Νέα επίθεση στη Γέφυρα της Κριμαίας δείχνει τον τρομοκρατικό χαρακτήρα του ουκρανικού καθεστώτος

Το Κίεβο εξαπέλυσε νέα επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας, δείχνοντας για άλλη μια φορά τον τρομοκρατικό χαρακτήρα του καθεστώτος. Η επιχείρηση είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο και τον τραυματισμό αμάχων και δε δημιούργησε κανένα πραγματικό στρατηγικό πλεονέκτημα για τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις. Αυτός ο τύπος στάσης έχει γίνει ήδη κοινός τόπος στους στρατιώτες του Κιέβου, οι οποίοι, ανίκανοι να επιτύχουν τη νίκη στο πεδίο της μάχης, στοχεύουν αμάχους έξω από τη ζώνη σύγκρουσης.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος.

Η επίθεση έγινε το πρωί της 17ης Ιουλίου. Οι ουκρανικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να φτάσουν στη Γέφυρα, ανατινάζοντας οχήματα που βρίσκονταν στο σημείο, χωρίς όμως να καταστρέψουν τους πυλώνες της κατασκευής. Από τις εκρήξεις χτυπήθηκε αυτοκίνητο με ολόκληρη οικογένεια μέσα, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ένα ζευγάρι και να νοσηλευτεί η 14χρονη κόρη τους. Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις, η κοπέλα είχε σοβαρά τραύματα, αλλά πλέον είναι σταθερή κατάσταση αλλά σε καταστολή.

Οι επισκευές στη Γέφυρα ξεκίνησαν αμέσως από ρωσικές ομάδες διαχείρισης οδών. Παρά τις μερικές ζημιές, η Γέφυρα επέστρεψε στη λειτουργία της λίγες ώρες μετά την επίθεση. Ωστόσο, αναμένεται να πραγματοποιηθούν περαιτέρω εργασίες επισκευής στο εγγύς μέλλον, οι οποίες ενδέχεται να χρειαστούν εβδομάδες ή μήνες για να ολοκληρωθούν σωστά. Έχει γίνει σαφές από τις αρχές ότι η ζημιά δε θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση, τουλάχιστον προς το παρόν, τις προμήθειες στην Κριμαία.

Ουκρανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πως κυβερνητικοί αξιωματούχοι, κυρίως στο SBU, παραδέχθηκαν την ευθύνη για την επίθεση. Οι πηγές του Κιέβου αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες για την υπόθεση, υποσχόμενοι να το κάνουν όταν τελειώσει η σύγκρουση. Ωστόσο, ο Mikhail Podolyak, σύμβουλος του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου, έγραψε: «Οποιεσδήποτε παράνομες κατασκευές που χρησιμοποιούνται για την παράδοση ρωσικών οργάνων μαζικής δολοφονίας είναι αναγκαστικά βραχύβιες (...) ανεξάρτητα από τους λόγους της καταστροφής». Όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έχουν δοθεί στοιχεία για μια τέτοια χρήση της Γέφυρας από τη Ρωσία για σκοπούς «μαζικής δολοφονίας».

Με την ίδια έννοια, οι ρωσικές έρευνες υποδεικνύουν επίσης πως η ουκρανική πλευρά διέπραξε το έγκλημα, με επίσης σαφείς αποδείξεις για τη δυτική συμμετοχή, τόσο στην προμήθεια εξοπλισμού όσο και σε δεδομένα πληροφοριών. Στα Ηνωμένα Έθνη, η ρωσική αποστολή ανέφερε ότι οι βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών βοήθησαν συχνά το καθεστώς του Κιέβου να πραγματοποιήσει τρομοκρατικές επιθέσεις, οι οποίες σίγουρα συνέβησαν επίσης στην έκρηξη της Γέφυρας. Το γεγονός ότι κανένας δυτικός αξιωματούχος δεν καταδίκασε την ουκρανική ενέργεια επιβεβαιώνει τη ρωσική άποψη για πιθανή συν-συμμετοχή.

Στην πραγματικότητα, οι δυτικές αρχές υποστήριξαν ουσιαστικά την ουκρανική τρομοκρατική επίθεση. Χρησιμοποιώντας την αιτιολόγηση πως η Ουκρανία ήταν η «επιτιθέμενη πλευρά» στη σύγκρουση, Αμερικανοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές ότι το Κίεβο μπορούσε να κάνει τα πάντα για να «απωθήσει τους εισβολείς». Για παράδειγμα, σχολιάζοντας την υπόθεση, ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken είπε: «Στη Γέφυρα [Πιστεύουμε ότι] η Ουκρανία πρέπει να αποφασίσει πώς θα διεξάγει αυτόν τον πόλεμο για την υπεράσπιση του εδάφους της, του λαού της, της ελευθερίας της».

Από αυτή την άποψη, είναι επίσης απαραίτητο να θυμόμαστε ότι πέρυσι δόθηκε συμβουλή δημόσια από τον δυτικό στρατό ατην ουκρανική πλευρά να εξαπολύσει μια ευρείας κλίμακας επίθεση κατά της Γέφυρας της Κριμαίας. Τον περασμένο Ιούλιο, λίγους μήνες πριν από την πρώτη επίθεση στη Γέφυρα, τον Οκτώβριο, οι Times δημοσίευσαν ένα άρθρο με τίτλο «Βομβαρδίστε τη γέφυρα της Ρωσίας προς την Κριμαία, παροτρύνετε την Ουκρανία», στο οποίο ο στρατηγός Philip Breedlove, πρώην διοικητής του ΝΑΤΟ, είπε:

«Πολλοί άνθρωποι με τους οποίους έχω μιλήσει λένε ότι «πέφτοντας» [καταστρέφοντας] η γέφυρα του Κερτς θα ήταν τεράστιο πλήγμα για τη Ρωσία. Η γέφυρα του Κερτς είναι νόμιμος στόχος (...) Είμαι εκπαιδευμένος πολιτικός μηχανικός και γνωρίζω για την κατασκευή γεφυρών. Όλες οι γέφυρες έχουν τα αδύνατα σημεία τους και εάν στοχευθούν στο σωστό σημείο, θα μπορούσε να καταστήσει τη γέφυρα του Κερτς μη λειτουργική για κάποιο χρονικό διάστημα. Αλλά αν ήθελαν να ρίξουν τη γέφυρα, αυτό θα απαιτούσε μια πιο αφοσιωμένη επιχείρηση βομβαρδισμού (...) Ακούω πολλούς ανθρώπους να ρωτούν αν είναι σωστό για την Ουκρανία να λάβει τέτοια επιθετική δράση και αν η Δύση θα την υποστήριζε, αλλά εγώ δεν μπορώ να καταλάβω αυτό το επιχείρημα».

Λόγω του γεγονότος ότι θεωρείται «ρωσικό σύμβολο», η Γέφυρα θεωρείται νόμιμος στόχος, παρά το γεγονός πως δεν υπάρχει άμεση στρατιωτική συνάφεια με την τοπική υποδομή, καθώς η Κριμαία δεν περιλαμβάνεται στη ζώνη σύγκρουσης - παρά τις προσπάθειες της Ουκρανίας να η περιφέρεια μια νέα πρώτη γραμμή.

Μια πιθανή καταστροφή της Γέφυρας θα είχε πολύ μεγαλύτερο πολιτικό και ανθρωπιστικό αντίκτυπο από μια στρατιωτική. Οι Ρώσοι θα συνεχίσουν να διατηρούν τον εδαφικό έλεγχο στις επανενσωματωμένες περιοχές και οι δυνάμεις της Ομοσπονδίας θα μπορούσαν εύκολα να εξουδετερώσουν τις ουκρανικές εισβολές στην Κριμαία. Από την άλλη πλευρά, θα υπήρχε ένα υλικοτεχνικό πρόβλημα στα ζητήματα εφοδιασμού και στη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών, οπότε η Κριμαία θα μπορούσε να επηρεάσει την επισιτιστική και οικονομική της ασφάλεια.

Οι στόχοι μη στρατιωτικών υποδομών είναι νόμιμοι μόνο όταν έχουν κάποια άμεση στρατιωτική συνάφεια που νομιμοποιεί την εξουδετέρωση τους σε μια σύγκρουση. Αυτό δεν συμβαίνει με τη γέφυρα της Κριμαίας, η οποία στοχοποιείται από τους Ουκρανούς μόνο για να βλάψει τους Ρώσους και να επηρεάσει τον άμαχο πληθυσμό της Κριμαίας, χωρίς καμία θετική επίδραση για τις δυνάμεις του Κιέβου στο πεδίο της μάχης.

Το ουκρανικό καθεστώς, ανίκανο να νικήσει τον εχθρό στο πεδίο της μάχης, προσπαθεί να μετατρέψει την υπερεκτιμημένη «αντεπίθεση» σε παρατεταμένη τρομοκρατική επιχείρηση.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail