Υπόθεση Prighozin: Λυκόφως των θεών ή Maskirovka;

Photo: Public domain
Ο Yevgeny Prighozin, ο μαέστρος της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner, δεν ντρέπεται ποτέ να παίξει και ως κύριος επικοινωνιολόγος / troller / ειδικός στην ψυχοπάθεια.

Pepe Escobar - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Δεν είναι λοιπόν περίεργο που όταν παρέδωσε έναν πρόσφατο ρητορικό πύραυλο –εδώ  στα ρωσικά, στον War Gonzo– ανασηκώθηκαν αρκετά φρύδια.

Στη φωτιά του πολέμου και την παραμονή της ασταμάτητης μυθοποιημένης ουκρανικής «αντεπιθέσεως» –η οποία μπορεί να συμβεί ή όχι με μυριάδες μορφές αυτοκτονίας– ο Πριγκοζίν κατέστρεψε ολοσχερώς το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD), τον υπουργό Σόιγκου προσωπικά και τη γραφειοκρατία του Κρεμλίνου.

Οι αποκαλύψεις βόμβα προκάλεσαν σειριακούς κυματισμούς στους Ρώσους ειδικούς, αλλά όχι στο αγγλόφωνο πλήθος, το οποίο φαίνεται να μην έχει καταλάβει την τεράστια έκταση όλων, όπως μου είπαν Ρώσοι μυημένοι που ανέλυσαν λεπτομερώς την όλη συνέντευξη. Ακολουθεί μια αξιοσημείωτη εξαίρεση, εστιάζοντας στα βασικά σημεία.

Ο Πριγκοζίν φλερτάρει με μερικά παράλογα, που προσφέρονται χωρίς αποδείξεις. Παράδειγμα: Η Ρωσία δεν κέρδισε και τους δύο πολέμους της Τσετσενίας. Ο Πούτιν έδωσε δωροδοκία στον πατέρα του Καντίροφ για να τα τελειώσει όλα. Ή τον ισχυρισμό ότι το καζάνι Debaltsevo στο Donbass δεν υπήρχε. Αντίθετα, ο στρατός του Ποροσένκο απλώς έκανε μια ομαλή άθικτη υποχώρηση.

Ωστόσο, είναι οι σοβαρές κατηγορίες που ξεχωρίζουν. Μεταξύ αυτών: η SMO απέδειξε πως ο ρωσικός στρατός είναι ουσιαστικά ανοργάνωτος, ανεκπαίδευτος, απείθαρχος και αποθαρρυμένος. Δεν υπάρχει πραγματική ηγεσία και το Υπουργείο Εξωτερικών λέει ψέματα, συνήθως, για το τι συμβαίνει στο πεδίο της μάχης καθώς και για τους ελιγμούς της Βάγκνερ.

Ο Πριγκοζίν είναι ανένδοτος ότι ήταν η Βάγκνερ που ξεκίνησε μια επιχείρηση για την σταθεροποίηση του μετώπου όταν ο ρωσικός στρατός υποχωρούσε στο χάος μετά από μια ουκρανική αντεπίθεση.

Το βασικό του σημείο είναι πως η Ρωσία έχει ό,τι χρειάζεται για να κερδίσει, γρήγορα και αποφασιστικά αλλά «η ηγεσία» κρατά τους πόρους μακριά από τους παράγοντες που τους χρειάζονται επίτηδες (προφανώς, τη Βάγκνερ).

Και αυτό συνδέεται με την επιτυχία στο Bakhmut/Artemyovsk: ολόκληρο το σχέδιο σχεδιάστηκε από την Wagner μαζί με τον "Στρατηγό Armageddon" Surovikin.

«Σκότωσέ με, αυτό θα ήταν καλύτερο από το να λες ψέματα»

Ο Πριγκόζιν είναι σίγουρος για τις γνώσεις του για το πού φυλάσσονται όλες οι απαραίτητες στρατιωτικές προμήθειες, αρκετά για να πολεμήσει για άλλους έξι μήνες. Η Βάγκνερ χρειάζεται τουλάχιστον 80.000 οβίδες την ημέρα. Το γιατί δεν το καταλαβαίνουν ισοδυναμεί με «πολιτικό σαμποτάζ».

Λόγω της ρωσικής γραφειοκρατίας –από το Υπουργείο Εξωτερικών μέχρι την FSB, κανείς δε γλιτώνει– ο ρωσικός στρατός «έχει μετατραπεί από το δεύτερο καλύτερο στρατό στον κόσμο σε έναν από τους χειρότερους – η Ρωσία δεν μπορεί καν να αντιμετωπίσει την Ουκρανία. Η άμυνα της Ρωσίας δε θα κρατήσει αν δεν απελευθερωθούν οι προμήθειες στους στρατιώτες».

Ο Πριγκοζίν δηλώνει δυσοίωνα στη συνέντευξη ότι η Βάγκνερ μπορεί να χρειαστεί να υποχωρήσει αν δεν πάρει τις προμήθειες. Προέβλεψε την ουκρανική αντεπίθεση ως αναπόφευκτη, θέτοντας ως πιθανό σημείο εκκίνησης την 9η Μαΐου – Ημέρα της Νίκης.

Αυτή την Τετάρτη το ενίσχυσε: έχει ήδη ξεκινήσει, στο Artyomovsk, με «απεριόριστο ανθρώπινο δυναμικό και πυρομαχικά» και απειλεί να συντρίψει τα στρατεύματά του που δεν έχουν εφοδιαστεί.

Ο Prighozin εξυμνεί περήφανα το δίκτυο πληροφοριών της Wagner. Οι τρομοκράτες και οι δορυφόροι του λένε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου θα μπορούσαν να φτάσουν ακόμη και στα ρωσικά σύνορα. Καταρρίπτει επίσης σκληρά τις κατηγορίες για την Πέμπτη Φάλαγγα: τονίζοντας την ανάγκη να περιοριστεί η κρατική προπαγάνδα, λέει «ο ρωσικός λαός πρέπει να το μάθει γιατί θα πρέπει να πληρώσει με αίμα για αυτό. Οι γραφειοκράτες απλώς θα καταφύγουν στη Δύση. Αυτοί είναι που φοβούνται την αλήθεια».

Αυτό μπορεί να θεωρηθεί το απόσπασμα χρημάτων: «Δεν έχω το δικαίωμα να λέω ψέματα στους ανθρώπους που θα πρέπει να ζήσουν σε αυτή τη χώρα στο μέλλον. Σκότωσε με αν θέλεις, αυτό θα ήταν καλύτερο από το να λες ψέματα. Αρνούμαι να πω ψέματα για αυτό. Η Ρωσία βρίσκεται στα πρόθυρα μιας καταστροφής. Αν δεν σφίξουμε αμέσως αυτά τα χαλαρά μπουλόνια, αυτό το αεροπλάνο θα διαλυθεί στον αέρα».

Και διατυπώνει επίσης μια αρκετά αξιοπρεπή γεωοικονομική άποψη: γιατί η Ρωσία να συνεχίσει να πουλάει πετρέλαιο στη Δύση μέσω της Ινδίας; Λέει ότι αυτό είναι προδοσία. Οι ελίτ στη Ρωσία βρίσκονται σε μυστικές διαπραγματεύσεις με τη δυτική ελίτ. Αυτό συμβαίνει να είναι ένα βασικό επιχείρημα του Igor Strelkov.

Το "Angry Patriots Club"

Δεν υπάρχει αμφιβολία: αν ο Prighozin λέει ουσιαστικά την αλήθεια, αυτό είναι – κυριολεκτικά – πυρηνικό. Είτε ο Πριγκοζίν γνωρίζει όλα όσα δε γνωρίζουν σχεδόν όλοι, είτε πρόκειται για μια εντυπωσιακή μασκίροβκα.

Ωστόσο, τα γεγονότα από το Φεβρουάριο του 2002 φαίνεται να υποστηρίζουν την κύρια κατηγορία του: ο ρωσικός στρατός δεν μπορεί να πολεμήσει σωστά εξαιτίας μιας εντελώς διεφθαρμένης γραφειοκρατικής συμμορίας ακριβώς στην κορυφή του Υπουργείου Άμυνας, μέχρι το Σόιγκου, όλοι τους ενδιαφέρονται κάνοντας μόνο μια οικονομική δολοφονία.

Και γίνεται χειρότερο: κάτω από ένα άκαμπτο γραφειοκρατικό περιβάλλον, οι διοικητές στην πρώτη γραμμή δεν έχουν αυτονομία να λάβουν αποφάσεις και να προσαρμοστούν γρήγορα και πρέπει να περιμένουν εντολές από μακριά. Αυτός θα πρέπει να είναι ο κύριος λόγος που η αντεπίθεση του Κιέβου έχει την ευκαιρία να επιβάλει δραματικές ανατροπές.

Ο Πριγκοζίν δεν είναι σίγουρα ο μόνος μεταξύ των Ρώσων πατριωτών που εκφράζει την ανάλυσή του. Στην πραγματικότητα δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο: ήταν απλώς πιο δυναμικός αυτή τη φορά. Ο Στρέλκοφ έλεγε το ίδιο ακριβώς από την αρχή του πολέμου. Αυτό μάλιστα συγχωνεύτηκε σε ένα «Angry Patriots Club» που κυκλοφόρησε ένα εκρηκτικό βίντεο στις 19 Απριλίου.

Εδώ, λοιπόν, έχουμε μια μικρή αλλά πολύ φωνητική ομάδα που φέρει άψογα πατριωτικά διαπιστευτήρια που κρούει έναν σοβαρό κώδωνα κινδύνου: η Ρωσία διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει εντελώς αυτόν τον πόλεμο με αντιπροσώπους, εκτός εάν πραγματοποιηθούν δραματικές αλλαγές αμέσως.

Ή, για άλλη μια φορά, αυτό θα μπορούσε να είναι εξαιρετική maskirovka - αφήνοντας τον εχθρό με εντελώς λανθασμένη εικόνα.

Αν είναι έτσι, λειτουργεί σαν γούρι. Τα μέσα προπαγάνδας του Κιέβου υιοθέτησαν θριαμβευτικά τις κατηγορίες του Στρέλκοφ με τίτλους όπως «Η Ρωσία βρίσκεται στο χείλος της ήττας, ο Στρέλκοφ απειλεί το Κρεμλίνο με πραξικόπημα».

Ο Στρέλκοφ συνεχίζει να ανεβάζει τους τόνους, επιμένοντας πως το ρωσικό κράτος πραγματικά δεν παίρνει στα σοβαρά αυτόν τον πόλεμο και σχεδιάζει να κάνει μια συμφωνία χωρίς πραγματικά να πολεμήσει, ακόμη και να παραχωρήσει εδάφη στην Ουκρανία.

Οι αποδείξεις του: ο «διεφθαρμένος» (Πριγκόζιν) ρωσικός στρατός δεν κατέβαλε καμία σοβαρή προσπάθεια να προετοιμάσει την οικονομία ή την κοινή γνώμη για μια επίθεση – από άποψη εκπαίδευσης και επιμελητείας. Και αυτό γιατί οι ελίτ στο Κρεμλίνο και ο στρατός δεν πιστεύουν σε αυτόν τον πόλεμο, ούτε τον θέλουν. Προτιμούν να επιστρέψουν στο προπολεμικό status quo.

Ορίστε λοιπόν και πάλι. Μασκίροβκα; Ή ένα είδος εκδίκησης του Υπουργείου Εξωτερικών κατά της Βάγκνερ; Είναι γεγονός πως στην αρχή της SMO ο ρωσικός στρατός δεν είχε ακριβώς τη δράση του, χρειαζόταν πραγματικά την Βάγκνερ στο έδαφος. Αλλά τώρα είναι ένα διαφορετικό παιχνίδι με μπάλα και το MoD μπορεί να ασχοληθεί με τη σταδιακή μείωση του ρόλου της Wagner, ώστε οι άνδρες του Prighozin να μην καταλάβουν όλες τις φλόγες της δόξας όταν η Ρωσία αρχίσει να πηγαίνει για το jugular.

Πεσμένο drone στο πάτωμα του Κρεμλίνου

Και μετά, ακριβώς στη μέση αυτής της πυρακτωμένης αντιπαράθεσης, έχουμε την αναταραχή στη νύχτα ενός ζευγαριού μικρού drones καμικάζι πάνω από το Κρεμλίνο.

Δεν ήταν απόπειρα δολοφονίας του Πούτιν: μάλλον φτηνό κόλπο δημοσίων σχέσεων. Η ρωσική υπηρεσία πληροφοριών πρέπει να έχει κατασκευάσει όλη την ιστορία μέχρι τώρα: τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη πιθανότατα εκτοξεύτηκαν από το εσωτερικό της Μόσχας ή τα προάστια της, από ουκρανικά πλήκτρα κρούσης ντυμένα με πολιτικά ρούχα και με πλαστές ταυτότητες.

Θα υπάρξουν κι άλλα τέτοια ακροβατικά δημοσίων σχέσεων – οτιδήποτε από βόμβες αυτοκινήτων και παγίδες με εκρηκτικά μέχρι αυτοσχέδιες νάρκες ξηράς. Η Ρωσία θα πρέπει να ενισχύσει την εσωτερική ασφάλεια προς μια πραγματική πολεμική βάση.

Τι γίνεται όμως με την «απάντηση» -με την ορολογία του Κρεμλίνου- σε μια «τρομοκρατική επίθεση»;

Η Έλενα Πανίνι από το Russtrat.ru έχει προσφέρει μια ανεκτίμητη, μη υστερική εκτίμηση: «Ο σκοπός της νυχτερινής επίθεσης, αν κρίνουμε από το βίντεο, δεν ήταν το ίδιο το Κρεμλίνο και ούτε καν ο θόλος του Παλατιού της Γερουσίας, αλλά ο ιστός της σημαίας στο θόλο με αντίγραφο του προτύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Το παιχνίδι του συμβολισμού είναι ήδη καθαρά βρετανικό πράγμα. Ένα είδος «υπενθύμισης» από το Λονδίνο την παραμονή της στέψης του Καρόλου Γ΄ ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία εξακολουθεί να εξελίσσεται σύμφωνα με το αγγλοσαξονικό σενάριο και στο πλαίσιο που έχουν θέσει».

Λοιπόν, ναι: αυτά τα νεοναζί μούτρα στο Κίεβο είναι απλά εργαλεία. Οι εντολές που έχουν σημασία έρχονται πάντα από την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο – ειδικά όταν πρόκειται για παραβίαση των κόκκινων γραμμών.

Ο Panini υποστηρίζει πως είναι καιρός το Κρεμλίνο να αναλάβει την οριστική στρατηγική πρωτοβουλία. Αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει την αναβάθμιση της SMO σε κατάσταση πραγματικού πολέμου. να κηρύξει την Ουκρανία τρομοκρατικό κράτος· και να εφαρμόσει αυτό που ήδη συζητείται στη Δούμα: τη μετάβαση στη χρήση «όπλων που είναι ικανά να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου».

Η αδύναμη διπλή επίθεση με drone – μια συνδυασμένη αγγλοσαξονική νεοσυντηρητική πρόκληση – πρόσφερε στη Μόσχα το τέλειο δώρο: ένα αδιαμφισβήτητο casus belli.

Μια «απόπειρα δολοφονίας» του Πούτιν σε συνδυασμό με μια προσπάθεια να σαμποτάρει την παρέλαση της Ημέρας της Νίκης της 9ης Μαΐου; Το Stupid-O-Meter ορίζει ότι μόνο οι νεοσυντηρητικοί μπορούν να βρουν τέτοια λαμπρότητα. Από εδώ και στο εξής, ο αγγελιοφόρος τους, ο πολεμοχαρής ηθοποιός με ένα ιδρωμένο μπλουζάκι – δίπλα στον στενό ολιγαρχικό κύκλο του – είναι όλοι νεκροί που περπατούν.

Ωστόσο, ακόμη κι αυτό είναι τελικά άσχετο. Η Μόσχα θα μπορούσε να είχε χαρακτηρίσει την Ουκρανία ως τρομοκρατικό κράτος αμέσως μετά την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς, τον Οκτώβριο του 2022. Αλλά τότε το ΝΑΤΟ θα είχε επιζήσει.

Ίσως το σενάριο Twilight of the God [Λυκόφως των θεών] του Prigozhin να έχει ξεχάσει πως αυτό που πραγματικά θέλει το Κρεμλίνο είναι να κυνηγήσει το κεφάλι του φιδιού. Ο Πούτιν έδωσε μια σοβαρή υπόδειξη, πριν από περισσότερο από ένα χρόνο:

Η παρέμβαση της συλλογικής Δύσης θα οδηγούσε σε «τέτοιες συνέπειες που δεν έχετε συναντήσει ποτέ στην ιστορία σας».

Και αυτό εξηγεί τον πανικό του ΝΑΤΟ. Κάποιοι στην Ουάσιγκτον με δείκτη νοημοσύνης πάνω από τη θερμοκρασία δωματίου μπορεί να έχουν δει μέσα από την ομίχλη: έτσι οι προκλήσεις –συμπεριλαμβανομένου του κόλπου με drone του Κρεμλίνου– αποσκοπούν να αναγκάσουν τη Μόσχα να τυλίξει γρήγορα την SMO.

Ω, όχι, αυτό δεν θα συμβεί. Για τη Μόσχα η κατάσταση των πραγμάτων είναι διογκωμένη, ασταμάτητα βύθιση των όπλων και των οικονομικών του ΝΑΤΟ σε μια αμέτρητη μαύρη τρύπα. Υπόδειξη στο ότι το Κρεμλίνο δηλώνει επιπόλαια ναι, θα απαντήσουμε, αλλά όταν το κρίνουμε σκόπιμο. Τώρα που, αγαπητέ σύντροφε Prighozin, είναι η απόλυτη μασκίροβκα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail