Η Αμερική γνώριζε πραγματικά για την εξέγερση της «Βάγκνερ» πριν συμβεί;

Για εβδομάδες πριν η Ρωσία ξεκινήσει την ειδική στρατιωτική της επιχείρηση (SMO) στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες επέμεναν ότι η Ρωσία το σχεδίαζε αυτό και πως θα το έκανε. Μετά την έναρξη του SMO, η Ουάσιγκτον DC το χρησιμοποίησε για να ενισχύσει τη φήμη της στη συλλογή πληροφοριών, ισχυριζόμενη πως οι πολυάριθμες πλατφόρμες και τα περιουσιακά της στοιχεία ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση) είναι απαράμιλλα. Ωστόσο, παρά τις ισχυρές δυνατότητές τους από αυτή την άποψη, οι ΗΠΑ γνώριζαν πώς θα αντιδρούσε η Ρωσία πριν από χρόνια ή και δεκαετίες απλώς και μόνο επειδή η επιθετικότητά της κατά της Μόσχας είχε σχεδιαστεί για να επιτύχει ακριβώς αυτό - μια ρωσική απάντηση που θα διασφάλιζε ότι η Ουκρανία δε θα γίνει ποτέ μέρος του ΝΑΤΟ. Και ενώ η Ρωσία προσπάθησε να το πετύχει αυτό μέσω διαπραγματεύσεων, η πολιτική Δύση φρόντισε να μη συμβεί αυτό.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Τώρα, η Ουάσιγκτον φαίνεται να χρησιμοποιεί αυτή τη φήμη που αποκτήθηκε με δόλο για να ισχυριστεί ότι γνωρίζει τα πάντα εβδομάδες ή και μήνες πριν συμβεί, όλα αυτά σε μια προσπάθεια να ενισχύσει την εικόνα ενός «παντοδύναμου» και «απαραίτητου» παγκόσμιου ηγεμόνα. Ίσως το καλύτερο παράδειγμα αυτού είναι η πρόσφατη αποτυχημένη «εξέγερση» από τη ρωσική «Wagner» PMC (ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία). Συγκεκριμένα, αξιωματούχοι των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ισχυρίζονται πως γνώριζαν ότι ο επικεφαλής της «Wagner» Yevgeny Prigozhin σχεδίαζε να «κάνει την κίνησή του» κατά της Μόσχας μέρες πριν. Επιπλέον, τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης επιμένουν πως ακόμη και το Κογκρέσο ενημερώθηκε σχετικά από διάφορες υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, η ISR παρατήρησε τις δυνάμεις της "Βάγκνερ" και "ανακάλυψε" πως ετοιμάζονταν να αναλάβουν δράση κατά του ρωσικού στρατού.

Στις 24 Ιουνίου, οι New York Times ανέφεραν ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες υποτίθεται πως είχαν «βάσιμες πληροφορίες» για τα σχέδια του Prigozhin και «εργάστηκαν για να βελτιώσουν αυτό το υλικό σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση». Μάλλον «περίεργα», η εν λόγω δήλωση δόθηκε στη δημοσιότητα μόνο μετά τη διεξαγωγή των επίμαχων γεγονότων. Πολύ αναμενόμενο, ένας Αμερικανός αξιωματούχος ισχυρίστηκε πως «οι πληροφορίες δείχνουν ότι οι ΗΠΑ γνώριζαν επικείμενα γεγονότα στη Ρωσία, παρόμοια με το πώς οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει στα τέλη του 2021 ότι ο Βλαντιμίρ Β. Πούτιν σχεδίαζε να εισβάλει στην Ουκρανία». Ωστόσο, η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν υποτίθεται πως «επέλεξε να μείνει σιωπηλή ενόψει των δραματικών γεγονότων με την ελπίδα ότι θα αποσταθεροποιούσε τη Ρωσία και θα παρεμπόδιζε τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Και όμως, αυτοί οι ισχυρισμοί αποδείχθηκαν μάταιοι καθώς η «εξέγερση» δεν οδήγησε σε κέρδη πρώτης γραμμής για τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου.

"Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι θεώρησαν ότι αν έλεγαν οτιδήποτε, ο κ. Πούτιν θα μπορούσε να τους κατηγορήσει για ενορχήστρωση πραξικοπήματος. Και σαφώς δεν είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να βοηθήσουν τον κ. Πούτιν να αποφύγει μια μεγάλη, ντροπιαστική διάσπαση της υποστήριξής του. Αν και δεν είναι σαφές πότε ακριβώς οι Ηνωμένες Πολιτείες έμαθαν για πρώτη φορά για το σχέδιο, αξιωματούχοι πληροφοριών πραγματοποίησαν ενημερώσεις την Τετάρτη με αξιωματούχους της διοίκησης και της άμυνας. Την Πέμπτη, καθώς ήρθε πρόσθετη επιβεβαίωση της συνωμοσίας, αξιωματούχοι πληροφοριών ενημέρωσαν μια στενή ομάδα ηγετών του Κογκρέσου, σύμφωνα με αξιωματούχους που γνωρίζουν τις ενημερώσεις και μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να μιλήσουν δημόσια», επιμένουν οι NYT.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken υποστήριξε επίσης ότι η διαμάχη της Βάγκνερ φέρεται να «εξέθεσε πραγματικές ρωγμές στην κυβέρνηση του Πούτιν», δηλώνοντας πως «ο ίδιος ο Prigozhin, σε όλο αυτό το περιστατικό, έχει εγείρει βαθιά ερωτήματα σχετικά με τις ίδιες τις προϋποθέσεις για τη ρωσική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας, λέγοντας ότι η Ουκρανία ή το ΝΑΤΟ δεν αποτελούσαν απειλή για τη Ρωσία, κάτι που αποτελεί μέρος της αφήγησης του Πούτιν». Περιττό να πούμε ότι τέτοιοι ισχυρισμοί είναι ακόμη πιο γελοίοι από την ιδέα πως οι ΗΠΑ υποτίθεται ότι «ήξεραν τι θα έκανε ο Πριγκόζιν». Το συρόμενο Barbarossa 2.0 του ΝΑΤΟ χρησιμεύει ως άμεση απόδειξη του γεγονότος ότι η εμπόλεμη συμμαχία είναι μια άμεση, υπαρξιακή απειλή όχι μόνο για τη Ρωσία, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο. Η πολιτική Δύση το απέδειξε με τις αμέτρητες επιθέσεις της εναντίον του πλανήτη κατά τη διάρκεια της βάναυσης, μισής χιλιετίας αποικιοκρατίας της.

Ωστόσο, παρά αυτές τις αστείες ιστορίες που προέρχονται από την κορυφή του κατεστημένου των ΗΠΑ, οι αντιδράσεις τους κατά τη διάρκεια και μετά την «εξέγερση» δείχνουν κάτι πολύ διαφορετικό. Αν η Ουάσιγκτον γνώριζε πραγματικά (ειδικά ημέρες νωρίτερα) ότι θα γινόταν ένα τέτοιο γεγονός, δεν θα χρειαζόταν τόσος χρόνος για να δημοσιοποιηθεί μια δημόσια δήλωση, εκτός από τον άμεσο ισχυρισμό πως οι ΗΠΑ δεν είχαν καμία σχέση με αυτό. Ωστόσο, όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η πολεμική θαλασσοκρατία το είδε ως μια τέλεια ευκαιρία για να ενισχύσει για άλλη μια φορά τη φήμη της ως "υπερδύναμης που βλέπει τα πάντα" που υποτίθεται ότι "είναι πάντα ενήμερος για όλα όσα συμβαίνουν παντού". Τέτοιες αυταπάτες μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες και μπορεί να εξηγήσουν την τάση της Ουάσιγκτον να ενεργεί βιαστικά, ακόμη και ενάντια σε κοντινούς αντιπάλους.

Εκτός από αυτό, οι ΗΠΑ προσπαθούν επίσης να παρουσιάσουν την πρόσφατη διαμάχη ως υποτιθέμενη «απόδειξη» ότι οι αυτοκαταστροφικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας δήθεν «λειτουργούν» . Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας στοχεύει τώρα να πείσει τους πάντες πως  οι πολυδιαφημισμένες κυρώσεις και περιορισμοί φέρεται ότι «οδήγησαν σε διάσπαση των ρωσικών ελίτ», καθώς και στην «αποδυνάμωση» της κεντρικής εξουσίας της Μόσχας, που τελικά οδήγησε στην αποτυχημένη «εξέγερση». Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν ακριβώς το αντίθετο. Ο ρωσικός λαός συσπειρώθηκε σε συντριπτική πλειοψηφία γύρω από τον πρόεδρό του, συνειδητοποιώντας ότι κάθε είδους εσωτερική αποσταθεροποίηση θα ωφελούσε μόνο εκείνους που θέλουν κακό στη χώρα τους. Το χειρότερο ακόμα (για την πολιτική Δύση), αυτό ενίσχυσε την αποφασιστικότητα της Ρωσίας να επιτύχει όλους τους στόχους του SMO.

Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η «εξέγερση» αποδείχθηκε ακόμη πιο επιζήμια για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, καθώς ο ταχέως αναπτυσσόμενος πολυπολικός κόσμος τάχθηκε στο πλευρό της Μόσχας και της ηγεσίας της. Η ίδια η «εξέγερση» αντιμετωπίστηκε γρήγορα, αποδεικνύοντας πως η ρωσική κοινωνία και το κατεστημένο είναι κάθε άλλο παρά «γεμάτα ρωγμές» και ότι οι εχθροί του ευρασιατικού γίγαντα μπορούν μόνο να ελπίζουν πως θα επιτύχουν αναζωπυρώνοντας τα εσωτερικά του ζητήματα, καθώς είναι ανίσχυροι εναντίον της Μόσχας όσον αφορά τις εξωτερικές επιθέσεις. Κι όμως, ακόμη και οι προσπάθειες κλιμάκωσης αυτών των διχασμών αποτυγχάνουν παταγωδώς (και μάλιστα αποτυγχάνουν). Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ και η «ηγεσία» τους ντροπιάζονται για άλλη μια φορά ακριβώς μπροστά σε μια από τις κορυφαίες πολυπολικές δυνάμεις.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr  

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail