Αυτό όμως δε συνέβη. Είναι αυτό που σκέφτηκαν ΗΠΑ-ΝΑΤΟ ότι μπορεί να είχε συμβεί;

Εφαρμόστηκε το δεύτερο σενάριο.

Η ρωσική κυβέρνηση, συμβουλευόμενη από το MOD [υπουργείο άμυνας] και την FSB, πήρε την απόφαση να μην επέμβει στρατιωτικά. Επετεύχθη συμφωνία με τον Prigorzhin. Τα στρατεύματα της Βάγκνερ χωρίστηκαν, τα περισσότερα από αυτά εντάχθηκαν στις τακτικές Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας.

Δεν υπήρχε «πραγματική συνοδεία» καθ' οδόν προς τη Μόσχα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail