Η Ταϊβάν κάτω από την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα; Εξαιρετική κίνηση αν οι ΗΠΑ θέλουν τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο

Μετά από χρόνια πολεμικών κινήσεων με στόχο την υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κίνας σχεδόν παντού, είτε είναι το Χονγκ Κονγκ, το Σιντζιάνγκ, η Κίνα στη Νότια/Ανατολική Θάλασσα ή η Ταϊβάν, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν δείχνουν κανένα σημάδι ότι θα σταματήσουν ποτέ την επιθετικότητά τους κατά του Πεκίνου. Λες και τα όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων που προορίζονται για την αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας δεν ήταν αρκετά κακά, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 400 πυραύλων κατά πλοίων και των τελευταίων μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 70/72, οι αναφορές δείχνουν τώρα ότι η Ταϊπέι και η Ουάσιγκτον στις συνομιλίες σχετικά με την απόκτηση της προστασίας της πυρηνικής ομπρέλας της Ταϊβάν από την Ταϊβάν με παρόμοιο τρόπο όπως η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Σύμφωνα με την RealClearDefense, επικαλούμενη τοπικές πηγές , ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου ανακοίνωσε ότι το νησί βρίσκεται σε συνομιλίες με την Ουάσιγκτον σχετικά με πιθανή θέση υπό την πυρηνική ομπρέλα των ΗΠΑ. Η RealClearDefense προειδοποιεί ότι η κίνηση πιθανότατα θα θεωρηθεί από το Πεκίνο ως ξεκάθαρη κλιμάκωση και πιθανότατα θα αυξήσει σημαντικά τις δυνατότητες για μελλοντικό πόλεμο με την Κίνα. Αυτή η εκτίμηση δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί υποτιμητική, καθώς ο ασιατικός γίγαντας είναι ουσιαστικά εγγυημένο πως θα ανταποκριθεί άμεσα σε μια τέτοια κλιμάκωση. Το να είσαι κάτω από την αμερικανική πυρηνική ομπρέλα συνεπάγεται αρκετές βασικές αλλαγές που θα ήταν απολύτως απαράδεκτες για την Κίνα και σίγουρα θα προκαλούσαν μια επαρκή αντίδραση.

Οι Taipei Times ανέφεραν ότι οι τοπικοί εμπειρογνώμονες στον τομέα της άμυνας θεωρούν πως αυτό είναι "θετικό για την Ταϊβάν". Στις 23 Μαΐου, ο ερευνητής του Ινστιτούτου Εθνικής Άμυνας και Ασφάλειας Su Tzu-yun δήλωσε: «Το δόγμα εθνικής ασφάλειας της Ταϊβάν απορρίπτει ρητά την ανάπτυξη πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων μαζικής καταστροφής, παρά το γεγονός ότι το έθνος αντιμετωπίζει την απειλή χρήσης τέτοιων όπλων εναντίον της επέκτασης της πυρηνικής ομπρέλας ενός συμμάχου πάνω από την Ταϊβάν που θα ήταν σημαντικά ωφέλιμη για την ασφάλεια της Ταϊβάν».

Η πυρηνική ομπρέλα είναι μια αποτρεπτική πολιτική που πηγάζει από τον (Πρώτο) Ψυχρό Πόλεμο και συνεπάγεται μια πυρηνική δύναμη που θα εγγυάται τη χρήση των πυρηνικών της όπλων για αντίποινα εάν ο σύμμαχός της εκτεθεί σε πυρηνική επίθεση από οποιονδήποτε τρίτο. Αυτό περιλαμβάνει επίσης την επιλογή φιλοξενίας πυρηνικών όπλων των ΗΠΑ, όπως συνέβη με χώρες όπως η Νότια Κορέα μεταξύ 1958 και 1991. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊπέι, Γου, έκανε τα σχόλια σχετικά με αυτή τη δυνατότητα κατά τη διάρκεια συνόδου με το νομοθετικό γιουάν (κοινοβούλιο της Ταϊβάν). Ωστόσο, αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις συνομιλίες και εάν η ίδια η Ταϊπέι είχε ζητήσει από τις ΗΠΑ να θέσουν το νησί υπό την πυρηνική τους ομπρέλα ή αν η πρωτοβουλία προήλθε από την Ουάσιγκτον.

«Όσον αφορά τη συζήτηση αυτού του θέματος με τις Ηνωμένες Πολιτείες, δεν είναι κατάλληλο για μένα να το δημοσιοποιήσω εδώ», είπε ο Wu, όπως αναφέρει η South China Morning Post.

Οι περισσότεροι σύμμαχοι των ΗΠΑ και κράτη-δορυφόροι/υποτελείς βρίσκονται υπό την προστασία της πυρηνικής τους ομπρέλας, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και κάθε μέλους του ΝΑΤΟ, με σχεδόν μισή ντουζίνα κράτη μέλη (Βέλγιο, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία και Τουρκία) να διαθέτουν ακόμη κοινά πυρηνικά προγράμματα με την Washington DC. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η παροχή των ίδιων ή παρόμοιων εγγυήσεων στην αποσχισθείσα νησιωτική επαρχία της Κίνας θα απαιτούσε από τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν θερμοπυρηνικά όπλα σε περίπτωση εχθροπραξιών μεταξύ Πεκίνου και Ταϊπέι. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε περίπτωση που η Ουάσιγκτον προχωρήσει σε μια τέτοια συμφωνία, το ζήτημα της Ταϊβάν θα γίνει πολύ περισσότερο από ένα απλό ζήτημα σεβασμού της κινεζικής κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και του διεθνούς δικαίου.

Σύμφωνα με την (μάλλον σωστή) εκτίμηση της The South China Morning Post, αυτή η ιδέα είναι «μια αδιανόητη προοπτική» για το Πεκίνο. Πράγματι, μια τέτοια κίνηση θα διεθνοποιήσει περαιτέρω τη διαμάχη της Ταϊβάν, καθώς και θα επιτάχυνε τον πιθανό σχηματισμό του «ΝΑΤΟ Ασίας-Ειρηνικού»., ενώ θα θέσει σε κίνδυνο την στρατηγική ασφάλεια της Κίνας. Αν και οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν σημαντικά εμπόδια με τις προσπάθειες να σχηματίσουν μια ακόμη επανάληψη του γεωπολιτικού τερατουργήματος του Βορείου Ατλαντικού, η πολεμική θαλασσοκρατία πιθανότατα πιστεύει ότι η συμπερίληψη της Ταϊβάν στην παγκόσμια πυρηνική της ομπρέλα θα ωθούσε άλλους στην περιοχή να αποδεχτούν περισσότερο την ιδέα ενός «ΝΑΤΟ Ασίας-Ειρηνικού». Το πόσο πιθανό είναι αυτό να λειτουργήσει είναι προς συζήτηση, ωστόσο, αυτό που σίγουρα θα προκαλούσε είναι μια δραματική αύξηση της πιθανότητας κλιμάκωσης και ένα ακόμη βήμα προς μια παγκόσμια θερμοπυρηνική σύγκρουση.

Παρόλο που υπάρχει ακόμα ελπίδα ότι θα επικρατήσουν ψυχρότερα κεφάλια στο Πεντάγωνο, ο τεράστιος αριθμός των πολεμοχαρών γερακιών στο κατεστημένο των ΗΠΑ καθιστά τις προοπτικές μιας τέτοιας κλιμάκωσης ακόμη πιο πιθανές και όχι λιγότερο ανησυχητικές, ιδιαίτερα καθώς κορυφαίοι στρατηγοί των ΗΠΑ μιλούν ανοιχτά για τον «αναπόφευκτο πόλεμο με την Κίνα». Αυτή η πολεμική έχει ήδη ωθήσει την Κίνα και τη Ρωσία να ενισχύσουν περαιτέρω τους ήδη στενούς δεσμούς τους σε όλες τις πτυχές, είτε πρόκειται για οικονομική, στρατιωτική, επιστημονική συνεργασία κ.λπ. Η ταραγμένη κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη υποσχεθεί να στείλει στρατεύματα και να παρέμβει εάν συμβούν εχθροπραξίες μεταξύ της Κίνας και της αποσχισθείσας νησιωτικής επαρχίας της, κάτι που από μόνο του θα ήταν μια οριακή κήρυξη πολέμου. Ωστόσο, με την ένταξη της Ταϊβάν στην πυρηνική της ομπρέλα, το ζήτημα του πολέμου μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον θα γίνει «πότε» αντί για «αν».

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail