Ο «πράσινος διάδρομος» φέρνει την επανάσταση - Πού θα κατασκευαστεί, τι θα φιλοξενεί

Η χώρα του ποδηλάτου πρωτοπορεί για ακόμη μία φορά, μέσω ενός ποδηλατοδρόμου που θα φέρει στην επιφάνειά του φωτοβολταϊκά πάνελ.

Από: carandmotor.gr

Η Ολλανδία, ο ευρωπαϊκός «παράδεισος» των ποδηλάτων, ανακοίνωσε ότι μέσα στον τρέχον μήνα θα δημιουργήσει έναν νέο ποδηλατόδρομο με φωτοβολταϊκα. Η διαδρομή για τα ποδήλατα θα έχει μήκος 500 μέτρα, και θα κατασκευαστεί στην επαρχία της Βόρειας Βραβάντης, που συνορεύει στα νότια με το Βέλγιο, και θα λειτουργήσει ως «πυξίδα» για την υλοποίηση και άλλων αντίστοιχων πρότζεκτ.

Σε αντίθεση με τον ποδηλατόδρομο της Νότιας Κορέας (ενώνει τις πόλεις Νταεγιόν και Σετζόνγκ) όπου τα φωτοβολταϊκά συνθέτουν ένα στέγαστρο πάνω από την ποδηλατική διαδρομή, σε αυτόν της Ολλανδίας τα ηλιακά πάνελ θα βρίσκονται στην επιφάνεια, εκεί που κινούνται, δηλαδή, οι ποδηλάτες.

Οι δοκιμές του ποδηλατοδρόμου θα διαρκέσουν πέντε έτη, και καθ' όλη αυτή τη δοκιμαστική περίοδο μια μεγάλη ομάδα εμπρειρογνώμων θα εξάγει χρήσιμα συμπεράσματα σχετικά με την καταπόνηση που ασκούν οι ποδηλάτες στα πάνελ, το κόστος συντήρησής τους, αλλά και την ενεργειακή απόδοση του φωτοβολταϊκού συστήματος.

Παράλληλα, με τη δοκιμή του σύγχρονου αυτού ποδηλατόδρομου, στόχος όσων έλαβαν την πρωτοβουλία είναι να καταφέρουν να συλλέξουν πολύτιμη γνώση σχετικά με το πώς θα μπορούσαν στο μέλλον να μειώσουν το κόστος κατασκευής αντίστοιχων πρότζεκτ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για την επίτευξη των κλιματικών στόχων της Ολλανδίας, η κυβέρνηση προάγει τη χρήση ολοκληρωμένων συστημάτων συλλογής ηλιακής ενέργειας σε σιδηροδρομικές υποδομές, αυτοκινητοδρόμους, πλωτές οδούς και ποδηλατοδρόμους.

Η Ολλανδία έχει σημειώσει ήδη μεγάλη πρόοδο προς την υλοποίηση των στόχων της, έχοντας αποκομίσει σημαντικά οφέλη. Ενδεικτικός είναι state-of-the-art πρώτος ηλιακός ποδηλατόδρομος παγκοσμίως στην πόλη Krommenie που κατασκευάστηκε πριν από περίπου 8 χρόνια κόστισε 3 εκατ. ευρώ. Ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της εν λόγω διαδρομής, μήκους μόλις 70 μ., ήταν ότι κατά την ποδηλασία σε αυτή παραγόταν ηλεκτρική ενέργεια.

Μόλις σε ένα χρόνο λειτουργίας, ο ποδηλατόδρομος παρήγαγε ηλεκτρική ενέργεια που ήταν επαρκής για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών ενός σπιτιού, αλλά η καταπόνηση που δέχθηκε από τον μεγάλο όγκο ποδηλάτων και από τις καιρικές συνθήκες κατέστησαν αναγκαία την αφαίρεση των πάνελ το 2020.

Παρότι ακολούθησαν και άλλα αντίστοιχα πρότζεκτ, οι ολλανδικές αρχές αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση διαθέσιμων εκτάσεων για την εγκατάσταση μεγάλης κλίμακας φωτοβολταϊκών σταθμών. 

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail