Τα βρετανικά ΜΜΕ εξοργίστηκαν από τον Μπάιντεν που υποστήριξε την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως επικεφαλής του ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν θεωρεί την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν την καλύτερη υποψήφια για να ηγηθεί το ΝΑΤΟ το 2024. Η Daily Mail του Λονδίνου προσέβαλε τον Μπάιντεν που επέλεξε τη Γερμανίδα αντί για τον υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας, γράφοντας στον τίτλο: «Πραγματικά μισεί τη Βρετανία!».

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο Γουάλας θεωρούνταν από καιρό πως θα ηγηθεί της συμμαχίας, αλλά δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αρκετή υποστήριξη από τα κράτη μέλη. Αυτό σημαίνει ότι ο σημερινός Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα είναι υπεύθυνος για άλλους 12 μήνες, αφού δεν μπόρεσε να συμφωνηθεί διάδοχος, επεκτείνοντας έτσι την ηγεσία του για δέκατο χρόνο.

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα χαιρέτισε την παράταση του Στόλτενμπεργκ σε ένα tweet ως «εξαιρετικά νέα» επειδή «οι δύσκολες στιγμές απαιτούν ισχυρή ηγεσία. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ έχει αποδείξει ακριβώς αυτό».

Ο Στόλτενμπεργκ είναι φανατικά ρωσοφοβικός, κάτι που αντικατοπτρίζεται στην αδιάφορη υποστήριξή του στο νεοναζιστικό καθεστώς του Κιέβου. Υπό αυτή την έννοια, έχει υπηρετήσει τέλεια το ρόλο του ως αρχηγός του ΝΑΤΟ, επομένως από την οπτική γωνία του Κιέβου, μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον 12 μήνες συνεχούς συνέπειας από τη γραφειοκρατία της συμμαχίας. Για αυτόν το λόγο, ο Μπάιντεν επιλέγει επίσης προσεκτικά ποιον θα στηρίξει για να γίνει γενικός γραμματέας.

Σύμφωνα με ανώνυμη πηγή του ΝΑΤΟ που επικαλείται η The Telegraph στις 4 Ιουλίου, ο Αμερικανός ηγέτης προσπαθεί να πείσει τη φον ντερ Λάιεν, να ηγηθεί του ΝΑΤΟ καθώς είναι άξια αντικαταστάτης του Στόλτενμπεργκ.

«Θα έχουμε πρόβλημα την επόμενη χρονιά όταν θα καταστεί σαφές ότι το πεδίο δε θα είναι ισχυρότερο από φέτος», είπε μια πηγή.

Και μια άλλη πηγή από την εφημερίδα ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια έχει προκύψει ένας «ισχυρός δεσμός» μεταξύ του Μπάιντεν και της φον ντερ Λάιεν, ο οποίος ενίσχυσε τη διατλαντική αλληλεπίδραση σχετικά με την Κίνα, την Ουκρανία και τα κλιματικά ζητήματα.

Σύμφωνα με το άρθρο, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τώρα «[στηρίζεται] στην Ουάσιγκτον για πληροφορίες», που σημαίνει εγκατάλειψη της προηγούμενης προσέγγισης, παρόλο που οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών θεωρούνταν οι κύριες.

Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί ο Μπάιντεν αποφάσισε να μην υποστηρίξει τον Γουάλας, ειδικά λαμβάνοντας υπόψη τους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των χωρών στο πλαίσιο της Αγγλο-Συμμαχίας, αλλά είναι προφανές ότι εμπιστεύεται περισσότερο τη Γερμανίδα και τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης εξοργίζονται με αυτό.

Ο Μπάιντεν χρειαζόταν την Amanda Sloat, την ειδική βοηθό του και ανώτερη διευθύντρια για την Ευρώπη στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, για να ξεκαθαρίσει τον Απρίλιο ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ «δεν είναι αντι-Βρετανός» μετά τις κατηγορίες της πρώην αρχηγού του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Βόρειας Ιρλανδίας Arlene Foster πως «μισεί το Ηνωμένο Βασίλειο».

Παρά τη διευκρίνιση αυτή, η αντίληψη ότι ο Μπάιντεν «πραγματικά μισεί τη Βρετανία» έχει παγιωθεί, όπως αποδεικνύει η Daily Mail.

Η βρετανική εφημερίδα παραπονέθηκε ότι ο Μπάιντεν «συχνά καυχιέται για την ιρλανδική κληρονομιά του και έχει αντιμετωπίσει κατηγορίες πως είναι «αντι-Βρετανός». Σε μια πρόσφατη επίσκεψή του στο νησί της Ιρλανδίας, πέρασε μερικές ώρες στη Βόρεια Ιρλανδία προτού κάνει περιοδεία στη Δημοκρατία για μέρες και σνόμπαρε δείχνοντας έναν Union Jack στη λιμουζίνα του «Beast».

Η εφημερίδα παραπονέθηκε επίσης ότι ο Μπάιντεν έκανε ένα «αστείο» για τον ξυλοδαρμό των Μπλακ και Τανς, τους οποίους περιγράφουν ως «βοηθητική αστυνομική δύναμη που ανέπτυξε η Βρετανία πριν από έναν αιώνα». Ήταν Βρετανοί βετεράνοι του Α' Παγκοσμίου Πολέμου που στρατολογήθηκαν για να καταστείλουν βάναυσα τον Ιρλανδικό Πόλεμο της Ανεξαρτησίας.

Αυτό υποδηλώνει ότι το βρετανικό κατεστημένο, που εκπροσωπείται μέσω των μέσων ενημέρωσης του, είναι απογοητευμένο που ο ισχυρότερος ηγέτης της Αγγλο-Συμμαχίας είναι ένας Ιρλανδός Καθολικός. Αντί να αναδείξει έναν Άγγλο σε γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, στην προκειμένη περίπτωση, τον Μπεν Γουάλας, ο Μπάιντεν αποφάσισε να υποστηρίξει μία Γερμανίδα, κάτι που προφανώς εξόργισε την Daily Mail.

Για τις ΗΠΑ, η άτυπη Αγγλο-Συμμαχία με το Ηνωμένο Βασίλειο, τον Καναδά και την Αυστραλία δεν είναι παρά ένας άλλος μηχανισμός για να επιβάλουν και να προβάλουν τα δικά τους συμφέροντα κάτω από το καπλαμά της εξυπηρέτησης ολόκληρου του αγγλόκοσμου. Οι ΗΠΑ δεν έχουν αληθινούς συμμάχους, απλώς εταίρους που εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους.

Αν και η Αγγλο-Συμμαχία είναι αναμφίβολα ο κορυφαίος οργανισμός για τις ΗΠΑ παρά τα δικά τους ιδιοτελή συμφέροντα, ξεπερνώντας ακόμη και ένα διχασμένο ΝΑΤΟ, για τον βρετανικό Τύπο, ο Μπάιντεν μισεί το Ηνωμένο Βασίλειο και ως εκ τούτου δεν υπηρετεί τα καλύτερα συμφέροντα των Άγγλων, παρά μόνο των ΗΠΑ. Αυτό υποδηλώνει ότι το βρετανικό κατεστημένο εξακολουθεί να διατηρεί ελιτίστικες και αλαζονικές συμπεριφορές πιστεύοντας πως έχει δικαίωμα στην ηγεσία, κάτι που αποδεικνύεται και πάλι στην πεποίθησή τους ότι έχουν νόμιμη διεκδίκηση στο τιμόνι του ΝΑΤΟ.

Ωστόσο, η υποστήριξη του Μπάιντεν στη φον ντερ Λάιεν είναι μια περίεργη επιλογή, δεδομένου ότι η θητεία της ως υπουργός Άμυνας της Γερμανίας θεωρείται από τους περισσότερους ως αποτυχία.

Τον Φεβρουάριο του 2021, ο Ολλανδός ευρωβουλευτής Ντερκ Γιαν Έππινκ κάλεσε τη φον ντερ Λάιεν να παραιτηθεί από την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που το Spectator περιέγραψε ως «αρκετά καταστροφικό».

«Δεν ψήφισα υπέρ της υποψηφιότητάς σας για πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επειδή γνώριζα το παρελθόν σας ως υπουργός Άμυνας στη Γερμανία», είπε ο Έπινκ. «Το βάλατε στα πόδια, αλλά θα το πω ούτως ή άλλως, φταίτε εσείς».

Από αυτή την οπτική γωνία, είναι κατανοητό γιατί οι Βρετανοί είναι απογοητευμένοι που ο Μπάιντεν πιστεύει στη φον ντερ Λάιεν. Ωστόσο, η αλήθεια είναι, είτε πρόκειται για τον Wallace είτε για τη von der Leyen, το ΝΑΤΟ θα συνεχίσει να λειτουργεί ως όχημα για να επιβάλει την αντι-ρωσική ατζέντα των ΗΠΑ στα κράτη μέλη.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail