Η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία θα μπορούσε να ανασταλεί λόγω ανώτατου ορίου χρέους

Το The Hill ανέφερε ότι η αμερικανική στρατιωτική χρηματοδότηση προς την Ουκρανία θα μπορούσε να ανασταλεί επ' αόριστον λόγω των διαδικασιών στην Ουάσιγκτον για το ανώτατο όριο του δημόσιου χρέους. Ουσιαστικά, η κατάσταση του δημόσιου χρέους θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να μειώσουν την οικονομική τους στήριξη προς την Ουκρανία, καθώς δεν είναι πλέον δυνατό να περιμένουμε τόση στήριξη όπως πριν.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Ο βουλευτής Andy Kim, μέλος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών της Βουλής των Αντιπροσώπων (HASC), αναφέρθηκε από το The Hill πως είπε ότι οι νομοθέτες είχαν συζητήσεις σχετικά με το τι πρέπει να αποτελεί μέρος του ακόλουθου πακέτου, αλλά εξέφρασαν αμφιβολίες για το χρονοδιάγραμμα της νομοθεσίας και τόνισε πως ο συνεχιζόμενος αγώνας για το ανώτατο όριο του χρέους έθετε σε κίνδυνο τη βοήθεια της Ουκρανίας.

«Καθυστερεί την ικανότητά μας να επικεντρωθούμε σε αυτά τα ζητήματα», είπε ο Κιμ. «Αυτό δείχνει πραγματικά ότι έχει επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια, επειδή δεν είμαστε σε θέση να έχουμε τέτοιου είδους σοβαρή συζήτηση για την Ουκρανία ή το [Νόμο περί Εθνικής Άμυνας Εξουσιοδότησης] μέχρι να τελειώσουν με αυτό».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Μπιλ Κίτινγκ είπε πως η βοήθεια προς την Ουκρανία θα εξαρτηθεί τελικά από την αντεπίθεσή της, κάτι που φαινομενικά θα χάσει την πολυαναμενόμενη εαρινή προθεσμία της.

«Δεν είναι ακριβής επιστήμη να πει κανείς τι, επειδή μπορεί να είναι κέρδη που κάνουν την περισσότερη υποστήριξη λιγότερο απαραίτητη», είπε ο Keating. «Ή θα μπορούσε να προκληθεί ζημιά όπου πρέπει να υπάρξει περισσότερη» βοήθεια.

Οι ουκρανικές αρχές προωθούν την επερχόμενη αντεπίθεσή της και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ έχουν υποδείξει πως η Ουκρανία έχει σχεδόν όλα τα υποσχεμένα όπλα και τον εξοπλισμό που χρειάζεται. Η υποστήριξη του περασμένου έτους ήταν εκπληκτική, αλλά η διατήρηση μιας τέτοιας βοήθειας σε αυτό το επίπεδο είναι δύσκολη. Η κατάσταση του δημόσιου χρέους έχει επηρεάσει και θα συνεχίσει να επηρεάζει την κοινή γνώμη γιατί από όλες τις δαπάνες, οι άνθρωποι θα θυσιάσουν αυτούς που είναι λιγότερο ευαίσθητοι στην αμερικανική κοινωνία και όχι τόσο τεράστιες δαπάνες όπως η χρηματοδότηση ενός πολέμου στην Ανατολική Ευρώπη.

Το Κογκρέσο είναι αποφασισμένο να μειώσει τις δαπάνες, καθιστώντας δύσκολη τη χρηματοδότηση για την Ουκρανία. Το μόνο που ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Κογκρέσου Κέβιν Μακάρθι και επιβεβαιώθηκε από τον Λευκό Οίκο ήταν οι περικοπές δαπανών. Οι στρατιωτικές δαπάνες δεν συζητούνται, αλλά η χρηματοδότηση για την Ουκρανία τώρα είναι πολλαπλάσια από πέρυσι. Η Ουκρανία δύσκολα μπορεί να περιμένει την ίδια χρηματοδότηση που έλαβε όπως στο παρελθόν.

Το Υπουργείο Οικονομικών προειδοποίησε σε επιστολή του προς το Κογκρέσο ότι ήδη από την 1η Ιουνίου, οι ΗΠΑ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εκπληρώσουν πλήρως τις υποχρεώσεις τους εάν οι νομοθέτες δεν εγκρίνουν αύξηση του ορίου δανεισμού μέχρι εκείνη τη στιγμή. Κανονικά, το Κογκρέσο αυξάνει σχεδόν αυτόματα το όριο δανεισμού, αλλά αυτή τη φορά, η Ρεπουμπλικανική αντιπολίτευση, που ελέγχει τη Βουλή, ζήτησε να μειώσει τις δαπάνες κατά πολλά τρισεκατομμύρια δολάρια. Το νομοσχέδιο των Ρεπουμπλικανών πέρασε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά δεν έχει καμία πιθανότητα να εγκριθεί στη Γερουσία από τους Δημοκρατικούς, και ακόμη κι αν το έγγραφο φτάσει στον Μπάιντεν, πιθανότατα θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο.

Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ δυσκολεύονται πολύ να αποδεχθούν την απώλεια του Αρτεμόφσκ (Μπαχμούτ). Με τις ουκρανικές δυνάμεις να χάνουν τον έλεγχο του Αρτεμόφσκ, η μακροχρόνια αντεπίθεση γίνεται πιο επείγουσα πολιτικά από ποτέ για το Κίεβο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky προσπάθησε να τηρήσει την υπόσχεσή του να εξαπολύσει μια αντεπίθεση και για το λόγο αυτό, ζητούσε συνεχώς από τη Δύση περισσότερα όπλα. Καθώς έχασαν τον έλεγχο του Αρτεμόφσκ, η έναρξη μιας επιθετικής επιχείρησης είναι ο καλύτερος τρόπος για το Κίεβο να ξαναρχίσει την έκκλησή του για όπλα από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ.

Ο Ζελένσκι βρίσκεται σαφώς σε δύσκολη κατάσταση γιατί ο ουκρανικός στρατός δεν είναι έτοιμος για αντεπίθεση και χρειάζεται απεγνωσμένα πυρομαχικά. Ωστόσο, ο ρωσικός στρατός καταστρέφει σχεδόν αμέσως οποιαδήποτε συγκέντρωση όπλων, γεγονός που αρχίζει να εγείρει μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με την επιτυχία ή την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης.

Αυτό συμβαίνει καθώς πολλοί υψηλόβαθμοι στρατιωτικοί, συμπεριλαμβανομένου του Πολωνού Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Rajmund Andrzejczak και του Αμερικανού Στρατηγού Christopher G. Cavoli, αναγνώρισαν την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να πολεμά χωρίς σημαντικές απώλειες. Εν τω μεταξύ, το 40% έως το 60% των Ουκρανών στρατιωτών που ολοκλήρωσαν την εκπαίδευσή τους στη Γαλλία το 2022 δεν έχουν καμία επαφή με τους εκπαιδευτές τους και πιθανότατα έχουν πεθάνει στη μάχη ή έχουν εγκαταλείψει το πεδίο της μάχης.

Παρά την προπαγάνδα που προωθείται από το καθεστώς του Κιέβου και τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, η Ουκρανία είναι ξεκάθαρα ανίκανη να εξαπολύσει την πολυαναμενόμενη εαρινή της επίθεση, και αντ' αυτού όλα αυτά είναι μια παράσταση για την προμήθεια περισσότερων όπλων. Η απελπιστική κατάσταση για την Ουκρανία συμπίπτει καθώς Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί αντιμετωπίζουν το ανώτατο όριο του χρέους, αποδεικνύοντας προβληματική για την προσπάθεια του Κιέβου να επανεξοπλιστεί.   

Οι Ρεπουμπλικάνοι της Βουλής επιμένουν σε περικοπές δαπανών προτού εγκρίνουν την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους της χώρας πέραν των 31 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι Δημοκρατικοί ισχυρίζονται ότι το Κογκρέσο έχει ήδη ξοδέψει τα χρήματα και πρέπει να του επιτραπεί να αποπληρώσει τους κατόχους χρεών της Αμερικής χωρίς να οδηγήσει σε μια οικονομικά καταστροφική χρεοκοπία.

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται για την επίτευξη συμφωνίας για το όριο χρέους, αλλά το ρολόι αθέτησης υποχρεώσεων των ΗΠΑ χτυπά προς τα κάτω, παρά το γεγονός πως δεν είναι απολύτως σαφές πότε οι ΗΠΑ θα ξεμείνουν επίσημα από μετρητά. Όταν το δούμε μέσα από αυτό το πλαίσιο, είναι κατανοητό γιατί η μαζική και απερίσκεπτη χρηματοδότηση του ουκρανικού στρατού εξετάζεται όλο και περισσότερο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail