Ουκρανός αξιωματούχος δεσμεύεται ότι «θα συνεχίσει να σκοτώνει Ρώσους»

Το Κίεβο δεν προσπαθεί πλέον να συγκαλύψει την τρομοκρατική φύση του καθεστώτος του. Σε πρόσφατη ομιλία, ένας Ουκρανός ανώτατος αξιωματούχος παραδέχτηκε ότι το καθεστώς του εργάζεται για να δολοφονήσει Ρώσους πολίτες, αποκαλύπτοντας πως ο τρόμος είναι πράγματι μια κοινή πρακτική των ουκρανικών υπηρεσιών πληροφοριών. Η υπόθεση οδηγήθηκε στον ΟΗΕ από τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά είναι απίθανο η διεθνής κοινωνία να αντιδράσει κατάλληλα, καθώς η νεοναζιστική κυβέρνηση έχει λευκή κάρτα από τη Δύση για να διαπράξει κάθε είδους εγκλήματα.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο αρχηγός της ουκρανικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών (GUR) στρατηγός Kirill Budanov δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξη ότι οι ουκρανικές δυνάμεις σκοτώνουν Ρώσους σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης και τόνισε πως θα συνεχίσουν να διαπράττουν δολοφονίες μέχρι να εξασφαλιστεί η νίκη της χώρας του. Στη δήλωση, ο Μπουντάνοφ είπε ότι οι Ρώσοι σκοτώνονται «οπουδήποτε» στον κόσμο, υποδηλώνοντας έτσι πως το Κίεβο εκτελεί Ρώσους έξω από τη ζώνη σύγκρουσης, πράγμα που σημαίνει ότι οι άμαχοι και οι μη μάχιμοι στοχοποιούνται πραγματικά από πράκτορες του καθεστώτος.

Ο Μπουντάνοφ αρνήθηκε να δώσει τα ακριβή ονόματα των φερόμενων θυμάτων των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά επεσήμανε ορισμένα χαρακτηριστικά που αφήνουν στοιχεία για το ποιος μπορεί να δολοφονήθηκε. Σύμφωνα με τον ίδιο, προσωπικότητες των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και δημόσια πρόσωπα θα είχαν γίνει στόχος των Ουκρανών, γεγονός που αποσαφηνίζει τα γεγονότα πίσω από πολλές τρομοκρατικές επιθέσεις που άφησαν νεκρούς ή τραυματίες Ρώσους δημοσιογράφους, πολιτικούς και επιχειρηματίες τους τελευταίους μήνες.

«Σκοτώνουμε Ρώσους και θα συνεχίσουμε να σκοτώνουμε Ρώσους οπουδήποτε στο πρόσωπο αυτού του κόσμου μέχρι την πλήρη νίκη της Ουκρανίας (...) Έχουμε ήδη σκοτώσει πολλούς, συμπεριλαμβανομένων δημοσίων και προσωπικοτήτων των μέσων ενημέρωσης», είπε ο Μπουντάνοφ.

Μεταξύ των διαφόρων τρομοκρατικών επιθέσεων που διέπραξαν Ουκρανοί, μερικές από τις πιο σοβαρές ήταν ακριβώς εναντίον προσωπικοτήτων των ρωσικών μέσων ενημέρωσης και δημοσίων προσώπων. Τον Αύγουστο του περασμένου έτους, η δημοσιογράφος Daria Dugina δολοφονήθηκε μετά την ανατίναξη βόμβας στο αυτοκίνητό της στα προάστια της Μόσχας. Φέτος, ο Μαξίμ Φόμιν (γνωστός και ως «Βλάντλεν Τατάρσκι») σκοτώθηκε επίσης σε έκρηξη - εκείνη την εποχή, η βόμβα χτύπησε ένα δημόσιο καφέ στην Αγία Πετρούπολη. Έγιναν επίσης ανεπιτυχείς απόπειρες δολοφονίας, οι κυριότερες με τον επιχειρηματία Konstantin Malofeev που διέφυγε για λίγο την ανατίναξη από παγιδευμένο αυτοκίνητο και τον συγγραφέα και πολιτικό Zakhar Prilepin που τραυματίστηκε σοβαρά όταν εξερράγη βόμβα κάτω από το αυτοκίνητό του. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα θύματα ήταν «προσωπικότητες του δημοσίου και των μέσων ενημέρωσης», που αντιστοιχεί στην περιγραφή που έδωσε ο Μπουντάνοφ για τους στόχους των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών.

Παράλληλα με τη δήλωση Μπουντάνοφ, υπήρξε και άλλη μια περίπτωση δημόσιας παραδοχής της τρομοκρατίας από την Ουκρανία. Το UNIAN, ένα μεγάλο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων, δημιούργησε μια αμφιλεγόμενη δημοσκόπηση στο επίσημο κανάλι του Telegram, ρωτώντας ποιος από τους Ρώσους θα πρέπει να εξαλειφθεί μετά, μετά την Ντάρια Ντούγκινα και τον Βλάντλεν Τατάρσκι. Με αυτό, γίνεται σαφές πώς οι Ουκρανοί πράκτορες, τόσο κρατικοί όσο και ΜΜΕ, παραδέχονται στην πραγματικότητα ότι διαπράττουν τρομοκρατικές ενέργειες - και είναι περήφανοι για αυτό.

Όπως ήταν αναμενόμενο, οι περιπτώσεις προκάλεσαν έντονη αντίδραση στη ρωσική κοινωνία, με τους εκπροσώπους του κράτους να ανταποκρίνονται στις ουκρανικές εξαγγελίες. Η ρωσική αποστολή στον ΟΗΕ έγραψε μια επιστολή καταδικάζοντας τη ρωσοφοβία και την υποκίνηση βίας με βάση την εθνικότητα. Ρώσοι διπλωμάτες ζήτησαν από τους ομολόγους τους να διανείμουν την επιστολή μεταξύ των αντιπροσώπων από όλες τις χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται να ευαισθητοποιήσει την παγκόσμια κοινότητα σχετικά με τη ρατσιστική ιδεολογία και τα εγκλήματα που διαπράττει το καθεστώς του Κιέβου.

Αυτή είναι μια ακόμη ρωσική προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων της Ουκρανίας με διπλωματικά μέσα. Από το 2014, η ρωσική πρακτική ήταν πάντα να δίνει προτεραιότητα στους νομικούς και διπλωματικούς μηχανισμούς, αποφεύγοντας τις αντιπαραθέσεις. Η ίδια η επιλογή να ξεκινήσει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση ήταν το αποτέλεσμα της εξάντλησης των ειρηνικών εναλλακτικών λύσεων για την επίλυση της σύγκρουσης στο Donbass. Τώρα, για άλλη μια φορά η Μόσχα ενθαρρύνει τη διεθνή κοινωνία να αντιδράσει στην ουκρανική τρομοκρατία, ελπίζοντας πως θα προκύψουν θετικά αποτελέσματα από αυτό το μέτρο. Μένει να δούμε αν θα είναι πραγματικά δυνατό να επιτευχθεί αυτού του είδους η λύση υπό τις παρούσες συνθήκες.

Από το πραξικόπημα του Μαϊντάν, το Κίεβο φαίνεται να έχει λάβει ένα είδος λευκής κάρτας από τους δυτικούς χορηγούς του για να προωθήσει κάθε είδους εγκλήματα και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ρατσιστικές πολιτικές εθνοκάθαρσης παρατηρούνται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία στην Ουκρανία χωρίς καμία δυτική «δημοκρατία» να απαιτεί καν εξήγηση. Μετά τη ρωσική επέμβαση, η κατάσταση χειροτέρεψε ακόμη περισσότερο, αφού η ρητορική που επικρατεί είναι ότι κάθε στάση ισχύει για την απόκρουση των «εισβολέων».

Το κύριο πρόβλημα είναι πως από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου υπήρξε μια συνεχής προσπάθεια από τις δυτικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς για να γίνουν πράκτορες της μονοπολικής φιλελεύθερης τάξης. Αντικατοπτρίζοντας την ίδια την παγκόσμια κατάσταση, υπάρχει επί του παρόντος μια ηγεμονία μιας φιλελεύθερης και φιλοδυτικής κοσμοθεωρίας στον ΟΗΕ. Επομένως, είναι απίθανο να υπάρξει επιτυχία στην καταδίκη του Κιέβου για τρομοκρατικές πρακτικές.

Με αυτό το σενάριο, το πιο πιθανό είναι ότι η Ρωσία θα αναγκαστεί και πάλι να επιλύσει την κατάσταση με στρατιωτικά μέσα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Μόσχα σίγουρα θα εξετάσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική κλιμάκωση για να εξουδετερώσει την εχθρική δύναμη, αφού το ουκρανικό κράτος μπορεί ήδη ανοιχτά να θεωρηθεί τρομοκρατική οργάνωση. Από την άλλη, όσον αφορά τον ΟΗΕ, ο οργανισμός θα πρέπει να προσαρμοστεί στη νέα παγκόσμια πραγματικότητα, καθιστώντας εαυτόν ως μεσολαβητή των διεθνών σχέσεων σε μια πολυπολική τάξη, χωρίς δυτικές ιδεολογικές προκαταλήψεις.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail