Η Ισπανία είναι έτοιμη να αποτελέσει μια Ιταλία Νο2

Θυμάστε τι οδήγησε στο θάνατο των Φιλελεύθερων ελίτ στην Ιταλία; Οι πρόωρες εκλογές. Κάτι παρόμοιο πρόκειται να συμβεί και στην Ισπανία. Ο σημερινός Πρωθυπουργός, Πέδρο Σάντσεθ, αντιμετώπισε τη ζοφερή προοπτική μιας πιθανής συντριπτικής νίκης από δεξιές και ακροδεξιές δυνάμεις. Ο Σάντσες επέλεξε να κάνει μια κίνηση τακτικής. Προκήρυξη πρόωρων εκλογών για την ανοικοδόμηση της αριστεράς και αποφυγή ολοκληρωτικής κατάρρευσης.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η διαφαινόμενη απειλή: Πρόωρες εκλογές στην Ισπανία

Οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές την περασμένη Κυριακή λειτούργησαν ως σημαντική αφύπνιση για το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας (PSOE/S&D). Το Προοδευτικό Κόμμα (PP) έχασε οκτώ περιφερειακές κυβερνήσεις, ενώ πολλά τοπικά συμβούλια τάχθηκαν υπέρ του PP. Εν τω μεταξύ, το VOX, η τρίτη μεγαλύτερη πολιτική δύναμη της Ισπανίας, έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση κυβερνήσεων συνασπισμού με το ΡΡ σε διάφορες ισπανικές περιοχές.

Ο Sanchez, διαισθανόμενος τον επικείμενο θάνατο, αποφάσισε επιτέλους να προκηρύξει βιαστικές εκλογές. Αυτός ο ελιγμός, όμως, δε θα είναι αρκετός για να σώσει τον ίδιο και το κόμμα του. Το ποσοστό αποδοχής του Pedro Sanchez έχει πέσει, σύμφωνα με το Morning Consult, και τώρα βρίσκεται στο 34%. Το Ισπανικό Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα, συχνά γνωστό ως PSOE, υποστηρίζεται μόνο από το 25% των ψηφοφόρων. Η αυξανόμενη λαϊκιστική αναταραχή, που τροφοδοτείται από τον αυξανόμενο πληθωρισμό και το αυξανόμενο κόστος ζωής, έχει επιδεινώσει τα προβλήματα του Σάντσες. Τώρα γνωρίζει την επικείμενη προοπτική να καταλάβουν την εξουσία οι συντηρητικοί στη Μαδρίτη.

Η άνοδος του λαϊκισμού, ιδιαίτερα από το νέο συντηρητικό κόμμα της Ισπανίας, το Vox, περιπλέκει την κατάσταση του Σάντσες. Το Vox έχει αναδειχθεί για να γίνει η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, με την υποστήριξη του κοινού να αυξάνεται.

Ο Sánchez γνωρίζει τώρα ότι αν δεν πάρει την πρωτοβουλία και αφήσει να περάσει περισσότερος χρόνος, μια νίκη μιας δεξιάς συμμαχίας θα μπορούσε να εξαλείψει κάθε ίχνος του «Sanchismo», της πολιτικής κληρονομιάς του πρωθυπουργού και της προοδευτικής κυβέρνησής του.
Ένας παραλληλισμός με την Ιταλία

Ας κάνουμε τώρα έναν παραλληλισμό με την Ιταλία. Από το 2008, η Ιταλία, όπως και η Ισπανία, έχουν αριστερές κυβερνήσεις στην εξουσία. Αυτό, ωστόσο, επηρέασε σοβαρά την ιταλική οικονομία, με το λόγο χρέους προς ΑΕΠ να αυξάνεται. Ως αποτέλεσμα, η ΕΕ αναγκάστηκε να στείλει τον κορυφαίο διπλωμάτη της, Μάριο Ντράγκι, για να αναλάβει την κατάσταση. Δυστυχώς, οι προσπάθειες του Ντράγκι ήταν μάταιες.

Ο ιταλικός λαός είχε βαρεθεί τους φιλελεύθερους ιδεολόγους, με αποτέλεσμα να γίνουν ξαφνικές εκλογές το Σεπτέμβριο του 2022. Οι Ιταλοί εξέλεξαν για πρώτη φορά μια συντηρητική κυβέρνηση της πλειοψηφίας, υπό την ηγεσία της Giorgia Meloni. Η Μελόνι έχει αναδειχθεί ως η πιο τρομερή αντίπαλος της ΕΕ. Παρόμοια μοτίβα αναδύονται από τη Μαδρίτη, υποδεικνύοντας πως η Ισπανία βρίσκεται στα πρόθυρα να γίνει ιταλικό Redux 2.0.

Η πιθανότητα ενός ιταλικού Redux 2.0 στην Ισπανία έχει κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση . Η ΕΕ ανησυχεί ότι εάν οι συντηρητικές δυνάμεις κερδίσουν την εξουσία στην Ισπανία, η ατζέντα τους θα παρεμποδιστεί σοβαρά.

Η απόφαση του Πέδρο Σάντσεθ να διεκδικήσει πρόωρες εκλογές στην Ισπανία υπογραμμίζει τις ζοφερές πιθανότητες που έχει αν συνεχίσει στην τρέχουσα πορεία του. Οι απώλειες του PSOE σε προηγούμενες περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, σε συνδυασμό με τα μειωμένα ποσοστά αποδοχής του Sanchez, οδήγησαν σε αυτήν την στρατηγική προσέγγιση. Ωστόσο, δεν είναι σαφές εάν αυτή η προσέγγιση θα προστατεύσει την αριστερά από την πλήρη κατάρρευση. Καθώς οι συντηρητικοί κερδίζουν έδαφος στην Ισπανία, κάνοντας συγκρίσεις με την πρόσφατη πολιτική αλλαγή της Ιταλίας, φαίνεται ότι η Ισπανία βρίσκεται στα πρόθυρα ενός ιταλικού Redux 2.0. Οι συνέπειες μιας τέτοιας αλλαγής είναι τεράστιες όχι μόνο για την Ισπανία, αλλά και για την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία αναμένει μελλοντικές απειλές στην ατζέντα της.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail