Η επικείμενη επίθεση της Ουκρανίας: Μάχη του Bulge Redux;

Θα μπορούσε η Ουκρανία να έχει τη δική της μάχη του Bulge; Το Δεκέμβριο του 1944, οι αμερικανικές δυνάμεις και οι στρατοί των Συμμάχων είχαν εδραιωθεί σταθερά κατά μήκος ενός ευρέος μετώπου στη δυτική Γαλλία και το Βέλγιο.

Daniel L. Davis - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ήταν στην επίθεση από την εισβολή στη Νορμανδία τον Ιούνιο.

Οι Γερμανοί εξαπέλυσαν μια μεγάλης κλίμακας, αιφνιδιαστική επίθεση για να τους απωθήσουν.

Μετά την αρχική επιτυχία, τα στρατεύματα του Χίτλερ εξαντλήθηκαν από το τεράστιο μέγεθος της συμμαχικής δύναμης και την αδυσώπητη βιομηχανική τους ικανότητα να διεξάγουν πόλεμο.

Η Ουκρανία είναι πιθανόν στο κατώφλι να εξαπολύσει μια επίθεση υπό παρόμοιες συνθήκες και με σχεδόν τον ίδιο στόχο.

Τα στρατεύματα της Ουκρανίας θα προλάβουν τους Ρώσους και θα απωθήσουν επιτυχώς τις δυνάμεις του Πούτιν προς τα πίσω ή η επίθεσή τους θα καταλήξει σε μεγάλο βαθμό όπως η γερμανική προσπάθεια το 1944; Η αξιολόγηση των συνθηκών και των δύο επιχειρήσεων δεν προοιωνίζεται καλά για την Ουκρανία.

Μια τρομακτική γραμμή που πρέπει να ακολουθήσετε

Μια ματιά στα ακατέργαστα διαθέσιμα στοιχεία για την επίθεση της Ουκρανίας δίνει μια ελπιδοφόρα εικόνα. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, η Ουκρανία τους τελευταίους μήνες έχει λάβει πάνω από 1.500 τεθωρακισμένα οχήματα, 230 άρματα μάχης και ένα σημαντικό απόθεμα πυρομαχικών.

Σε αυτό το σύνολο περιλαμβάνονται περισσότερα από 100 σύγχρονα οχήματα μάχης Bradley των ΗΠΑ και 90 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης Stryker, τα οποία σύντομα θα ενωθούν με 31 άρματα μάχης Abrams M1A1. Έως και 30.000 Ουκρανοί στρατιώτες πλησιάζουν στην ολοκλήρωση της εκπαίδευσης από δυτικούς στρατιώτες, και αυτοί θα αποτελέσουν τη ραχοκοκαλιά αυτού που ισχυρίζεται ο Στόλτενμπεργκ πως είναι «περισσότερες από εννέα νέες ουκρανικές τεθωρακισμένες ταξιαρχίες», θέτοντας την Ουκρανία «σε ισχυρή θέση να συνεχίσει να ανακαταλαμβάνει κατεχόμενα εδάφη».

Αλλά αυτή είναι μόνο η μισή εξίσωση. Υπάρχει και η ρωσική πλευρά.

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν ξοδέψει μήνες χτίζοντας περίτεχνα, πολυεπίπεδα αμυντικά έργα που εκτείνονται σε όλο το πλάτος και το βάθος της πλευράς τους της γραμμής του μετώπου μήκους 1.000 χιλιομέτρων. Οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών προβάλλουν ότι υπάρχουν 300.000 Ρώσοι στρατιώτες στην Ουκρανία, 150.000 από τους οποίους είναι τοποθετημένοι στην πιο πιθανή κατεύθυνση μιας ουκρανικής επίθεσης.

Επιπλέον, η Μόσχα επιχειρεί να στρατολογήσει επιπλέον 400.000 στρατιώτες μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Ανεξάρτητα από τον πραγματικό αριθμό των ρωσικών στρατευμάτων, οι 35.000 Ουκρανοί στρατιώτες που φέρεται να είναι έτοιμοι να χτυπήσουν τις ρωσικές γραμμές θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυνάμεις. Αν και η κλίμακα είναι διαφορετική, τα θεμελιώδη που παίζουν στην Ουκρανία είναι εντυπωσιακά παρόμοια με αυτά που υπήρχαν δυτικά των γερμανικών συνόρων τον Δεκέμβριο του 1944.

Ουκρανία: Θέτοντας τους κατάλληλους στόχους

Έξι μήνες μετά την επιτυχή εισβολή των Συμμάχων στην Ευρώπη που ελέγχεται από τους Ναζί στη Νορμανδία, η προσπάθειά τους είχε σε μεγάλο βαθμό ακινητοποιηθεί. Η Γερμανία είχε απωθηθεί ανηλεώς στη Γαλλία και σε μέρη του Βελγίου, αλλά είχε δημιουργήσει μια σε μεγάλο βαθμό στατική γραμμή επαφής. Φοβούμενος τους μεγαλύτερους αριθμούς από την πλευρά των Συμμάχων - σε συνδυασμό με τη βιομηχανική ικανότητα της Δύσης - ο Χίτλερ υπολόγισε ότι δεν είχε άλλη επιλογή από το να ξεκινήσει μια ξαφνική αντεπίθεση για να προσπαθήσει να διώξει τους Συμμάχους πίσω.

Δεν πίστευε πως η επίθεση θα κατέστρεφε τη δυτική συμμαχία, αλλά ήλπιζε να τους απωθήσει πίσω στο λιμάνι της Αμβέρσας και να κόψει τη συμμαχική δύναμη στα δύο. Συγκεντρώνοντας κρυφά μια δύναμη επίθεσης άνω των 200.000 ανδρών, 1.000 τανκς και 1.900 πυροβολαρχιών, ο Χίτλερ εξαπέλυσε την αιφνιδιαστική του επίθεση στις 16 Δεκεμβρίου 1944. Αρχικά, τα γερμανικά στρατεύματα αιφνιδίασαν τους υπερασπιστές και πέτυχαν σημαντικές προόδους.

Μέχρι την ημέρα των Χριστουγέννων, οι Γερμανοί είχαν προχωρήσει περίπου 45 μίλια σε εχθρικό έδαφος. Αλλά οι απώλειες που υπέστησαν, οι ελλείψεις τους σε πυρομαχικά και καύσιμα και οι ενισχύσεις που στάλθηκαν στη μάχη από τον αμερικανικό στρατό σταμάτησαν την ορμή της Γερμανίας. Μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 1945, τα ναζιστικά στρατεύματα είχαν απωθηθεί πίσω στο σημείο εκκίνησης τους. Θα ήταν η τελευταία επίθεση που θα έκαναν οι Γερμανοί.

Για πολλούς από τους ίδιους λόγους που απέτυχε η επίθεση της Γερμανίας, η Ουκρανία θα αντιμετωπίσει σοβαρή απειλή εάν επιτεθεί αυτή την άνοιξη ή το καλοκαίρι.

Η Ουκρανία διαθέτει μια δύναμη κρούσης που έχει εκπαιδευτεί εδώ και λίγους μήνες από στρατιωτικό προσωπικό του ΝΑΤΟ. Έχει επίσης μερικά σύγχρονα άρματα μάχης και τεθωρακισμένα, και έχει το πλεονέκτημα να πολεμά σε έδαφος που γνωρίζει καλά. Αλλά για να πετύχει, η Ουκρανία θα πρέπει να εκτελέσει το πιο δύσκολο έργο στο σύγχρονο χερσαίο πόλεμο: μια συνδυασμένη επιχείρηση όπλων στα δόντια μιας σκαμμένης εχθρικής δύναμης που είναι προετοιμασμένη για επίθεση. Επιπλέον, η Ουκρανία θα έχει έλλειψη πυρομαχικών πυροβολικού και θα έχει περιορισμένη αεροπορική ισχύ και ελάχιστη αεράμυνα. Επιπλέον, οι αμυνόμενοι θα είναι περισσότεροι από τους επιτιθέμενους.

Για να αποφύγουν τη μοίρα της Γερμανίας, οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει να θέσουν περιορισμένους, εφικτούς στόχους και να διασφαλίσουν ότι δεν θα διεισδύσουν περισσότερο στην άμυνα της Ρωσίας από όσο μπορούν. Εάν η Ουκρανία επιτύχει μια σημαντική προώθηση, θα μπει στον πειρασμό να πιέσει βαθύτερα στη γη που κατέχεται από τη Ρωσία. Ωστόσο, εάν επεκταθούν υπερβολικά, οι ουκρανικές δυνάμεις, επίσης, μπορεί να υποκύψουν σε μια ρωσική αντεπίθεση καθώς οι εφεδρείες θα ρίχνονται αναπόφευκτα στη μάχη.

Σε στρατιωτικό επίπεδο, ο στρατός της Ουκρανίας δεν είναι αρκετά μεγάλος, οπλισμένος ή αρκετά εκπαιδευμένος για να σκεφτεί μια μεγάλη επιχείρηση που θα απομακρύνει τη Ρωσία από μεγάλα τμήματα κατεχόμενων εδαφών. Το Κίεβο πρέπει να θέσει περιορισμένους στόχους που μπορούν να επιτευχθούν και να διατηρηθούν με τις δυνάμεις που διαθέτει. Αυτό μπορεί να τους κερδίσει χρόνο είτε για να επιδιώξουν μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων με ευνοϊκούς όρους για το Κίεβο είτε για να δημιουργήσουν μια νέα, μεγαλύτερη, πιο ολοκληρωμένη δύναμη κρούσης μέχρι την επόμενη άνοιξη ή το καλοκαίρι. Η προσπάθεια επίτευξης ενός πιο φιλόδοξου στόχου θα μπορούσε να θέσει τα θεμέλια για μια ουκρανική στρατιωτική καταστροφή. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail