Προτεραιότητα της Νέας Κυβέρνησης

Η Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας είναι ένα φιλόδοξο έγγραφο που περιέχει ένα βασικό μήνυμα ότι «η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει πολύ περισσότερο στην ασφάλεια και να το κάνει χωρίς να επηρεάσει αρνητικά τον συνολικό προϋπολογισμό της».

Αυτή είναι μια συνταγή επιτυχίας. Στην πραγματικότητα, όπως βλέπαμε την περίοδο των μνημονίων, το φρένο χρέους αποτέλεσε κίνδυνο ασφάλειας. Οι τόσο αναγκαίες επενδύσεις στην ασφάλεια και τον μετασχηματισμό κινδυνεύουν, αν χάσουμε τη βιομηχανική ανάπτυξη στη ναυπηγοεπισκευαστική/ ναυπηγοκατασκευαστική και αμυντική μας ικανότητα σε όλο και πιο σκληρές εποχές για τον προϋπολογισμό τα επόμενα χρόνια.

Αυτή τη στιγμή, υπάρχει πολιτική πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που μπορεί να καθοδηγήσει σε οδούς για την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, των εξωτερικών δαπανών και των δαπανών ασφάλειας σύμφωνα με τις φιλοδοξίες της στρατηγικής ασφάλειας χωρίς περικοπή κοινωνικών δαπανών, κατάργηση του φρένου χρέους ή υψηλότερους φόρους.

Η εξεύρεση αυτής της διεξόδου από το δημοσιονομικό αδιέξοδο θα πρέπει να αποτελεί επείγουσα ανησυχία και για τους θεράποντες της πολιτικής ασφάλειας, διότι διαφορετικά η Ελλάδα δεν έχει καμία πιθανότητα να κάνει τις απαραίτητες επενδύσεις στην ασφάλεια. Η ανάγκη για την οποία πρόκειται να αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, δικαιολογείται καθώς οι τουρκικές απειλές, ο πόλεμος στην Ουκρανία και η παράνομη μετανάστευση χτυπά το καμπανάκι για την ελληνική και ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Δημήτρης Τσαϊλάς - υποναύαρχος ε.α.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail