Η Γερμανία ενάντια στο σχέδιο της ΕΕ να χρησιμοποιήσει παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

pixabay / nextvoyage
Freepen.gr - Η Γερμανία βρίσκεται απέναντι στα σχέδια που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά τη σύγκρουση.

Η Πρόεδρος της EC Ursula von der Leyen ανακοίνωσε τα σχέδια για αναδιανομή των κερδών που παράγονται από περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει στην ανοικοδόμηση της Ουκρανίας κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Λονδίνο την Τετάρτη, αφήνοντας να εννοηθεί πως μια σταθερή πρόταση θα υποβληθεί προς εξέταση αυτό το καλοκαίρι.

Ωστόσο, οι επικριτές των σχεδίων, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), έχουν προειδοποιήσει ότι μια τέτοια κίνηση «ενδέχεται να εγείρει κινδύνους υπονόμευσης των νομικών και οικονομικών θεμελίων από τα οποία εξαρτάται ο διεθνής ρόλος του ευρώ».

Και η Γερμανία, επίσης, θεωρεί τα σχέδια ανεφάρμοστα. Σύμφωνα με αξιωματούχο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, όπως αναφέρεται από τους Financial Times, η Μόσχα «θα πρέπει να πληρώσει για τη ζημιά που προκάλεσε στην Ουκρανία», αλλά επέμειναν πως η χρήση των κερδών των παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για να βοηθήσει σε αυτό δημιουργεί «σύνθετα οικονομικά και νομικά ζητήματα».

Ένας άλλος ομοσπονδιακός κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε την ανησυχία του ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελέσει προηγούμενο για άλλα έθνη που ζητούν αποζημίωση για ζημιές που προκλήθηκαν κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης, συγκεκριμένα η Πολωνία, η οποία εδώ και καιρό απαιτεί ένα πακέτο αντιστάθμισης από το Βερολίνο λόγω της καταστροφικής απώλειας υποδομής και του επακόλουθου κόστους για την ανοικοδόμηση της χώρας μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Μια άλλη πηγή ισχυρίστηκε ότι ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης Μάρκο Μπούσμαν είχε αναλύσει τα προκαταρκτικά σχέδια που υπέβαλαν οι Βρυξέλλες και τα θεωρεί «νομικά άκυρα».

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail