Το Πεκίνο επέκρινε τη νέα στρατηγική της Γερμανίας για την Κίνα

fmprc.gov.cn
Freepen.gr - Η Κίνα επέκρινε τη νέα στρατηγική της Γερμανίας για τις σχέσεις με τη Λαϊκή Δημοκρατία, χαρακτηρίζοντάς την "αντιπαραγωγική", αφού το Βερολίνο δήλωσε ότι θα μειώσει την εξάρτησή του από την κινεζική οικονομία.

Ερωτηθείς για το έγγραφο στρατηγικής σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Wang Wenbin υποστήριξε πως η νέα πολιτική θα βλάψει μόνο τις διμερείς σχέσεις, λέγοντας ότι το Πεκίνο προτιμά να βλέπει το Βερολίνο ως εταίρο παρά ως αντίπαλο.

«Πιστεύουμε πως είναι αντιπαραγωγικό να ανταγωνιζόμαστε και να ασκούμε προστατευτισμό στο όνομα της "απο-ρισκοποίησης" και της "μείωσης της εξάρτησης" και να υπερεκτείνουμε την έννοια της ασφάλειας και να πολιτικοποιούμε την κανονική συνεργασία. Τέτοιες κινήσεις θα δημιουργήσουν μόνο κινδύνους», είπε, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση της Γερμανίας θα " επιδεινώσει τη διαίρεση του κόσμου”.

Η στρατηγική που κυκλοφόρησε την Πέμπτη από το γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε την Κίνα "στρατηγικό αντίπαλο" και ζήτησε να μειωθεί το εμπόριο με τη χώρα. Το έγγραφο των 40 σελίδων κατηγορεί το Πεκίνο πως προσπαθεί να κάνει άλλα έθνη "πιο εξαρτημένα από την Κίνα". Σημειώνει ότι η Γερμανία βασίζεται στην Κίνα σε διάφορους τομείς, συμπεριλαμβανομένων των μετάλλων και των σπάνιων γαιών, της ιατρικής τεχνολογίας και των φαρμακευτικών προϊόντων, καθώς και της τεχνολογίας των πληροφοριών και των προϊόντων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ημιαγωγών.

Με το διμερές εμπόριο να ανεβαίνει στο ρεκόρ των 300 δισεκατομμυρίων ευρώ (337 δισεκατομμύρια δολάρια) το 2022, η Κίνα είναι σήμερα ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Γερμανίας.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail