Μπόνους στην ανάπτυξη από την πτώση στις τιμές των καυσίμων

Ένα απροσδόκητο μεγάλο μπόνους αναμένεται ό,τι θα έχει η ανάπτυξη του 2023 από την κάθετη πτώση των τιμών της ενέργειας σε ποσοστό περίπου 45% από την αρχή του χρόνου μέχρι και τα μέσα Μαϊου.

Από: capital.gr /  Του Τάσου Δασόπουλου

Οι ιστορικά υψηλές τιμές για το φυσικό αέριο και το αργό πετρέλαιο, οι οποίες καταγράφηκαν κυρίως το δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου χρόνου, είχαν μια άμεση επίπτωση στο ΑΕΠ ύψους 6 δισ. ευρώ (περίπου 3% του ΑΕΠ). Με άλλα λόγια, αν οι τιμές των καυσίμων βρίσκονταν το 2022 στα επίπεδα του 2021, η ανάπτυξη του προηγούμενου χρόνου η οποία έκλεισε στο 5,9% θα είχε φτάσει κοντά στο 9%. Τούτο δε, χωρίς να υπολογίσει και το κόστος των μέτρων στήριξης ύψους 8 δισ. ευρώ που υλοποιήθηκαν μέσα στο 2022 για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Από τα χρήματα αυτά, τα 2,5 δισ. ευρώ ήταν οι επιδοτήσεις του προϋπολογισμού στα τιμολόγια του ρεύματος, η παραγωγή του οποίου στην χώρα μας συνδέεται άμεσα με την τιμή του φυσικού αερίου.

Η πτώση των τιμών της ενέργειας που ξεκίνησε σταδιακά από το 4ο τρίμηνο του 2022 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, έχει το ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, το πρώτο τρίμηνο του χρόνου, το όφελος από το μειωμένο κόστος των εισαγωγών φτάνει κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Το κέρδος αυτό αναμένεται ότι θα αυξηθεί πολύ περισσότερο του επόμενους μήνες, αν φυσικά οι τιμές της ενέργειας μείνουν στα σημερινά επίπεδα με το φυσικό αέριο να έχει υποχωρήσει πλέον στα 35 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα και το αργό πετρέλαιο στα 75 δολάρια το βαρέλι. Τούτο ενώ ένα χρόνο πριν , κατά το επτάμηνο Απριλίου - Σεπτεμβρίου η μέση τιμή του φυσικού αερίου ήταν περίπου 223 ευρώ την θερμική μεγαβατώρα, ενώ το αργό πετρέλαιο ήταν στα 104 δολάρια το βαρέλι.

Με αυτά τα δεδομένα, το κέρδος για το σύνολο του έτους  μπορεί να φτάσει ή και να ξεπεράσει τα 6 δισ., ειδικά αν επαναληφθεί η παρατεταμένη άνοιξη που είχαμε στο τέλος του 2022.

Το 1 δισ. των επιδοτήσεων ρεύματος

Ένα δεύτερο έμμεσο κέρδος που έχει η μείωση των τιμών της ενέργειας, είναι ότι δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ούτε κατά ένα ευρώ, το αποθεματικό του 1 δισ. ευρώ, το οποίο είχε προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του 2023 για επιδοτήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε αυτή την χρονική φάση, μέρος του αποθεματικού διατίθεται για να καλυφθούν οι επιδοτήσεις του market pass. Αυτό γίνεται, γιατί ακόμη το δημόσιο δεν έχει εισπράξεις την επιπλέον φορολόγηση των κερδών των δύο μεγάλων εταιριών πετρελαιοειδών με συντελεστή 33%, όπως αποφασίστηκε σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την υποβολή των δηλώσεων του φόρους εισοδήματος και την είσπραξη των περίπου 600 εκ ευρώ από τις εταιρίες πετρελαιοειδών, το ποσό του 1 δισ. στο αποθεματικό του προϋπολογισμού θα καταστεί ξανά διαθέσιμο για κάθε άλλη χρήση.

Το ενεργειακό κέρδος

Πέρα από το καθαρό κέρδος σε χρήματα , η πτώση των τιμών της ενέργειας και η απεξάρτηση τόσο της Ελλάδας, όσο και άλλων Ευρωπαϊκών κρατών, από το Ρωσικό φυσικό αέριο έδωσε την ενεργειακή επάρκεια για να αλλάξει και το ενεργειακό μίγμα στην χώρα μας. Η αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας  θα μετατρέψει ένα μέρος από το πρόσκαιρο κέρδος από τις μειωμένες τιμές του φυσικού αερίου , σε μόνιμο κέρδος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail