Οι ΗΠΑ ζητούν να βομβαρδίσουν τη βιομηχανία ημιαγωγών της Ταϊβάν… Nord Stream Sabotage Νο2

REUTERS/Dado Ruvic
Η Ταϊβάν υποχρεώθηκε να δώσει στον Αμερικανό σύμμαχό της μια έκτακτη προειδοποίηση: μην σκέφτεστε καν να ανατινάξετε τη βιομηχανία ημιαγωγών [chips] μας.

Finian Cunningham - strategic-culture.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η προειδοποίηση ακολουθεί τις αυξανόμενες εκκλήσεις Αμερικανών πολιτικών και στρατιωτικών αναλυτών ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να καταστρέψει τον ζωτικής σημασίας τεχνολογικό τομέα του νησιού, προκειμένου να αποτρέψει την Κίνα από το να αποκτήσει τον έλεγχο των προσοδοφόρων εξαγωγών και ως εκ τούτου να βλάψει την οικονομία της Κίνας.

Ο βουλευτής Seth Moulton είναι η πιο πρόσφατη αμερικανική φωνή που εκπέμπει τόσο δραστικά. Αναφερόμενος στην Taiwan Semiconductor Manufacturing Company, ο Moulton είπε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει «να καταστήσουν πολύ σαφές στους Κινέζους ότι εάν εισβάλετε στην Ταϊβάν, θα ανατινάξουμε την TSMC».

Η TMSC είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον κόσμο. Είναι ένας σημαντικός προμηθευτής στην ηπειρωτική Κίνα τσιπ υψηλής τεχνολογίας που είναι, με τη σειρά τους, κρίσιμα για ένα ευρύ φάσμα κινεζικών βιομηχανιών παραγωγής και εξαγωγής.

Προηγουμένως, αναφέρθηκε ότι το Κολέγιο Πολέμου Στρατού των ΗΠΑ υποστήριξε πως η Ουάσιγκτον θα πρέπει να σχεδιάσει τακτικές «καμένης γης» που θα μπορούσαν να καταστήσουν την Ταϊβάν «όχι απλώς μη ελκυστική αν καταληφθεί ποτέ με τη βία, αλλά θετικά δαπανηρή για τη διατήρηση».

Η Ταϊβάν αντέδρασε με μανία σε αυτές τις μονομερείς αμερικανικές εκκλήσεις για δολιοφθορά. Ο αρχηγός άμυνας της νησιωτικής επικράτειας Chiu Kuo-cheng επέκρινε σκληρά τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «οι ένοπλες δυνάμεις [της Ταϊβάν] δε θα ανεχτούν την καταστροφή οποιασδήποτε εγκατάστασης της Ταϊβάν».

Ο προβλεπόμενος βομβαρδισμός της ζωτικής σημασίας βιομηχανίας ημιαγωγών της Ταϊβάν απηχεί πώς οι ΗΠΑ ανατίναξαν τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο αγωγός κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα ανήκε εν μέρει στη Γερμανία και τη Ρωσία, για την παράδοση φυσικού αερίου για να τροφοδοτήσει τη γερμανική και την ευρωπαϊκή οικονομία.

Η απόφαση για σαμποτάζ στο Nord Stream ελήφθη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με το εξαιρετικό ερευνητικό ρεπορτάζ του Seymour Hersh. Ο σκοπός αυτής της τρομοκρατικής πράξης ήταν να αποκοπεί η Γερμανία και η Ευρώπη από τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, για να αντικατασταθούν από πιο ακριβό αμερικανικό αέριο. Αυτός ο στρατηγικός στόχος της εκτόπισης της Ρωσίας από την ενεργειακή αγορά της Ευρώπης ήταν ένα επαναλαμβανόμενο ζήτημα για τις διαδοχικές κυβερνήσεις των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια.

Μήνες πριν την ανατίναξη του αγωγού της Βαλτικής Θάλασσας από δύτες του αμερικανικού ναυτικού, ο Μπάιντεν είχε καυχηθεί ότι η εγκατάσταση θα τερματιζόταν. Δεν διευκρίνισε πώς, αλλά δεσμεύτηκε ότι «δε θα προχωρήσει». Ο Μπάιντεν έκανε την κραυγαλέα απειλή του μπροστά στο Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο. Προφανώς, από τη σύμμαχο της Αμερικής στο ΝΑΤΟ, Γερμανία, δε ζητήθηκε καν η γνώμη για το σχέδιο δολιοφθοράς.

Μια παρόμοια αλαζονική στάση επιδεικνύεται τώρα απέναντι στον άλλο σύμμαχο της Αμερικής, την Ταϊβάν.

Η Ουάσιγκτον προφανώς παίζει με την ιδέα να ανατινάξει την τεχνολογική βιομηχανία του νησιού ως τρόπο να βλάψει τα συμφέροντα της ηπειρωτικής Κίνας. Όπως η Γερμανία, έτσι και η Ταϊβάν αποκαλύπτεται ότι δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα πιόνι, στις γεωπολιτικές μηχανορραφίες της Αμερικής.

Η καταστροφή του πρωταγωνιστικού ρόλου της Ταϊβάν στην παγκόσμια βιομηχανία ημιαγωγών θα είχε το πρόσθετο πλεονέκτημα να φέρει τις αμερικανικές εταιρείες σε πρώτη θέση.

Φαινομενικά, οι ΗΠΑ είχαν δεσμευτεί επανειλημμένα να «υπερασπιστούν» την Ταϊβάν από αυτό που αποκαλούν «επιθετικότητα της Κίνας». Η Ουάσιγκτον έχει εξοπλίσει το νησί με αμερικανικά όπλα δισεκατομμυρίων δολαρίων με το πρόσχημα της «προστασίας» του από τους ισχυρισμούς της Κίνας περί κυριαρχίας.

Σύμφωνα με το διεθνές και αμερικανικό δίκαιο, η Ταϊβάν αναγνωρίζεται ως αναπόσπαστο τμήμα της Κίνας στο πλαίσιο της λεγόμενης Πολιτικής της Μίας Κίνας. Ωστόσο, το Πεκίνο κατηγορεί την Ουάσιγκτον για ανάμιξη στην κυριαρχία της υποδαυλίζοντας την αυτονομιστική πολιτική στην Ταϊβάν.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ προειδοποίησε τις ΗΠΑ πως η Ταϊβάν είναι η «πρώτη κόκκινη γραμμή» της που δεν πρέπει να ξεπεραστεί. Το Πεκίνο επιφυλάσσεται του δικαιώματος να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για την πλήρη ενοποίηση της επικράτειας εάν η Ουάσιγκτον συνεχίσει να πυροδοτεί εντάσεις και να προωθήσει μια δήλωση στην Ταϊπέι της ανεξαρτησίας της Ταϊβάν.

Κάτω από τους φαινομενικά ιπποτικούς ισχυρισμούς της Αμερικής ότι «υπερασπίζεται» την Ταϊβάν βρίσκονται γεωπολιτικά εγωιστικά συμφέροντα.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν επέβαλε άνευ προηγουμένου απαγορεύσεις εξαγωγών τεχνολογίας ημιαγωγών στην Κίνα. Οι ΗΠΑ θέλουν να περιορίσουν την οικονομία της Κίνας για δικό τους κέρδος και να εμποδίσουν την ανάπτυξη μιας πολυπολικής παγκόσμιας οικονομίας. Η κυριαρχία των ΗΠΑ και η ηγεμονία τους σε δολάρια απειλούνται από την αυξανόμενη οικονομική δύναμη της Κίνας.

Η ανατίναξη της βιομηχανίας ημιαγωγών της Ταϊβάν θεωρείται προφανώς ως ένας τρόπος για να ακρωτηριαστεί η Κίνα, η οποία βασίζεται στις εξαγωγές αυτής της βασικής τεχνολογίας για τις βιομηχανίες της.

Η αναλογία με τη Γερμανία και τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream είναι ότι η Ουάσιγκτον στοχεύει να βλάψει έναν αντίπαλο, τη Ρωσία, καθώς και τους Ευρωπαίους συμμάχους της για δικό της στρατηγικό όφελος. Η δολιοφθορά του ρωσοευρωπαϊκού εμπορίου ενέργειας έχει οδηγήσει σε σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη. Ορισμένοι σχολιαστές αναφέρονται στην «αποβιομηχάνιση» της Ευρώπης που προκλήθηκε από την απώλεια προσιτού ρωσικού καυσίμου αερίου. Αυτή η μεταχείριση σοκ έχει επιβληθεί στους Ευρωπαίους «συμμάχους» από τον υποτιθέμενο Αμερικανό «προστάτη» τους.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η δραματική κλιμάκωση της εχθρότητας προς τη Ρωσία από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξυπηρέτησαν τα αμερικανικά στρατηγικά συμφέροντα από την πώληση όπλων και το ακριβό φυσικό αέριο, καθώς και την ανανέωση της κυριαρχίας της Ουάσιγκτον στις ευρωπαϊκές σχέσεις.

Η ίδια απερίσκεπτη, εγκληματική αλαζονεία της ανατίναξης του γερμανικού αγωγού Nord Stream φαίνεται με τον τρόπο που οι Αμερικανοί μιλούν ασύστολα για την ανατίναξη των ζωτικών βιομηχανιών τεχνολογίας της Ταϊβάν.

Πρέπει να είναι προφανές πως η Ουάσιγκτον δεν έχει συμμάχους, μόνο συμφέροντα. Όταν οι μάρκες πέφτουν, θα λέγαμε, οι σύμμαχοι της Αμερικής θα αδειαστούν θεαματικά ή, ακόμη χειρότερα, θα πεταχτούν σε μια κόλαση πολέμου.

Η Ταϊβάν αντιμετωπίζει την κατάρα να είναι σύμμαχος του θείου Σαμ με τον ίδιο τρόπο που αντιμετωπίζει η Γερμανία και η υπόλοιπη Ευρώπη.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail