Πώς και γιατί η προπαγάνδα του Κιέβου «βύθισε» το πλοίο «Ivan Khurs» του ρωσικού ναυτικού

Από την έναρξη της ρωσικής SMO (ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης) στην Ουκρανία πριν από πολύ περισσότερο από ένα χρόνο, ο στόλος της Μαύρης Θάλασσας του ευρασιατικού γίγαντα ήταν ένας από τους κύριους στόχους για τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένου του λιμανιού της Σεβαστούπολης στη νότια ρωσική χερσόνησο. Κριμαία. Καθώς η περιοχή έχει οχυρωθεί σε μεγάλο βαθμό από την επανένωσή της με τη Ρωσία το 2014, οποιεσδήποτε επανδρωμένες επιθέσεις εναντίον της αποτελούν ουσιαστικά εγγυημένη αποστολή αυτοκτονίας. Ακριβώς για αυτόν τον λόγο, τα νεοναζιστικά στρατεύματα της χούντας χρησιμοποιούν σχεδόν αποκλειστικά μη επανδρωμένα συστήματα για τη διεξαγωγή επιθέσεων. Με απλά λόγια, η ζώνη A2/AD της Μόσχας στην Κριμαία, πιο γνωστή ως «κλιμακωτή αεράμυνα» στη ρωσική στρατιωτική ονοματολογία (ένα κρίσιμο τμήμα του δόγματος της λεγόμενης «ενεργητικής άμυνας»), χρησιμεύει ως έντονη υπενθύμιση και αποτρεπτικό.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Εξαιτίας αυτού, διάφοροι τύποι drones ήταν το προτιμώμενο όπλο επιλογής για τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου κατά τη διεξαγωγή επιθέσεων κατά της Κριμαίας και του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Τα μη επανδρωμένα συστήματα προσφέρουν αρκετά βασικά πλεονεκτήματα από αυτή την άποψη, καθώς η απώλεια τους αντιπροσωπεύει πολύ μικρότερο πρόβλημα από την απώλεια μαχητικών αεροσκαφών και/ή πλοίων. Ωστόσο, η Ουκρανία κλιμάκωσε πρόσφατα τη φαινομενική μανία της μετακινώντας τις γραμμές του μετώπου νοτιότερα, στη ζώνη ευθύνης της Τουρκίας (και κατ' επέκταση του ΝΑΤΟ) στην ολοένα και πιο αμφισβητούμενη Μαύρη Θάλασσα. Στις 24 Μαΐου, η κλιμάκωση έφτασε για άλλη μια φορά σε νέο επικίνδυνο επίπεδο αφού οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου χρησιμοποίησαν τουλάχιστον τρία USV (μη επανδρωμένα οχήματα επιφανείας/σκάφη) για να επιτεθούν σε πλοίο του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας της κλάσης Yuriy Ivanov (Project 18280) με το όνομα "Ivan Khurs".

Τα πλοία της κλάσης Yuriy Ivanov είναι ρωσικά πλοία SIGINT (πληροφορίες σημάτων) και το δεύτερο πλοίο της κλάσης "Ivan Khurs" εκτελούσε καθήκοντα ασφαλείας για τους αγωγούς φυσικού αερίου TurkStream και Blue Stream. Η σύγκρουση σημειώθηκε περίπου 140 χλμ. βορειοανατολικά του στενού του Βοσπόρου, το οποίο βρίσκεται πολύ εντός των ορίων της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) που διεκδικεί η Τουρκία. Η σχετική εγγύτητα της περιοχής όπου σημειώθηκε το περιστατικό με τα μικρασιατικά παράλια είναι ίσως η πιο επικίνδυνη πτυχή της συνεχιζόμενης ουκρανικής σύγκρουσης, καθώς η πιθανότητα κλιμάκωσής της αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η επίθεση διεξήχθη με δυτικής κατασκευής USV, πιθανότατα από το Ηνωμένο Βασίλειο, και ξεκίνησε από το Naval Operations Center (NOC) στο Ochakov (κατασκευή που χρηματοδοτείται από το ΝΑΤΟ, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες).

Η ονειροπόληση του καθεστώτος του Κιέβου για το περιστατικό υποστηρίχθηκε απερίφραστα από την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας, έτσι πολλές ειδησεογραφικές πηγές δημοσίευσαν εντελώς αβάσιμες αναφορές για υποτιθέμενη «σοβαρή ζημιά» και ακόμη και «βύθιση» του ρωσικού πλοίου. Σε διάστημα μερικών μόλις ωρών, διάφορες ουκρανικές και ακόμη και ορισμένες ρωσικές πηγές ανέφεραν ότι το πλοίο καταστράφηκε, το οποίο στη συνέχεια αποσύρθηκε, ωστόσο, με τους ισχυρισμούς πως υπέστη σοβαρές ζημιές και υποτίθεται ότι έπρεπε να ρυμουλκηθεί. Ακόμα και αυτό αργότερα άλλαξε σε υποτιθέμενες «επισκευές στη θάλασσα» ενώ κάποιοι ισχυρίστηκαν πως αντικαταστάθηκε ακόμη και από άλλο πλοίο της ίδιας κλάσης. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το ηγετικό πλοίο της κλάσης "Yuriy Ivanov" είναι μέρος του Βόρειου Στόλου, ένα τέτοιο σενάριο είναι εντελώς αδύνατο, εκτός και αν το ρωσικό ναυτικό βελτίωσε ξαφνικά δραματικά τις δυνατότητες τηλεμεταφοράς του.

Σύμφωνα με το RIA Novosti, επικαλούμενο πηγές από το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας (MoD), τα USV που εκτοξεύτηκαν από το Ochakov NOC καθοδηγήθηκαν μέσω των ενσωματωμένων μονάδων Starlink της SpaceX, ενώ ο προσδιορισμός του στόχου δόθηκε από στοιχεία ISR (πληροφορίες, επιτήρηση, αναγνώριση) των ΗΠΑ . . Η πηγή διέψευσε τους ισχυρισμούς του καθεστώτος του Κιέβου ότι τα USV ήταν τα εγχώρια συναρμολογημένα θαλάσσια drones κλάσης Mykola. Δεν είναι ακόμη σαφές γιατί η Ουκρανία ισχυρίζεται το αντίθετο, αλλά είναι ασφαλές να υποθέσουμε πως προσπαθούν τόσο να προωθήσουν αυτά τα USVs, όσο και να κρύψουν την άμεση εμπλοκή των κορυφαίων μελών του ΝΑΤΟ. Τα υποτιθέμενα «αποδεικτικά στοιχεία» που υποστηρίζουν τον ισχυρισμό ότι το «Ivan Khurs» υπέστη «σοβαρή ζημιά» καταλήγει σε ένα κοκκώδες βίντεο που υποτίθεται ότι δείχνει το πλοίο».

Ωστόσο, το μόνο επαληθεύσιμο υλικό παρασχέθηκε από το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας και δείχνει τουλάχιστον ένα από τα επιτιθέμενα USV που καταστράφηκαν από πυργίσκους MTPU στο κατάστρωμα του πλοίου οπλισμένους με βαριά πολυβόλα KPVT 14,5 mm. Ως σκάφος πληροφοριών, το "Ivan Khurs" είναι σχετικά ελαφρά οπλισμένο, με τέσσερις πυργίσκους MTPU που υποστηρίζονται από 32 πυραύλους 9M39 και τουλάχιστον έξι συστήματα SAM μικρής εμβέλειας 9K38 "Igla" (βλήματα επιφανείας-αέρος). Στις 26 Μαΐου το πλοίο κατέπλευσε στο λιμάνι της Σεβαστούπολης εντελώς αλώβητο, όπου ανεφοδιάστηκε και προετοιμάστηκε να επιστρέψει στα κανονικά του καθήκοντα. Ο ρωσικός στόλος της Μαύρης Θάλασσας έκανε μια εξαίρεση και δημοσίευσε νέα πλάνα του σκάφους προκειμένου να διαλύσει επιτέλους τις φήμες για υποτιθέμενη «σοβαρή ζημιά» και «πιθανή καταστροφή».

Το σκεπτικό πίσω από την επίθεση ήταν πιθανότατα πολλαπλό και δεδομένου ότι το πλοίο παρέχει ασφάλεια στους TurkStream και Blue Stream, σίγουρα δεν είναι εκτός του πεδίου της πιθανότητας πως το καθεστώς του Κιέβου προσπαθούσε να θέσει σε κίνδυνο τους δύο βασικούς αγωγούς φυσικού αερίου της Μαύρης Θάλασσας. Καθώς το "Ivan Khurs" είναι το πιο σύγχρονο πλεονέκτημα πληροφοριών του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, η εξάλειψή του θα επέτρεπε στο ΝΑΤΟ (ή θα έπρεπε να πούμε "την φιλοουκρανική ομάδα βαθιάς κατάδυσης") να πραγματοποιήσει μια ακόμη τρομοκρατική επίθεση και να αποτρέψουν τη ροή «αυτοκρατικού» ρωσικού φυσικού αερίου προς την Τουρκία και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ανοίγοντας το δρόμο για το «πολύ πιο δημοκρατικό» LNG των ΗΠΑ να το αντικαταστήσει. Αυτή η αντίληψη ενισχύεται περαιτέρω από την αδιάκοπη υποστήριξη της πολιτικής Δύσης στις ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, ανεξάρτητα από το πόσο δυνητικά επικίνδυνες θα μπορούσαν να είναι αυτές για την ευρωπαϊκή και παγκόσμια ασφάλεια.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail