WSJ: Η Πολωνία μπορεί να έχει χρησιμοποιηθεί ως επιχειρησιακή βάση για το σαμποτάζ των Nord Stream

Φωτογραφία: Δανική Διοίκηση Άμυνας
Freepen.gr - Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Εγκληματικής Αστυνομίας της Γερμανίας ερευνά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η Πολωνία χρησιμοποιήθηκε ως επιχειρησιακή βάση για την οργάνωση εκρήξεων στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream, ανέφερε το Σάββατο η Wall Street Journal.

Στις αρχές Μαρτίου, το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με το γιοτ που φέρεται να συνδέεται με το σαμποτάζ στους αγωγούς Nord Stream . Ένα ιστιοπλοϊκό σκάφος Bavaria Cruiser 50 με το όνομα Andromeda νοικιάστηκε από άγνωστα άτομα, με το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο που χρησιμοποιήθηκε για την ενοικίασή του να υπονοεί συνδέσεις με την Ουκρανία, ανέφερε η έκθεση.

Οι ερευνητές προσπαθούν να καταλάβουν γιατί το γιοτ που χρησιμοποιήθηκε για την ανατίναξη αγωγών φυσικού αερίου εισήλθε στα πολωνικά ύδατα, ανέφερε η έκθεση. Η έρευνα έδειξε επίσης πως η Πολωνία θα μπορούσε να είναι το κέντρο υλικοτεχνικής υποστήριξης και χρηματοδότησης της επίθεσης δολιοφθοράς, πρόσθεσε η εφημερίδα.

Γερμανοί ερευνητές αποτύπωσαν ολόκληρο το ταξίδι δύο εβδομάδων του Andromeda και διαπίστωσαν ότι παρέκκλινε από τη διαδρομή του για να μπει στα πολωνικά ύδατα, αναφέρει η έκθεση.

Τα ευρήματα που δεν είχαν αναφερθεί προηγουμένως συνδυάστηκαν με δεδομένα από τον εξοπλισμό ραδιοφώνου και πλοήγησης του Andromeda, καθώς και με δορυφορικά και κινητά τηλέφωνα και λογαριασμούς Gmail που χρησιμοποιούσαν οι ένοχοι, καθώς και δείγματα DNA που έμειναν στο πλοίο, σημειώνει το άρθρο, προσθέτοντας ότι η Γερμανία προσπάθησε να ταιριάξει τα ευρήματα. Δείγματα DNA ταιριάζουν σε τουλάχιστον έναν Ουκρανό στρατιώτη.

Την ίδια ώρα, η Πολωνία, που διεξάγει τη δική της έρευνα, προσπαθεί εδώ και μήνες να μάθει τι ερευνά το Βερολίνο, ανέφερε η εφημερίδα.

Ανώτερος αξιωματούχος εθνικής ασφάλειας της Πολωνίας είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο πως οι αρχές της χώρας δεν εμπλέκονται στις επιθέσεις, ωστόσο, δεν μπορεί να αποκλείσει τη συμμετοχή κάποιας ιδιωτικής πολωνικής οντότητας στην επιχείρηση. Άλλοι Πολωνοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι αμφέβαλλαν ότι το Andromeda εμπλέκεται στην καταστροφή των αγωγών, σύμφωνα με τη δημοσίευση.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail