Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να βοηθήσει την πρωτοβουλία αποδολαριοποίησης των BRICS: Να πώς

Freepen.gr - Η αποδολαριοποίηση είναι επί του παρόντος ένα εξέχον θέμα συζήτησης σε όλο τον κόσμο. Πολλά έθνη έχουν προχωρήσει για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο και να εφαρμόσουν ένα εναλλακτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Σε αυτή η πρωτοβουλία έχει ηγηθεί η ομάδα των χωρών BRICS, που είναι η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία, η Κίνα και η Νότια Αφρική. Φαίνεται όμως ότι άλλες χώρες θα υποστηρίξουν αυτήν την ενέργεια και η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να είναι η πρώτη που θα το κάνει.

Ένας καθηγητής από το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, γράφει το watcher.guru, ο οποίος είναι επίσης εκπρόσωπος της Προεδρικής Αντιπροσωπείας του Ιράν στην Κίνα, φέρεται να δήλωσε ότι το δολάριο είναι «αναξιόπιστο και επικίνδυνο». Σε συνέντευξή του σε ένα κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο καθηγητής Mohammad Marandi είπε πως το δολάριο έχει χρησιμοποιηθεί ως όπλο από την αμερικανική κυβέρνηση εναντίον πολλών εθνών. Κατά συνέπεια, σημείωσε ότι η αποδολαριοποίηση είναι κρίσιμη για τη διεθνή κοινότητα. Πρόσθεσε ακόμη,

«Ως εκ τούτου, χώρες όπως η Κίνα, το Ιράν και η Ρωσία, μεταξύ πολλών άλλων, πρέπει να απομακρυνθούν από το δολάριο, έτσι ώστε οι ΗΠΑ να μην μπορούν να το χρησιμοποιήσουν ως όπλο εναντίον τους… Δεν πρέπει να επιτρέπεται στις ΗΠΑ να χρησιμοποιούν το δολάριο για να ασκήσουν πίεση σε άλλους χώρες».

Ο Μαράντι φάνηκε να έχει ποντάρει στο Ιράν καθώς και τη Σαουδική Αραβία. Πιστεύει ότι και τα δύο αυτά έθνη θα συμβάλουν στο κίνημα της αποδολαριοποίησης. Το Ιράν ήδη πουλά σημαντική ποσότητα πετρελαίου χρησιμοποιώντας άλλα νομίσματα εκτός από το δολάριο. Επιπλέον, μιλώντας για τη Σαουδική Αραβία είπε:

«Νομίζω πως για τη Σαουδική Αραβία, τελικά θα είναι προς το συμφέρον της να απομακρυνθεί από το δολάριο, προκειμένου να διασφαλίσει πως δεν είναι ευάλωτη ή λιγότερο ευάλωτη στις ΗΠΑ, εάν συνεχιστεί η προσέγγιση. Τότε νομίζω ότι υπάρχουν πιθανότητες η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας στο στρατόπεδο της αποδολαριοποίησης να αυξηθεί σημαντικά».

Νωρίτερα, ο διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν είπε ότι δεν ενδιαφέρεται να «ευαρεστήσει» τις ΗΠΑ.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail