ΠΟΜΙΔΑ: Δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για στέγαση φοιτητών σε ιδιωτικές κατοικίες

pixabay / aled7
Επιστολή προς τους Υπουργούς Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης απέστειλε η ΠΟΜΙΔΑ, με την οποία, εν όψει της νέας περιόδου φοιτητικών μισθώσεων, ζητά και πάλι να δημιουργηθεί ένα απλά παραμετροποιημένο λογισμικό ψηφιακής πλατφόρμας προσφοράς και ζήτησης φοιτητικής κατοικίας, που θα λειτουργεί μόνιμα είτε στο portal  του κάθε Πανεπιστημίου, είτε κεντρικά στο Gov.gr, στο οποίο οι ιδιοκτήτες κατοικιών διαθέσιμων για εκμίσθωση σε φοιτητές, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι μεσίτες, θα μπορούν να δηλώνουν εγκαίρως τις προσφερόμενες κατοικίες, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και οι γονείς τους, αλλά και οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών. Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι αυτό θα είναι μια αδάπανη, αλλά σημαντική θεσμική προσφορά στη νεολαία μας, και σε ολόκληρη την κοινωνία!


Το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:


Προς τoν Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Κυριάκο Πιερρακάκη

Προς τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρη Παπαστεργίου

Ενταύθα,        Αθήνα, 6.7.2023

 


        

Αξιότιμοι κοι Υπουργοί,

      Μαζί με τα συγχαρητήριά μας για την ανάληψη των καθηκόντων σας και τις ευχές μας για επιτυχία σε αυτά, αναγκαζόμαστε να επανέλθουμε στο πρόβλημα του οποίου κάθε καλοκαίρι, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, γινόμαστε μάρτυρες (και ενίοτε θύματα), των πρωτοετών φοιτητών και των οικογενειών τους, που αναζητούν εναγωνίως κατοικία σε μια άλλη πόλη, αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ.

        

Οι υπάρχουσες φοιτητικές εστίες είναι γνωστό ότι δεν επαρκούν, γι΄αυτό και το βάρος της επίλυσης του προβλήματος της στέγασης των φοιτητών το σήκωσε η ιδιωτική πρωτοβουλία. Δυστυχώς τα Πανεπιστήμια της χώρας μας, (πλην του Οικονομικού Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημίου των Ιωαννίνων) έχουν αδιαφορήσει πλήρως στο να δημιουργήσουν γραφεία στέγασης των πρωτοετών φοιτητών στον ιδιωτικό τομέα, ή έστω μιας ελάχιστης ψηφιακής υποδομής που να επιτρέπει την συνάντηση της προσφοράς και της ζήτησης φοιτητικής στέγης, προς εξυπηρέτηση και των δύο πλευρών. Αυτό συμβαίνει διότι οι διοικούντες τα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας ουδέποτε συνειδητοποίησαν ότι, εφόσον δεν υπάρχει επάρκεια φοιτητικών εστιών, η βοήθεια για την εξεύρεση κατοικίας στέγασης τουλάχιστον των πρωτοετών φοιτητών τους σε ιδιωτικές κατοικίες, αποτελεί πρωταρχική υποχρέωση και μέριμνα των ιδρυμάτων τους, όπως σε όλη την Ευρώπη!

      

 Για να τερματιστεί το διαχρονικό αυτό καθεστώς ταλαιπωρίας των νέων φοιτητών και των οικογενειών τους, η ΠΟΜΙΔΑ σας προτείνει και πάλι να δημιουργηθεί από τα Υπουργεία σας ένα απλά παραμετροποιημένο λογισμικό ψηφιακής πλατφόρμας προσφοράς και ζήτησης φοιτητικής κατοικίας, που θα λειτουργεί μόνιμα είτε στο portal  του κάθε Πανεπιστημίου, είτε κεντρικά στο Gov.gr. Στην πλατφόρμα αυτή οι ιδιοκτήτες κατοικιών διαθέσιμων για εκμίσθωση σε φοιτητές, αλλά και οι ενδιαφερόμενοι μεσίτες, θα μπορούν να δηλώνουν εγκαίρως τις προσφερόμενες κατοικίες, ώστε να εξυπηρετούνται άμεσα οι ενδιαφερόμενοι φοιτητές και οι γονείς τους, αλλά και οι ιδιοκτήτες των κατοικιών αυτών.

 

Αυτό θα είναι μια αδάπανη, αλλά σημαντική θεσμική προσφορά στη νεολαία μας, και σε ολόκληρη την κοινωνία!

 

                                         Στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση και συνεργασία

                                                               Με εξαιρετική εκτίμηση

                                               Για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΜΙΔΑ

 

                   Ο Πρόεδρος                                                                           Ο Γ. Γραμματεύς

 

              Στράτος Ι. Παραδιάς                                                            Τάσος Γ. Βάππας

       Δικηγόρος Α.Π. - Πρόεδρος UIPI                                             Δικηγόρος Α.Π. - υ.Δ.Ν.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail