Βετεράνος των ΗΠΑ προσποιήθηκε ηρωισμούς στο πεδίο μάχης της Ουκρανίας για να γίνει πλούσιος

Ένας βετεράνος του αμερικανικού στρατού, ο οποίος κέρδισε νίκες στο πεδίο της μάχης ως μαχητής στην Ουκρανία και απέκτησε φήμη μέσω συνεντεύξεων στα μέσα ενημέρωσης και αναρτήσεων στο Twitter υπερηφανευόμενος για τα κατορθώματά του κατά των ρωσικών δυνάμεων, εκτέθηκε ότι είπε ψέματα για να δημιουργήσει μια ψεύτικη εικόνα που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί μετά το τέλος της σύγκρουσης για να γίνει πλούσιος. Αυτό καταδεικνύει και πάλι τον αντιεπαγγελματισμό των δυτικών μέσων ενημέρωσης, που εν γνώσει τους προώθησαν τα ψέματα ενός μισθοφόρου για λόγους προπαγάνδας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο

Ο James Vasquez, ο οποίος έχει συγκεντρώσει περισσότερους από 400.000 οπαδούς στο Twitter και αναφέρεται τακτικά από το CNN και τους New York Times, έχει υποστηρίξει ψευδώς κατορθώματα στο πεδίο της μάχης της Ουκρανίας, ανέφερε το Insider στις 16  Ιουλίου.

Η πύλη, η οποία επικαλέστηκε ισχυρισμούς άλλων τεσσάρων ξένων εθελοντών στην Ουκρανία, επιβεβαίωσε επίσης μέσω του Πενταγώνου πως ο Βάσκεθ είπε ψέματα για το στρατιωτικό του ιστορικό όταν ισχυρίστηκε ότι είχε συμμετοχή σε μάχη ως λοχίας στον αμερικανικό στρατό στο Ιράκ και το Κουβέιτ. Αποκαλύπτεται πως υπηρέτησε ως επισκευαστής ηλεκτρικών συστημάτων στην Εφεδρεία του Στρατού των ΗΠΑ.

Οι αναρτήσεις του Βάσκεθ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγιναν συχνά viral, υποτίθεται για τα κατορθώματά του στην πρώτη γραμμή.

«Στα βίντεο και τις αναρτήσεις του, καυχιόταν ότι αιχμαλώτιζε Ρώσους και έβγαζε τανκς, έπαιρνε τακτικές συνεντεύξεις από τα μέσα ενημέρωσης και έκανε πιασάρικους ισχυρισμούς, συμπεριλαμβανομένου ότι φανταζόταν τον «διάτρητο» Τάκερ Κάρλσον όταν προετοιμαζόταν για μάχη», έγραψε η πύλη.

Άλλοι μαχητές είπαν στα μέσα ενημέρωσης πως ο Βάσκεθ καυχιόταν ότι θα γινόταν εκατομμυριούχος όταν τελειώσει η σύγκρουση.

«Ο Τζέιμς είπε και παραθέτω: «Δεν θα επιστρέψω ποτέ στη δουλειά ως τεχνίτης. Μάλλον δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψω μετά από αυτόν τον πόλεμο. Θα γίνω διάσημος», είπε ο Τιμ, ένας Αμερικανός που εργάζεται με τον ουκρανικό στρατό, ο οποίος μίλησε στο Insider με την προϋπόθεση να αποκρύψει το επώνυμό του.

Ο Βάσκεθ δημιούργησε τις αξιώσεις του πηγαίνοντας σε περιοχές όπου είχαν γίνει πρόσφατα μάχες, τραβώντας βίντεο με κατεστραμμένο εξοπλισμό και διεκδικώντας τα επιτεύγματα ως δικά του, λένε άλλοι ξένοι. Σε μια περίπτωση, υποστήριξε στο Twitter πως κατευθυνόταν στο Soledar, όπου φέρεται να σημειώνονταν σφοδρές μάχες. Ωστόσο, οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν αποσυρθεί από την περιοχή λίγες μέρες νωρίτερα.

Οι κατηγορίες εναντίον του Vasquez προφανώς άρχισαν να εμφανίζονται νωρίτερα φέτος. Η Sarah Ashton-Cirillo, μια Αμερικανίδα που εργάζεται στο τμήμα μέσων ενημέρωσης των Ουκρανικών Εδαφικών Δυνάμεων Άμυνας, είπε σε μια ανάρτηση στο Twitter τον Μάρτιο ότι ο Vasquez δεν μπορούσε να έχει πάει νόμιμα σε μάχιμες αποστολές επειδή δεν είχε συμβόλαιο με τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις.

«Συνάντησα τον Τζέιμς Βάσκες τρεις φορές για συνολικά περίπου τέσσερις ώρες», είπε στο Insider. «Κατά την τελευταία μας συνάντηση, παρουσία άλλου ατόμου, παραιτήθηκε και επιβεβαίωσε αυτό που ήξερα από το περασμένο καλοκαίρι, πως δεν ήταν ποτέ μέλος της AFU. Εκείνο το βράδυ δήλωσε ξεκάθαρα ότι δεν είχε ποτέ συμβόλαιο ούτε είχε ποτέ πληρωθεί. Αυτό ήταν τον Ιανουάριο. Ήταν η τελευταία φορά που τον είδα».

Αν και ο Vasquez κατηγορήθηκε συχνά ως απατεώνας που εκμεταλλεύτηκε την κατάσταση στην Ουκρανία για προσωπικό όφελος ή φήμη, μια από τις πιο σοβαρές κατηγορίες εναντίον του ήταν ότι έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των συναγωνιστών του για επιρροή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Σε μια περίπτωση, δημοσίευσε ένα βίντεο στο Twitter που τον έδειχνε να στέκεται δίπλα σε μια πινακίδα που έδειχνε τις ακριβείς συντεταγμένες της μονάδας με την οποία βρισκόταν, κάτι που θα μπορούσε να τους είχε εκθέσει σε ρωσική επίθεση.

Ο Ashton-Cirillo είπε στο Insider: «Ως κάποιος που ειδοποίησε ένα μεγάλο μέσο ενημέρωσης για τον James Vasquez τον Ιούνιο του 2022 και του δήλωσε ξεκάθαρα ότι ο Vasquez δεν είχε εμπειρία μάχης και γύριζε ψεύτικες σκηνές μάχης, είναι ντροπή που αυτοί και τόσοι άλλοι δημοσιογράφοι προώθησαν τα ψέματά του για τόσο καιρό».

Αυτό απέχει πολύ από το να είναι το μόνο παράδειγμα προπαγάνδας που αναπτύσσεται από τα δυτικά μέσα ενημέρωσης σε σχέση με την Ουκρανία, και η Ashton-Cirillo γνωρίζει πλήρως αυτό το γεγονός λαμβάνοντας υπόψη τη δική της θέση. Στην πραγματικότητα, επιδίδεται σε τέτοια προπαγάνδα. Αντίθετα, η κύρια ανησυχία της ήταν ότι ο Βάσκεθ έγινε πολύ εμφανής στα προπαγανδιστικά ακροβατικά του και ήξερε πως ήταν θέμα χρόνου μέχρι να αποκαλυφθούν όλα.

Από την πλευρά της, η April Huggett, μια Καναδή εθελόντρια που γνώριζε τον Vasquez, είπε στο Insider σε ένα γραπτό μήνυμα ότι θα υπερέβαλλε ως προς το πόσο κοντά ήταν στις σκληρές μάχες.

«Συνειδητοποίησα πολύ γρήγορα ότι καθόταν άνετα ακριβώς στο Μαϊντάν και δεν έφευγε πολύ συχνά από το Κίεβο», είπε. «Έπινε επίσης τόσο πολύ».

«Ο Τζέιμς συνέχισε να μιλάει για να γίνει εκατομμυριούχος μετά από αυτό», συνέχισε ο Χάγκετ.

«Είμαι κουρασμένος, αλλά δε λυπάμαι που εξέθεσα τον ψεύτη απατεώνα. […] Του αφαιρέσαμε τη φήμη και την περιουσία, κάναμε τους ανθρώπους να δουν τι ντροπή που είναι», πρόσθεσε.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail