Στα πρόθυρα μιας Αποκάλυψης του τραπεζικού κλάδου;

Κάθε φορά που μας λένε ότι όλα είναι καλά, τα πράγματα δείχνουν να γίνονται ακόμα χειρότερα. Αυτή η τραπεζική κρίση υποτίθεται πως «τέλειωσε» μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και Signature Bank. Δεν τελείωσε. Τότε υποτίθεται ότι θα είχε «τέλειωσε» μετά την κατάρρευση της First Republic. Δεν τελείωσε. Μέχρι τώρα, οι περισσότεροι από εσάς γνωρίζετε ήδη τι συμβαίνει στην PacWest, στη Western Alliance, στην First Horizon και σε αμέτρητες άλλες μετοχές περιφερειακών τραπεζών. 

Michael Snyder - theeconomiccollapseblog.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Σε όλα μου τα χρόνια, δεν έχω δει ποτέ τις τραπεζικές μετοχές να πέφτουν τόσο γρήγορα. Εάν αυτή η χιονοστιβάδα συνεχίσει να επιταχύνεται, πολύ σύντομα θα πρέπει να σταματήσουμε να μιλάμε για μια «κρίση του τραπεζικού κλάδου» και να αρχίσουμε να μιλάμε για μια «αποκάλυψη του τραπεζικού κλάδου».

Κατά ειρωνικό τρόπο, νομίζω ότι το CNN έχει πραγματικά συνοψίσει την τρέχουσα κατάσταση καλύτερα από οποιονδήποτε άλλο:

Μια περίληψη της κατάστασης στην τραπεζική κρίση:

Η Fed: «Οι τράπεζες είναι μια χαρά».

Υπουργείο Οικονομικών: «Οι τράπεζες είναι μια χαρά».

Οι τράπεζες: «Είμαστε καλά».

Wall Street: «Όλοι πουλάτε, οι τράπεζες καίγονται!»

Την Πέμπτη, η PacWest δημοσίευσε μια προσεκτικά διατυπωμένη δήλωση που υποτίθεται πως θα ηρεμήσει τους επενδυτές:

Το μήνυμά μας παραμένει συνεπές με αυτό που μεταφέρθηκε την περασμένη εβδομάδα με τα κέρδη. Όπως ανακοινώθηκε προηγουμένως, η Εταιρεία έχει διερευνήσει στρατηγικές πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της μεταφοράς του χαρτοφυλακίου δανείων Lender Finance ύψους 2,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε κρατήσεις προς πώληση το 1ο τρίμηνο του 23. Αυτή η προγραμματισμένη πώληση παραμένει σε καλό δρόμο και με την ολοκλήρωσή της θα επιταχύνει τον δείκτη κεφαλαίου CET1 στο 10%+ (από 9,21% το 1ο τρίμηνο του 23ου). Επιπλέον, σύμφωνα με τις συνήθεις πρακτικές, η Εταιρεία και το Διοικητικό της Συμβούλιο επανεξετάζουν συνεχώς τις στρατηγικές επιλογές. Πρόσφατα, η Εταιρεία έχει προσεγγιστεί από αρκετούς πιθανούς συνεργάτες και επενδυτές – οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Η εταιρεία θα συνεχίσει να αξιολογεί όλες τις επιλογές για να μεγιστοποιήσει την αξία των μετόχων.

Αντίθετα, αυτή η δήλωση πυροδότησε ένα τεράστιο κύμα πανικού και η μετοχή υποχώρησε περισσότερο από 50 τοις εκατό:

Η καταστροφή στις περιφερειακές τράπεζες ενισχύθηκε και πάλι το πρωί της Πέμπτης, με αρκετές μετοχές να έχουν σημαντικές απώλειες.

Το PacWest βυθίστηκε κατά 50,6% και σταμάτησε λόγω αστάθειας πολλές φορές. Η πτώση ξεκίνησε το απόγευμα της Τετάρτης μετά την είδηση ​​ότι η τράπεζα με έδρα το Λος Άντζελες διερευνά στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πώλησης.

Η Western Alliance σημείωσε πτώση 38 τοις εκατό, παρόλο που απώθησε πολύ σκληρά ένα δημοσίευμα των Financial Times που ανέφερε ότι η πώληση της τράπεζας διερευνάται:

Η Western Alliance διερευνά στρατηγικές επιλογές, συμπεριλαμβανομένης μιας πιθανής πώλησης του συνόλου ή μέρους της επιχείρησής της, ανέφεραν την Πέμπτη οι Financial Times επικαλούμενοι δύο άτομα που ενημερώθηκαν για το θέμα.

Η τράπεζα με έδρα την Αριζόνα έχει προσλάβει συμβούλους για να διερευνήσει τις επιλογές της, προσθέτει η δημοσίευση, λέγοντας πως οι συζητήσεις της τράπεζας ήταν σε πρώιμο στάδιο και ενδέχεται να μην καταλήξουν πουθενά.

Και οι μετοχές της First Horizon σημείωσαν πτώση 37 τοις εκατό όταν άνοιξε η αγορά μετά τη συγχώνευσή τους με την Toronto-Dominion Bank:

Οι μετοχές της First Horizon Corp. σημείωσαν βουτιά 37% στο cash open στη Νέα Υόρκη, την πιο σημαντική πτώση από το Σεπτέμβριο του 2008.

Το Bloomberg ανέφερε ότι η First Horizon πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη νωρίτερα σήμερα, επιδιώκοντας να ηρεμήσει τους επενδυτές μετά τον «τερματισμό» της συμφωνίας συγχώνευσης με την Toronto-Dominion Bank. Η περιφερειακή τράπεζα είπε πως διαθέτει «σταθερή χρηματοδότηση» και επαρκή κεφάλαια.

Αυτά είναι τα τρία μεγάλα ονόματα που κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα αυτή τη στιγμή, αλλά υπάρχουν πολλά περισσότερα ιδρύματα που βρίσκονται στο χείλος της αφερεγγυότητας.

Στην πραγματικότητα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε πως «186 περισσότερες τράπεζες κινδυνεύουν να πτωχεύσουν»:

Μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank το Μάρτιο, μια μελέτη για την ευθραυστότητα του τραπεζικού συστήματος των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι 186 περισσότερες τράπεζες κινδυνεύουν να πτωχεύσουν ακόμη και αν μόνο οι μισοί από τους ανασφάλιστους καταθέτες τους (οι ανασφάλιστοι καταθέτες θα χάσουν ένα μέρος του τις καταθέσεις τους εάν η τράπεζα πτωχεύσει, δίνοντάς τους δυνητικά κίνητρα να τρέξουν) αποφασίζουν να αποσύρουν τα κεφάλαιά τους.

Ποια είναι λοιπόν η ουσία;

Η ουσία είναι πως τα πράγματα είναι άσχημα και τώρα που η Fed αποφάσισε να αυξήσει ξανά τα επιτόκια, σύντομα θα γίνουν ακόμη χειρότερα.

Σε αυτό το στάδιο, πολύ λίγες τράπεζες είναι πραγματικά ασφαλείς. Οι καταθέτες συνεχίζουν να βγάζουν χρήματα από το σύστημα, τα ομόλογα που κατέχονται από αυτές τις τράπεζες συνεχίζουν να χάνουν την αξία τους και περισσότερα δάνεια πηγαίνουν άσχημα κάθε μέρα.

Αυτή η τραπεζική κρίση απέχει πολύ από το να έχει τελειώσει.

Στην πραγματικότητα, μόλις αρχίζει.

Χθες, ο Bill Ackman προειδοποίησε ότι ολόκληρο το περιφερειακό τραπεζικό μας σύστημα «βρίσκεται σε κίνδυνο»:

Το περιφερειακό τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε κίνδυνο. Το κακό Σαββατοκύριακο των καταθετών της SVB ξύπνησε ανασφάλιστους καταθέτες παντού. Η ταχεία άνοδος των επιτοκίων οδήγησε σε απομείωση περιουσιακών στοιχείων και αποστράγγιση καταθέσεων. Ο μηδενισμός των μετόχων και των ομολογιούχων αύξησε μαζικά το κόστος κεφαλαίου των τραπεζών. Οι απώλειες CRE πλησιάζουν. Εν τω μεταξύ, εναλλακτικές λύσεις υψηλότερης απόδοσης και πιο φιλικές προς το χρήστη καλούν την @Apple.

Η αποτυχία του @FDICgov να ενημερώσει και να επεκτείνει το ασφαλιστικό του καθεστώς έχει σφυρηλατήσει περισσότερα καρφιά στο φέρετρο. Η FRB δε θα είχε καταρρεύσει εάν η FDIC εγγυόταν προσωρινά τις καταθέσεις ενώ δημιουργούσε ένα νέο καθεστώς εγγυήσεων. Αντίθετα, παρακολουθούμε τα ντόμινο να πέφτουν με μεγάλο συστημικό και οικονομικό κόστος.

Η τραπεζική είναι ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης. Με αυτόν τον ρυθμό, καμία περιφερειακή τράπεζα δεν μπορεί να επιβιώσει με κακές ειδήσεις ή κακά δεδομένα, καθώς αναπόφευκτα ακολουθεί μια πτώση της τιμής της μετοχής, οι ασφαλισμένες και ανασφάλιστες καταθέσεις αποσύρονται και η «επιδίωξη στρατηγικών εναλλακτικών λύσεων» σημαίνει διακοπή λειτουργίας της FDIC το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Έχει ως επί το πλείστον δίκιο.

Αλλά θα μαλώσω μαζί του για ένα σημείο.

Ακόμα κι αν όλες οι καταθέσεις στο σύστημα είναι πλήρως εγγυημένες, πολλοί άνθρωποι θα εξακολουθούν να βγάζουν τα χρήματά τους.

Όπως εύστοχα έχει σημειώσει η Zero Hedge, πολλά πλούσια άτομα μεταφέρουν κεφάλαια από λογαριασμούς όψεως που δεν αποδίδουν σχεδόν καθόλου σε αμοιβαία κεφάλαια χρηματαγοράς που πληρώνουν περίπου το 5%:

Οι άνθρωποι δεν μετακινούν τα χρήματά τους λόγω των φόβων απώλειας καταθέσεων: όλοι γνωρίζουν ήδη ότι η απεριόριστη ασφάλιση είναι εγγυημένη, ειδικά στις μπλε πολιτείες. Μετακινούνται επειδή χρειάζονται 30 δευτερόλεπτα για να μεταφερθούν από έναν τραπεζικό λογαριασμό απόδοσης 0,01% σε μια αγορά χρήματος 5,1%.

Η Federal Reserve θα μπορούσε να βοηθήσει τις τράπεζες μειώνοντας τα επιτόκια.

Αλλά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα.

Προετοιμαστείτε λοιπόν για περισσότερες χρεοκοπίες τραπεζών.

Πριν από την κατάρρευση της First Republic, η Gallup διεξήγαγε μια έρευνα που ρώτησε τους Αμερικανούς αν ανησυχούν για τα χρήματα που έχουν στο τραπεζικό σύστημα.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα:

Εν μέσω αναταράξεων στο τραπεζικό σύστημα των ΗΠΑ, σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί ανησυχούν για την ασφάλεια των χρημάτων που έχουν σε λογαριασμούς σε τράπεζες ή άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Συνολικά το 48% των ενηλίκων των ΗΠΑ δηλώνουν ότι ανησυχούν για τα χρήματά τους, συμπεριλαμβανομένου του 19% που ανησυχεί «πολύ» και του 29% που ανησυχεί «μέτρια». Ταυτόχρονα, το 30% «δεν ανησυχεί πολύ» και το 20% «δεν ανησυχεί καθόλου».

Αυτά τα ευρήματα προέρχονται από μια δημοσκόπηση της Gallup που διεξήχθη στις 3-25 Απριλίου, τον μήνα μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank. Τα νέα για την πτώχευση μιας τρίτης τράπεζας - της First Republic - ήρθαν μετά την ολοκλήρωση της δημοσκόπησης.

Περιττό να πούμε ότι τα γεγονότα των τελευταίων δύο εβδομάδων δεν πρόκειται να βοηθήσουν τους ανθρώπους να νιώσουν καλύτερα.

Το τραπεζικό μας σύστημα αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα και αυτό είναι μόνο ένα στοιχείο της ευρύτερης κοινωνικής κατάρρευσης που παρακολουθούμε αυτήν την στιγμή.

Ανησυχώ πολύ για το υπόλοιπο του 2023.

Και ανησυχώ ακόμη περισσότερο για το τι θα φέρει το 2024.

Τα γεγονότα αρχίζουν να κινούνται πολύ γρήγορα τώρα, και πολύ σκοτεινές μέρες είναι μπροστά.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail