Η επιτυχία του AfD είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για τα κυρίαρχα κόμματα της Ευρώπης

Όλη η πολιτική είναι τοπική πολιτική — αυτή τη φορά, τα μαθήματα αυτού του καθιερωμένου αξιώματος στην Αμερική μαθαίνονται στη Γερμανία. Την Κυριακή, το πιο δεξιό κόμμα στο γερμανικό κοινοβούλιο, το αντιμεταναστευτικό Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), πέτυχε την πρώτη του εκλογική μεγάλη πρόοδο εδώ και 10 χρόνια: Η νίκη του στην περιφέρεια Sonneberg της Θουριγγίας σηματοδότησε την πρώτη φορά που έγινε μέλος ενός τοπικού στελέχους.

SZŐCS LÁSZLÓ - https://magyarnemzet.hu / Παρουσίαση Freepen.gr

Η σημασία αυτού δεν πρέπει ούτε να υπερεκτιμάται ούτε να υποτιμάται. Το AfD εξακολουθεί να θεωρείται παρίας στο γερμανικό πολιτικό σύστημα. Είναι ένα κόμμα με το οποίο ούτε η κεντροδεξιά συμμαχία CDU/CSU ούτε τα κόμματα στα αριστερά της είναι πρόθυμα να σχηματίσουν συνασπισμό, ούτε σε ομοσπονδιακό ούτε σε κρατικό επίπεδο. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με δημοσιεύματα εφημερίδων τη Δευτέρα, η σημαντική νίκη του AfD έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία και φόβο στις εβραϊκές και τουρκικές οργανώσεις στη Γερμανία. Κάποιοι ισχυρίζονται μια γενική κρίση δημοκρατίας.

Αν και το AfD συχνά περιγράφεται απλώς ως αντιμεταναστευτικό, είναι πολύ περισσότερο από αυτό. Η Θουριγγία έχει το πέμπτο χαμηλότερο ποσοστό μεταναστών από τις 16 ομοσπονδιακές πολιτείες, μόλις λίγο τοις εκατό, το οποίο είναι σύμφωνο με τη συνολική εικόνα στην ανατολική Γερμανία, ακόμη κι αν το ποσοστό έχει αυξηθεί απότομα τα τελευταία χρόνια. Και η Θουριγγία δεν είναι επίσης μια καθυστερημένη, υπανάπτυκτη περιοχή. Το Sonneberg στα σύνορα της Βαυαρίας, για παράδειγμα, είναι μέρος της ευρωπαϊκής μητροπολιτικής περιφέρειας της Νυρεμβέργης. Όταν ο συνάδελφός μου φωτογράφος και εγώ ήμασταν εκεί σε ένα ταξίδι αναφοράς ενόψει των εκλογών της Bundestag του 2021, ταξιδεύοντας από τη Gera στην Erfurt και στο Mühlhausen, συναντήσαμε πολλά σημάδια δυσαρέσκειας με την εποχή της Μέρκελ σε μια επαρχία όπου οι μεγάλοι του γερμανικού πολιτισμού — Bach, Schiller, Χέρντερ, Γκαίτε — όλα άφησαν το στίγμα τους.

«Σήμερα, η Γερμανία δυστυχώς απέχει πολύ από το να είναι δημοκρατία. Σε μια δημοκρατία, άλλες φωνές, συμπεριλαμβανομένων των συντηρητικών, θα πρέπει να ακούγονται», είπε ο Günter Oßwald, ο οποίος, αντίθετα με το στερεότυπο, δεν είναι ένας περιθωριοποιημένος, που πίνει μπύρες, άνεργος σε μια πολυκατοικία, αλλά κάποιος που απασχολεί 150 άτομα σε την επιχείρησή του με ανταλλακτικά αυτοκινήτων στο Mühlhausen.

Η Άνγκελα Μέρκελ ήταν —τουλάχιστον στα χαρτιά— αρχηγός συντηρητικής κυβέρνησης. Ωστόσο, ο υποτιθέμενος κεντροδεξιός συνασπισμός CDU/CSU, η ηγετική δύναμη της αντιπολίτευσης στη Γερμανία, δεν έχει ακόμη ξεπεράσει τη στροφή της Μέρκελ προς τα αριστερά και δεν είναι σε θέση να καταλάβει αρκετά μεγάλο μερίδιο του δεξιού εκλογικού σώματος. Το AfD συγκεντρώνει το 19% των ψήφων σε εθνικό επίπεδο, ξεπερνώντας το κορυφαίο κυβερνητικό κόμμα, τους Σοσιαλδημοκράτες, και βρίσκεται στη δεύτερη θέση πίσω από τα κόμματα της Χριστιανικής Ένωσης.

Οι επικείμενες πολιτειακές εκλογές της Ανατολικής Γερμανίας θα μπορούσαν επίσης να επιβεβαιώσουν ότι η δυσαρέσκεια με το κυρίαρχο ρεύμα καθιστά το AfD το πιο δημοφιλές κόμμα στα ανατολικά ομοσπονδιακά κρατίδια — την πρώην κομμουνιστική ΛΔΓ. Δεν υπάρχει κομμουνιστική νοσταλγία σε αυτό. Όπως έγραψε ο Timothy Garton Ash, ο οποίος ταξίδευε στη Γερμανία πριν από 30 χρόνια, η αμερικανοποίηση της ΛΔΓ ήταν πιο εμφανώς επιτυχημένη από τη σοβιετοποίηση της κοινωνίας της ΛΔΓ. Η άκρα αριστερά στα ανατολικά έχει ένα προφανές ανώτατο όριο, παρά το γεγονός ότι οι μετακομμουνιστές έχουν εκδηλωθεί στον Bodo Ramelow, ο οποίος είναι ο πρωθυπουργός της Θουριγγίας.

Αν και είναι μόνο μία περιφέρεια στη Θουριγγία, η νίκη του AfD στη Γερμανία είναι το πιο πρόσφατο προειδοποιητικό σημάδι για το ευρωπαϊκό κυρίαρχο ρεύμα - το οποίο περιφρονεί τους απλούς πολίτες - ενόψει των ευρωεκλογών του επόμενου έτους.

Στην Αυστρία, το Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας (FPÖ) είναι το πιο δημοφιλές, ενώ στη Γαλλία το Εθνικό Μέτωπο δυναμώνει. Την Κυριακή είδε μια νίκη των συντηρητικών στις εκλογές στην Ελλάδα και τον Ιούλιο, η μπάλα πρόκειται να συνεχιστεί στην Ισπανία. Οι πολίτες σε όλο και περισσότερα μέρη έχουν βαρεθεί ανοιχτά τον τρόπο που διοικείται η Ευρώπη σήμερα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail