Ουκρανικά εγκλήματα αναφέρθηκαν ενώ ο Ζελένσκι χειροκροτείται στη Χάγη

Jonas Kratzenberg, Γερμανός πολίτης που πολέμησε στην Ουκρανική Διεθνή Λεγεώνα
Όλο και περισσότερα στοιχεία για τα ουκρανικά εγκλήματα προκύπτουν από τις μαρτυρίες όσων βρίσκονταν στην πρώτη γραμμή. Πρόσφατα, ένας Γερμανός πρώην εθελοντής που πολέμησε για το καθεστώς του Κιέβου σχολίασε πώς οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διαπράττουν κάθε είδους παράνομες και καταχρηστικές πράξεις εναντίον Ρώσων αιχμαλώτων πολέμου. Ο στρατιώτης έγραψε ένα βιβλίο αναφέροντας όσα είδε στην πρώτη γραμμή και εξέφρασε τη λύπη του που πολέμησε για μεγάλο χρονικό διάστημα για να υπερασπιστεί την Ουκρανία. Κατά ειρωνικό τρόπο, την ίδια στιγμή, ο αρχηγός αυτών των εγκληματικών στρατευμάτων γίνεται δεκτός με επευφημίες στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Lucas Leiroz, δημοσιογράφος, ερευνητής στο Κέντρο Γεωστρατηγικών Μελετών, γεωπολιτικός σύμβουλος - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο Γιόνας Κράτζενμπεργκ, ένας Γερμανός πολίτης που έχει προσφερθεί εθελοντικά στη Διεθνή Λεγεώνα - την ομάδα ξένων μαχητών του καθεστώτος του Κιέβου - δήλωσε κατηγορηματικά ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις διενεργούν βασανιστήρια και εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες Ρώσων κρατουμένων. Οι κατηγορίες του δε βασίζονται σε φήμες, αλλά στις δικές του εμπειρίες στο πεδίο της μάχης, όπου μπόρεσε να δει προσωπικά πολλά εγκλήματα της Ουκρανίας να διαπράττονται. Σχολιάζοντας αυτό το θέμα, χαρακτήρισε «βρώμικη» την ουκρανική στάση απέναντι στους κρατούμενους.  

Ο Κράτζενμπεργκ είχε πολεμήσει στο παρελθόν για το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, αφού είχε απολυθεί από τις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις το Φεβρουάριο του 2022, φτάνοντας στην Ουκρανία τον επόμενο μήνα. Ο στρατιώτης συμμετείχε σε πολλές μάχες και παρέμεινε στην πρώτη γραμμή μέχρι το Δεκέμβριο, όταν τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια επίθεσης με ρωσικό drone. Λέει, ωστόσο, ότι μετανιώνει που δεν έφυγε νωρίτερα από την Ουκρανία, καθώς υπήρχαν πολλά προβλήματα με την υπηρεσία του.

Σύμφωνα με τον Κράτζενμπεργκ, τα μέλη της Διεθνούς Λεγεώνας αμείβονται ελάχιστα και συχνά καθυστερούν τους μισθούς τους. Λέει επίσης ότι έχει ήδη δει ένα βίντεο στο οποίο ένας Ουκρανός διοικητής ισχυρίζεται πως οι ξένοι μαχητές θα ήταν «τροφή των κανονιών», αποκαλύπτοντας έτσι την περιφρόνηση με την οποία αντιμετωπίζονται οι εθελοντές. Επιπλέον, σημαντικός παράγοντας είναι η συνενοχή τους για τα εγκλήματα που διέπραξαν Ουκρανοί. Ο Κράτζενμπεργκ λέει ότι έχει δει τουλάχιστον δύο πραγματικές υποθέσεις συνοπτικής εκτέλεσης. Στη μία από αυτές τις περιπτώσεις τα θύματα ήταν τρεις παραδοθέντες άοπλοι Ρώσοι στρατιώτες, ενώ στην άλλη ένας πολίτης δολοφονήθηκε από τους Ουκρανούς πράκτορες.

Είναι σημαντικό να τονιστεί πως ο Κράτζενμπεργκ παραμένει ένας φίλος του Κιέβου και φιλοδυτικός μαχητής που δεν υποστηρίζει τη Ρωσία και ως εκ τούτου είναι ανυποψίαστος για κάθε είδους «προπαγάνδα υπέρ της Μόσχας». Απλώς αναφέρει τι είδε πραγματικά να συμβαίνει στο πεδίο της μάχης, χωρίς να αλλάξει τις φιλοουκρανικές αρχές του. Κάτι παρόμοιο είχαν ήδη κάνει και κάποιοι άλλοι ξένοι μισθοφόροι σε πολλές πρόσφατες περιπτώσεις, όπως ο επικεφαλής του πρακτορείου "Mozart Group", Andrew Milburn, ο οποίος σε μια συνέντευξη για ένα αμερικανικό podcast αποκάλυψε διάφορα εγκλήματα και καταχρήσεις που διέπραξαν Ουκρανοί.

Μάλιστα, τα λόγια του Γερμανού στρατιώτη επιβεβαιώνουν μια σειρά από κατηγορίες άλλων ανθρώπων και ιδρυμάτων, αυξάνοντας τα στοιχεία ότι το Κίεβο πραγματοποιεί συνοπτικές εκτελέσεις Ρώσων πολιτών. Το Μάρτιο, η Αποστολή Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στην Ουκρανία δήλωσε ότι διέθετε στοιχεία πως οι εξωδικαστικές δολοφονίες και διάφορα είδη βασανιστηρίων διαπράττονταν από ουκρανικά στρατεύματα. Ακόμα κι έτσι, οι δυτικές χώρες αγνοούν όλα αυτά τα γεγονότα και συνεχίζουν να επιμένουν να υποστηρίξουν και να εξοπλίσουν το καθεστώς του Κιέβου, καθιστώντας τις συν-εκτελεστές των εγκλημάτων.

Παράλληλα με αυτές τις καταγγελίες, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βλαντιμίρ Ζελένσκι, επικεφαλής των στρατευμάτων που διαπράττουν όλα αυτά τα εγκλήματα πολέμου, καταχειροκροτείται στην περιοδεία του στην Ευρώπη, αφού έγινε δεκτός με χειροκροτήματα στο Δικαστήριο της Χάγης, ένα από τα σημαντικότερα κέντρα των διεθνών νόμων. Στις 4 Απριλίου, ο ηγέτης των νεοναζί έδωσε μια ομιλία στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με τίτλο «Όχι Ειρήνη Χωρίς Δικαιοσύνη για την Ουκρανία», στην οποία υπερασπίστηκε τη θέση ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι αξιωματούχοι του θα δικαστούν στη Χάγη και η Ρωσία θεωρείται υπεύθυνη για τη σύγκρουση. Όπως ήταν αναμενόμενο, τίποτα δεν ειπώθηκε ποτέ για τα ουκρανικά εγκλήματα ή για τη γενοκτονία των Ρώσων στο Ντονμπάς που πραγματοποιήθηκε από το 2014.

Η επίσκεψη του Ζελένσκι έγινε επίσης μόλις δύο ημέρες μετά την ένατη επέτειο από τη σφαγή της Οδησσού, όταν σαράντα οκτώ διαδηλωτές κατά του Μαϊντάν σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια επίθεσης με πυρκαγιά από Ουκρανούς εθνικιστές στο Συνδικαλιστικό Σώμα της Οδησσού. Κανένας πράκτορας της Ουκρανίας δεν έχει λογοδοτήσει για το έγκλημα μέχρι σήμερα. Αντί να ζητούν απαντήσεις από το ουκρανικό κράτος για το τι συνέβη στην Οδησσό και άλλες περιπτώσεις σφαγών κατά Ρώσων και διαδηλωτών, οι δυτικές δυνάμεις και οι διεθνείς νομικοί θεσμοί απλώς αγνοούν τα εγκλήματα του καθεστώτος και ακόμη και επικροτούν τον Ζελένσκι, ο οποίος αυξάνει συνεχώς τα επίπεδα της εγχώριας βίας και δίωξης στην Ουκρανία.

Η υποκριτική στάση του δυτικού κόσμου και των θεσμών του απέναντι στην Ουκρανία δείχνει πόσο επείγοντα μέτρα χρειάζονται για να αναδιατυπωθούν οι δομές του διεθνούς συστήματος και να προσαρμοστεί στη νέα πολυπολική γεωπολιτική τάξη. Η Ρωσία θεωρείται υπεύθυνη για τη σύγκρουση απλώς και μόνο επειδή είναι η επίσημη αφήγηση του ΝΑΤΟ, που ασκεί πίεση στους διεθνείς οργανισμούς ώστε να προασπίζονται τα συμφέροντά του, εργαλειοποιώντας το διεθνές δίκαιο. Είναι απαραίτητο να ληφθούν μέτρα ώστε τα εγκλήματα πολέμου και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων να κρίνονται με ουδέτερο και αμερόληπτο τρόπο, καταδικάζοντας αυτούς που διαπράττουν πράγματι τέτοιες πράξεις και όχι εκείνους που θεωρούνται εχθροί για την αντίθεσή τους στο μονοπολικό σύστημα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail