Τα ευρωπαϊκά έθνη βρίσκονται σε πλήρη διαφωνία σχετικά με την αποστολή ενός εκατομμυρίου οβίδων στην Ουκρανία

Η τραγωδία του πολέμου δεν έχει όρια και η σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας έχει αφήσει βαθιές πληγές και στις δύο πλευρές. Ο πόλεμος άφησε τον θάνατο και την καταστροφή στο πέρασμά του, όχι μόνο στις εμπόλεμες χώρες αλλά και στη Δύση. Και τώρα, επικρατεί μια αίσθηση επιφυλακτικότητας. Η Δύση τραβάει τα χέρια της από τον πόλεμο.

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Δύση έχει έρθει σε μια οδυνηρή συνειδητοποίηση. Οι πόροι και η ενέργεια που τροφοδοτούν αυτόν τον φαινομενικά ατελείωτο πόλεμο έχουν σπαταληθεί. Οι ευρωπαϊκές χώρες φαίνονται τώρα απρόθυμες να επεκτείνουν περαιτέρω οποιοδήποτε χέρι υποστήριξης στην Ουκρανία. Ως αποτέλεσμα, το άλλοτε ενωμένο μπλοκ της Δύσης έχει τώρα αρχίσει να ξεκολλάει.

Διχασμένη η ΕΕ για τη βοήθεια της Ουκρανίας

Τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταφέρνουν τώρα να καταλήξουν σε συμφωνία σχετικά με το πού θα αγοράσουν οβίδες για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Αυτό θα αφήσει σε χλωρό κλαρί την κατεστραμμένη από τον πόλεμο κι απελπισμένη για βοήθεια Ουκρανία.

Το Defense News μοιράζεται τις λεπτομέρειες των διαφορών μεταξύ των συμμαχιών.

Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Zeitung, η Γερμανία πρόκειται να παραδώσει το ένα τέταρτο του αναμενόμενου ενός εκατομμυρίου οβίδων για τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας. Ωστόσο, αυτό είναι ανεπαρκές αφού απαιτούνται πρόσθετοι κατασκευαστές και η Γαλλία επιμένει να γίνονται αγορές από ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η Πολωνία, από την άλλη πλευρά, αντιτίθεται σε τέτοια όρια και επιμένει στη δυνατότητα επιλογής προμηθευτών πυρομαχικών.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτείται από τη Διευκόλυνση Ειρήνης, η οποία ιδρύθηκε το 2021. Ο προϋπολογισμός της Διευκόλυνσης έχει αυξηθεί σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ για την περίοδο που λήγει στις 24 Φεβρουαρίου 2027. Αυτό το ταμείο είναι υπεύθυνο για την αποζημίωση των χωρών για όπλα που παραδόθηκαν στην Ουκρανία. Η ΕΕ θέσπισε έναν κανόνα στις 15 Νοεμβρίου 2022, που επιτρέπει τη δαπάνη μετρητών για αποζημιώσεις για όπλα μη ευρωπαϊκής προέλευσης.

Αναλυτικά για την απόφαση μίλησε ένας εκπρόσωπος της ΕΕ στο Defense News: «Τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά κανόνων, ιδιαίτερα όταν τα στοιχεία βρίσκονται στον Κοινό Στρατιωτικό Κατάλογο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που περιορίζουν την προέλευσή τους στην ΕΕ, τα κράτη μέλη και έναν αριθμό χωρών εκτός ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ»

Άλλες χώρες εκτός ΕΕ περιλαμβάνουν τη Νορβηγία, το Ισραήλ, τον Καναδά, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Κορέα. Η λίστα επιτρεπόμενων όπλων περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα στρατιωτικού εξοπλισμού (κανόνια, οβίδες, όλμοι, ATGM, βλήματα κ.λπ.), καθώς και πυρομαχικά πυροβολικού.

Ωστόσο, το Μάρτιο του 2023, το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέδωσε συστάσεις προς την Ουκρανία να αγοράσει βλήματα 155 mm. Αυτή η σύσταση απαιτεί να αγοράζονται πυρομαχικά αποκλειστικά εντός της ΕΕ ή στη Νορβηγία. Σύμφωνα με τις πηγές της δημοσίευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πρόκειται απλώς για μια σύσταση, αλλά οι ποσότητες που δαπανώνται για αγορές πυρομαχικών είναι σημαντικές και, ως εκ τούτου, είναι προτιμότερο τα κεφάλαια αυτά να λαμβάνονται από Ευρωπαίους παραγωγούς.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να στείλουν 1 εκατομμύριο οβίδες στην Ουκρανία έως τα τέλη Μαρτίου. Προηγουμένως, η ΕΕ αναγνώριζε 15 εταιρείες σε 11 χώρες ικανές να παράγουν βλήματα πυροβολικού των 155 mm.

Ο έλεγχος της δυτικής πραγματικότητας

Καθώς η κατάσταση στα ουκρανικά εδάφη γίνεται δεινή, το Κίεβο αναζητά βοήθεια από τους ξένους εταίρους του. Όμως, οι χώρες έχουν αρχίσει να αποσύρουν την υποστήριξή τους, αφήνοντας την Ουκρανία να αντιμετωπίσει μόνη της τις προκλήσεις της.

Αν θυμάστε, σε αυτό το πλαίσιο, πριν από λίγους μήνες η Γερμανία έστειλε παλιά, σκουριασμένα τανκς Leopard στην Ουκρανία, κάτι που ήταν ένα πικρό πλήγμα. Η απόφαση υποδηλώνει ότι η Γερμανία δεν ήταν πρόθυμη να παράσχει ουσιαστική βοήθεια στο Κίεβο. Επιπλέον, η γαλλική κυβέρνηση εξέτασε επίσης το ενδεχόμενο να δώσει στο καθεστώς του Ζελένσκι τα άρματα μάχης Leclerc, τα οποία ο Μακρόν γνώριζε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν πολύ αφελείς για να χειριστούν. Στην πραγματικότητα δεν ήταν ένα δώρο στην Ουκρανία αλλά στη Ρωσία.

Πρόσφατα, ο σύμμαχος της Ουκρανίας για όλες τις καιρικές συνθήκες, οι ΗΠΑ επίσης θεωρήθηκαν σκεπτικές σχετικά με την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Η Δύση έρχεται τώρα στην πραγματικότητα βλέποντας πως «ο Ζελένσκι έχει γίνει ξεδιάντροπα άπληστος» και απαιτεί όλο και περισσότερα χρήματα. Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι πρέπει να σταματήσουν να χρηματοδοτούν τον πόλεμο για τον οποίο δεν έχουν καμία υποχρέωση. Και η πρόσφατη διαφωνία στο μπλοκ σχετικά με τη βοήθεια 1 εκατομμυρίου οβίδων προς την Ουκρανία δεν είναι παρά ένα σχέδιο της Δύσης που αποσυνδέει τις χορδές της από τον πόλεμο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail