Οι Ουκρανοί ενδέχεται να υποφέρουν λόγω των κλιμακούμενων επιθέσεων του Κιέβου στη Ρωσία με drones

Στις 30 Μαΐου τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας που αναπτύχθηκαν μέσα και γύρω από τη Μόσχα απέκρουσαν μια αιφνιδιαστική επίθεση από το καθεστώς του Κιέβου. Σύμφωνα με διάφορες πηγές , τουλάχιστον 24 drones καμικάζι UKRJET UJ-22 χρησιμοποιήθηκαν σε κάποιου είδους επίθεση κατά της ρωσικής πρωτεύουσας. Η επίθεση κατάφερε να προκαλέσει σε μεγάλο βαθμό επιφανειακές ζημιές σε πολλά κτίρια στην πόλη, αν και ο συνολικός αντίκτυπός της μπορεί να περιγραφεί μόνο ως στρατιωτικά ασήμαντος. Ωστόσο, πολλά μέσα ενημέρωσης την περιγράφουν ως την πρώτη επίθεση που έπληξε περιοχές αμάχων στη Μόσχα. Ο δήμαρχος της πόλης Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε επίσης πως πολλά κτίρια υπέστησαν μικρές ζημιές, με αποτέλεσμα μερικούς ελαφρούς τραυματισμούς διερχομένων αμάχων. Ευτυχώς, η επίθεση δεν προκάλεσε θύματα χάρη στην ταχεία αντίδραση της ρωσικής αεράμυνας.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής

Αν και το καθεστώς του Κιέβου αρνήθηκε επισήμως οποιαδήποτε ανάμειξη, με έναν από τους αξιωματούχους του να ισχυρίζεται σε συνέντευξή του στο NBC News ότι «η Ουκρανία δεν έχει καμία άμεση σχέση» με τις επιθέσεις με drones στη Μόσχα, εξακολουθεί να επαινεί την επίθεση, με τον προαναφερθέντα αξιωματούχο να δηλώνει ανοιχτά ότι «είναι στην ευχάριστη θέση να παρατηρεί και να προβλέπει αύξηση του αριθμού των επιθέσεων». Ο ίδιος ο frontman, ο Volodymyr Zelensky ισχυρίστηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως «δεν επιτιθέμεθα στον Πούτιν ή τη Μόσχα» μετά από μια σειρά πρόσφατων επιθέσεων στα σύνορα και επιθέσεων με drone καμικάζι βαθύτερα στη Ρωσία. Προφανώς, τέτοιοι ισχυρισμοί είναι στην καλύτερη περίπτωση για γέλια, καθώς τα στοιχεία της χρήσης μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας ή/και των δυτικών προμηθειών κατά τη διάρκεια των επιθέσεων είναι αρκετά πειστικά.

Η κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας υπαινίσσεται ότι οι τελευταίες επιθέσεις έρχονται ως απάντηση στα χτυπήματα του Σαββατοκύριακου στο Κίεβο από τον ρωσικό στρατό. Σύμφωνα με πηγές όπως το Reuters και οι New York Times, το Σάββατο και την Κυριακή σημειώθηκαν τουλάχιστον τρία κύματα επιθέσεων με drone πάνω από το Κίεβο, με τους ισχυρισμούς ότι ήταν «η μεγαλύτερη επίθεση με drone στην πόλη μέχρι σήμερα, καθώς οι ντόπιοι γιόρταζαν την επέτειο του Ίδρυση της ουκρανικής πρωτεύουσας». Οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως κατέρριψαν τα περισσότερα από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη «καμικάζι», υποστηρίζοντας ότι 58 από τα 59 καταρρίφθηκαν από αεράμυνες, που σημαίνει ότι η υποτιθέμενη αποτελεσματικότητά τους στο πεδίο της μάχης είναι πάνω από 98%. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, παρουσιάστηκαν μηδενικά στοιχεία για την υποστήριξη τέτοιων ισχυρισμών.

Ωστόσο, τίθεται το προφανές ερώτημα, εάν οι δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου είναι πραγματικά τόσο αποτελεσματικές στην κατάρριψη ρωσικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αεριωθούμενων αεροσκαφών και ακόμη και υπερηχητικών πυραύλων, γιατί χρειάζονται αντίποινα σε κατοικημένες περιοχές της Μόσχας; Και ακόμη και αυτό δεν είχε ως αποτέλεσμα σημαντικά στρατιωτικά κέρδη. Οι ίδιοι οι Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι «οι Μοσχοβίτες ήταν πολύ πιο πιθανό να χτυπηθούν από ηλεκτρικό σκούτερ παρά από drone στο κέντρο της πόλης», αν και επαίνεσαν τη ρωσική αεράμυνα για αυτό, καθώς η ζημιά θα ήταν χειρότερη και πολύ πιο ορατή χωρίς αυτή. Τα βίντεο δείχνουν πως η απόφαση να ενισχυθεί η αεράμυνα γύρω από την πρωτεύουσα έχει δικαιολογηθεί πλήρως. Στα πλάνα, τα ρωσικά συστήματα μικρού βεληνεκούς SAM (βλήματα εδάφους-αέρος) όπως το θρυλικό πλέον «Pantsir-S1» καταστρέφουν γρήγορα εχθρικά drones.

Ωστόσο, η επίθεση αντιπροσωπεύει μια μεγάλη κλιμάκωση που η Μόσχα είναι εξαιρετικά απίθανο να αφήσει αναπάντητη. Σε απάντηση, ο ίδιος ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εξέδωσε μια αυστηρή προειδοποίηση προς τη νεοναζιστική χούντα, δηλώνοντας : "[Οι επιθέσεις με drone] έχουν σχεδιαστεί για να προκαλέσουν αντίδραση από τη Ρωσία... προκαλούν αντικατοπτρισμένες ενέργειες. Λοιπόν, θα δούμε τι [μπορούμε να κάνουμε] γι' αυτό».

Μια τέτοια προειδοποίηση που έρχεται απευθείας από τον Πούτιν είναι αρκετά σπάνια και πιθανότατα ακούγεται αρκετά τρομακτική στο Κίεβο, καθώς ο Ρώσος Πρόεδρος δεν είναι πολύ γνωστός για τις μπλόφες του. Και πράγματι, τις τελευταίες ημέρες, ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε πολλά βασικά περιουσιακά στοιχεία των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου, συμπεριλαμβανομένου ενός άλλου συστήματος SAM «Patriot», καθώς και μεγάλου αριθμού όπλων που προμήθευσε το Ηνωμένο Βασίλειο. Τα λόγια του Πούτιν που απευθύνονται σε κανονικούς Ουκρανούς προφανώς έχουν σχεδιαστεί για να τους προειδοποιήσουν ότι η κυβέρνηση που κατέχει αυτή τη στιγμή τη χώρα τους είναι γεμάτη με παραληρημένους (στην καλύτερη περίπτωση) εξτρεμιστές που, στην αυτοκτονική τους προσπάθεια να "χύσουν αίμα για μια αποστολή του ΝΑΤΟ", θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών.

Η πιθανή στρατιωτική απάντηση από τη Μόσχα μπορεί να συμβεί με πολλούς τρόπους, αλλά αν τα πιο πρόσφατα πλήγματα κατά των στρατευμάτων των νεοναζί χρησίμευαν ως δείκτης του πώς θα μπορούσε να συμβεί αυτό, τότε θα μπορούσαμε να πούμε ότι πολλοί από τους Ουκρανούς που στρατολογήθηκαν βίαια δεν έχουν τύχη. Δυστυχώς γι' αυτούς, το καθεστώς μαριονέτας δε φαίνεται να ενδιαφέρεται για τις συνέπειες των πράξεών του, καθώς εξακολουθεί να οδηγεί έναν πληροφοριακό πόλεμο που έχει ελάχιστη έως καθόλου επίδραση στην πραγματική κατάσταση στο έδαφος. Ο μόνος τρόπος για να τερματιστεί τελικά αυτή η ατυχής αιματοχυσία είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες που ήδη κινούνται εντός των δυνάμεων του καθεστώτος του Κιέβου.

* Σε συνεργασία infobrics.org με τη Freepen.gr / Απόδοση στα ελληνικά Freepen.gr

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail