Σε τι χρησιμεύει ο μπλε δίσκος στο παρμπρίζ του αυτοκινήτου - Η άγνωστη λειτουργία

Ένας άγνωστος στους περισσότερους δίσκος, είναι το απόλυτο αξεσουάρ τουλάχιστον για εκείνους που συνηθίζουν να συχνάζουν σε θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης.

Από: carandmotor.gr

Μολονότι οι θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης στη χώρα μας αποτέλεσε μια… μόδα που ήρθε και παρήλθε αφήνοντας πίσω της από δυσλειτουργικά παρκόμετρα έως και αχνές διαγραμμίσεις που μόνον τα όργανα της -δημοτικής- τάξεως μπορούν πλέον να διακρίνουν, το εν λόγω μέτρο διαθέτει μια μακρά παράδοση στον δυτικό κόσμο.

Εκεί, λοιπόν, η παράδοση να σταθμεύει κανείς σε θέσεις που έχουν δημιουργηθεί γι’ αυτόν ακριβώς τον σκοπό έχει επιβάλλει και τη χρήση ενός πολύ συγκεκριμένου αξεσουάρ, το οποίο στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης δείχνει σαν... οικογενειακό κειμήλιο στο ταμπλό ενός αυτοκινήτου.

Ο λόγος για τον χαρακτηριστικό μπλε δίσκο, τον οποίο πολλοί έχουν δει, ελάχιστοι ωστόσο έχουν αναρωτηθεί σε τι ακριβώς εξυπηρετεί.

Ο δίσκος αυτός τοποθετείται συνήθως σε εμφανή θέση ώστε να είναι προσβάσιμος-ευανάγνωστος. Τα νούμερα τα οποία φιλοξενεί είναι εκείνα που συναντάς και σε ένα ρολόι και η επιλογή τους από τον οδηγό σηματοδοτεί την έναρξη της στάθμευσης στο συγκεκριμένο σημείο.

Αυτό επιτρέπει επί της ουσίας στις ελεγκτικές αρχές να γνωρίζουν την ώρα άφιξης του οχήματος στη θέση στάθμευσης και αν αυτό έχει υπερβεί το χρόνο που νομιμοποιείται να την καταλαμβάνει.

Αν για παράδειγμα το όχημα βρίσκεται στην ίδια θέση για περισσότερο χρόνο απ’ όσο προβλέπεται να σταθμεύει δωρεάν τότε βεβαιώνεται το αντίστοιχο πρόστιμο.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο ο μπλε δίσκος αποτέλεσε αναπόσπαστο «αξεσουάρ» στις περισσότερες πόλεις της Ευρώπης αν και η έλευση της ψηφιακής εποχής οδήγησε σε ορισμένες περιπτώσεις στον μετασχηματισμό του.

Ακόμα και στην ψηφιακή του μορφή, πάντως, ο δίσκος στάθμευσης διατηρεί τα περισσότερα από τα χαρακτηριστικά του και το κυκλικό του σχήμα που τον καθιέρωσε στα παρμπρίζ των σταθμευμένων αυτοκινήτων.

Μάλιστα η καθολική χρήση του ήταν τέτοια που ανάγκασε ορισμένους κατασκευαστές να παρέχουν τον δικό τους δίσκο, ως μια extra παροχή στους πελάτες τους.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail