Υπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου λέει ότι είναι εντάξει για την Ουκρανία να διεξάγει αεροπορικές επιδρομές στη Ρωσία

Photo: Public domain
Τι κρύβεται πίσω από τα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών του ΗΒ και τι μπορούμε να περιμένουμε από το ΝΑΤΟ μακροπρόθεσμα; Κλιμάκωση. Κλιμάκωση. Κλιμάκωση.

Martin Jay - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Πολλά έχουν συζητηθεί τις τελευταίες εβδομάδες για τον πόλεμο στην Ουκρανία και πως θα μεταφερθεί στο επόμενο επίπεδο. Για το ΝΑΤΟ και τις δυτικές ελίτ, αυτή είναι μια φυσική εξέλιξη που βασίζεται σε λανθασμένες πολιτικές και ιδέες που εφαρμόζονται για πάνω από ένα χρόνο και δεν έχουν επιτύχει τον στόχο τους. Επιπλέον, είναι ενδιαφέρον να εξετάσουμε τη συνέντευξη του Jens Stoltenberg στη Washington Post κάτω από το μικροσκόπιο, όπου οπισθοδρομεί μακριά από όλη τη ρητορική που χτυπάει στο στήθος της καταστροφής της Ρωσίας και της νίκης στον πόλεμο στην Ουκρανία στο απλώς «πρέπει να επικρατήσουμε στην Ουκρανία». Αρκετή ανάβαση. Προσθέστε σε αυτό το εξαιρετικό σχόλιό του για τον πόλεμο που ξεκίνησε το 2014 και οι αντιφάσεις και ο πανικός αρχίζουν να συσσωρεύονται, αφήνοντας τον παρατηρητή να αναρωτιέται εάν υπάρχει κάποια συνέπεια από τη Δύση με τους στόχους της στην Ουκρανία. Υπάρχουν πολλά fake news σχετικά. Στην πραγματικότητα, κατά καιρούς, φαίνεται ότι η μόνη είδηση για την Ουκρανία είναι τα fake news.

Σίγουρα το μεγαλύτερο ψέμα, που διατυπώθηκε ως ψευδείς ειδήσεις, είναι με αυτή την αντίληψη ότι το ΝΑΤΟ επιδιώκει την «αποκλιμάκωση» του πολέμου. Τι ψέμα! Υπάρχει κάποιος, ακόμη και άνθρωποι που εργάζονται για το ΝΑΤΟ, που πιστεύουν πραγματικά αυτά τα σκουπίδια; Ξανά και ξανά βλέπουμε τη Δύση να ωθεί τη Ρωσία στα όριά της και ξανά και ξανά ο Πούτιν διατηρεί ψύχραιμη στάση, μερικές φορές φαίνεται να είναι ο μόνος που φαίνεται να κατανοεί τι διακυβεύεται ανεβάζοντας επίπεδο το παιχνίδι. Τι θα μπορούσε να προσπαθήσει να πετύχει ο Ζελένσκι στέλνοντας drones στο Κρεμλίνο; Κλιμάκωση. Τι θα μπορούσε να ελπίζει να πετύχει το ΝΑΤΟ επεξεργαζόμενο ένα σχέδιο αποστολής F-16 στην Ουκρανία; Κλιμάκωση.

Και έτσι, δεδομένου του πλαισίου, η κλιμάκωση είναι πλέον το κύριο επίκεντρο της προσοχής των δυτικών ελίτ, αν και δεν μπορούν να συμφωνήσουν όλοι στην αποστολή μαχητών. Φαίνεται επίσης πως παίρνουν τον Ζελένσκι όλο και λιγότερο στα σοβαρά, καθώς ο Ουκρανός πρόεδρος καταφεύγει σε πιο απελπισμένα μέσα για να τραβήξει την προσοχή που θέλει και το επίπεδο δέσμευσης από τη Δύση όσο το δυνατόν πιο κοντά σε έναν πλήρη πόλεμο με τη Ρωσία.

Τι να πει κανείς για τα πρόσφατα σχόλια του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, όταν ανέφερε ότι η Ουκρανία είχε κάθε δικαίωμα να επιτεθεί στη Ρωσία, στο δικό της χλοοτάπητα;

Απαντώντας σε ερωτήσεις των μέσων ενημέρωσης ενώ βρισκόταν στην Εσθονία, ο κ.  Cleverly ρωτήθηκε για την επίθεση με drones της Τρίτης στη Μόσχα και εάν η Ουκρανία είχε το δικαίωμα να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος.

Είπε: «Δεν έχω λεπτομέρειες και δεν πρόκειται να κάνω εικασίες για τη φύση των επιθέσεων με drones στη Μόσχα. Επομένως, αυτό που πρόκειται να πω είναι πιο γενικά σημεία, παρά για αυτό το συγκεκριμένο περιστατικό.

Η Ουκρανία έχει το νόμιμο δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της. Έχει το νόμιμο δικαίωμα να το πράξει εντός των συνόρων της, φυσικά, αλλά έχει επίσης το δικαίωμα να εκτοξεύει δύναμη πέρα ​​από τα σύνορά της για να υπονομεύσει την ικανότητα της Ρωσίας να εκτοξεύει δύναμη στην ίδια την Ουκρανία».

Αυτό το σχόλιο του ευγενικού Βρετανού υπουργού Εξωτερικών, ο οποίος έχει και ο ίδιος εντυπωσιακό στρατιωτικό γενεαλογικό υπόβαθρο, δεν είναι τυχαίο ή αδέξιο σχόλιο. Ο James Cleverly είναι ένας έξυπνος τύπος και ξέρει τι λέει. Το μήνυμα είναι πολύ σαφές. Το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται για έναν πιο ολοκληρωμένο πόλεμο με τη Ρωσία και βασίζεται στο ότι ο Πούτιν θα παραμείνει συνεχώς σε αυτόν τον τρόπο των «μη αντιποίνων». Κατά ειρωνικό τρόπο, η στρατηγική του ΝΑΤΟ, που είναι η κλιμάκωση, βασίζεται στο ότι ο Πούτιν εμμένει στη θέση του «μη κλιμάκωσης». Το να κάνει ο Cleverly αυτό το σχόλιο, το οποίο στοχεύει τόσο στην κλίκα στο Κίεβο όσο και στον Πούτιν, είναι ένδειξη πως οι ρωσικοί στρατιωτικοί στόχοι εκτός Ουκρανίας είναι δίκαιο παιχνίδι. Το πρόβλημα φυσικά με αυτή τη θέση είναι ότι η Ρωσία θα είχε τα δικαιώματά της να ανταποκριθεί στο ίδιο επίπεδο με την ίδια λογική. Εάν η Ουκρανία χτυπήσει στρατιωτικό φορτηγό στη ρωσική πλευρά των συνόρων, τότε δεν θα συνεπαγόταν ότι ο Πούτιν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο με τον ίδιο τύπο οχήματος στην Πολωνία που φορτώνει υλικό. Εν ολίγοις, θα σήμαινε ότι οι νηοπομπές στρατιωτικού εξοπλισμού που έρχονται μέσω Πολωνίας θα γίνουν στόχοι. Εάν αυτό θέλουν τα πιο σκληροπυρηνικά γεράκια στη Δύση, όπως ο Cleverly, τότε μια τέτοια επίθεση θα πατούσε το διακόπτη σε έναν πλήρη πόλεμο με τη Ρωσία χωρίς πια γκρίζες ζώνες.

Φυσικά, οι συνέπειες αυτού είναι τρομακτικές για τη Γερμανία, η οποία θα μπορούσε εύκολα να σφαγιάσει τον άμαχο πληθυσμό της από ρωσικές επιθέσεις κάτω από ένα τέτοιο σενάριο. Το ίδιο ισχύει για τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Προφανώς, όταν ο Cleverly είναι στη Νορβηγία για να υποστηρίξει την είσοδο των Σουηδών στο ΝΑΤΟ, δε θα το αναφέρει αυτό. Αλλά αν είναι αυτό που θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο, τότε μπορείτε να στοιχηματίσετε όλα τα κρυμμένα δισεκατομμύρια του Zelensky πως είναι αυτό που θέλουν οι ΗΠΑ. Η ειρωνεία φυσικά είναι ότι την στιγμή που η Δύση ξυπνά και συνειδητοποιεί πως είναι μέσα της μακροπρόθεσμα, ο Τζο Μπάιντεν μπορεί να μην θυμάται καν ποιο είναι το μικρό του όνομα μέχρι να ξεκινήσουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Και τόσο πολύ είναι θέμα χρόνου, αλλά είναι ο χρόνος με το μέρος της Δύσης εάν ο Τραμπ επανεκλεγεί και θέλει να τερματίσει τον πόλεμο; Αυτό σκέφτεται ο Ζελένσκι, εξηγώντας έτσι το επίπεδο πανικού του. Φαίνεται να είναι ο μόνος στη Δύση που έχει πραγματικά καταλήξει πως το σενάριο ενός πολέμου φθοράς δεν λειτουργεί γι 'αυτόν και, αντίθετα, ένας μικρότερος πόλεμος με υψηλότερα διακυβεύματα, πιθανώς αεροπορικές επιδρομές, δεν είναι επίσης τόσο ελκυστικός. Έχει την επιλογή ανάμεσα στο βραστό λάδι στο τηγάνι ή στην κόλαση των φλόγων από κάτω του.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail