Ο Νορβηγικός Παρονομαστής στην Ενεργειακή Εξίσωση της ΕΕ

Η Νορβηγία σχεδιάζει να εθνικοποιήσει το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου της Gassled,  καθώς και τη μονάδα επεξεργασίας Nyhamna, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση που θα τεθεί σε ισχύ όταν λήξουν οι υφιστάμενες παραχωρήσεις έργου προς την εταιρεία, το 2028. Η Νορβηγία που έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης μετά την απότομη μείωση των παραδόσεων από την Ρωσία, εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, διαθέτει ένα τεράστιο δίκτυο αγωγών που εκτείνεται σε περίπου 9.000 χιλιόμετρα.

Από: energia.gr - του Αδάμ Αδαμόπουλου

Το υπουργείο Ενέργειας της σκανδιναβικής χώρας ανέφερε, σε επιστολή προς τους παραχωρησιούχους - συμπεριλαμβανομένων των Shell, ConocoPhillips, Equinor κα- ότι το σχέδιό του περιλαμβάνει την εθνικοποίηση κεντρικών τμημάτων της εγχώριας υποδομής φυσικού αερίου που ανήκουν σήμερα στις Nyhamna και Polarled, καθώς και στη Vestprosess DA στο πλαίσιο της της προσπάθειας να θέσει υπό πλήρη κρατική ιδιοκτησία τις νορβηγικές υποδομές αερίου.

Μεγάλο μέρος του δικτύου αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου της Νορβηγίας ανήκει στην Gassled, μια σύμπραξη που ιδρύθηκε το 2003 από πετρελαϊκές εταιρείες που παρήγαγαν, τότε, φυσικό αέριο στα ανοικτά των ακτών της χώρας, με την κατασκευή του να κοστίζει πολλά δισεκατομμύρια δολάρια.

Η μονάδα, Nyhamna, επεξεργάζεται το φυσικό αέριο που παράγεται από το κοίτασμα Ormen Lange καθώς και το αέριο που παραδίδεται μέσω του αγωγού Polarled, που ολοκληρώθηκε το 2015.

Επί του παρόντος οι Shell, ConocoPhillips και Equinor δεν θέλησαν να σχολιάσουν την είδηση, σύμφωνα με το Reuters.

Εν τω μεταξύ, σε μια ακόμη ένδειξη της σύντονης προσπάθειας που καταβάλλεται για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού, Δανία και Σουηδία υπέγραψαν συμφωνία για αμοιβαία υποστήριξη σε περίπτωση έλλειψης φυσικού αερίου, όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι των Υπουργείων Ενέργειας των δύο χωρών.

Η συμφωνία προβλέπει ότι σε περίπτωση έλλειψης, ή διακοπής παράδοσης φυσικού αερίου, η Δανία θα βοηθήσει στην εξασφάλιση του εφοδιασμού της γειτονικής Σουηδίας, συμπεριλαμβανομένων περίπου 30.000 νοικοκυριών, νοσοκομείων και υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, όπως ανέφερε η Σουηδική Αρχή Ενέργειας.

Σημειώνουμε πως το μεγαλύτερο τμήμα των ποσοτήτων φυσικού αερίου που χρησιμοποιεί η Σουηδία προέρχεται από αγωγούς μέσω Δανίας

"Η συμφωνία που υπογράψαμε σήμερα αντικατοπτρίζει τη μεγάλη δουλειά και τη συνεργασία μας από την πρώτη στιγμή μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία", ανέφερε σε δήλωσή του, ο διευθυντής της Δανικής Αρχής Ενέργειας και πρόσθεσε: "Καμία χώρα της ΕΕ ή της Σκανδιναβίας δεν μπορεί να λύσει από μόνη της το έλλειμα ενεργειακού εφοδιασμού".

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, διατάραξε την “κανονικότητα” των αγορών και προκάλεσε έντονες ανησυχίες στην Ευρώπη που εξαρτώταν πέραν του φυσιολογικού, ενεργειακά από τον εξ ανατολών εταίρο της.

Τον Φεβρουάριο του 2022, η νέα πραγματικότητα στον εφοδιασμό της Γηραιάς ηπείρου με ρωσικό φυσικό αέριο και οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Μόσχα, υποχρεώσε τις χώρες-μέλη της ΕΕ να αναζητήσουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας.

Μελέτη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Διεθνών Σχέσεων (ECFR) αναφέρει ότι έως τον Φεβρουάριο του 2023 οι χώρες-μέλη συνήψαν περί τις 100 συμφωνίες ενεργειακής συνεργασίας, εκ των οποίων η συντριπτική πλειοψηφία με τους μεγαλύτερους και πιο μακροχρόνιους προμηθευτές ορυκτών καυσίμων της ΕΕ ήτοι, 17 συμφωνίες με τις ΗΠΑ, από 9 με το Αζερμπαϊτζάν και την Νορβηγία, 8 με το Κατάρ και 7 με την Αλγερία.

Η περίπτωση της Νορβηγίας είναι χαρακτηριστική της ραγδαίας στρατηγικής μεταστροφής που εκδηλώθηκε, καθώς έγινε ο πιο σημαντικός προμηθευτής φυσικού αερίου των 27, αν και οι ΗΠΑ ήταν η χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση, σε απόλυτους αριθμούς. Παράλληλα, οι ΗΠΑ είναι και ο μεγαλύτερος προμηθευτής της ΕΕ σε LNG, ενώ θεωρείται και ως η μόνη χώρα που μπορεί να ενισχύσει, σχετικά γρήγορα και αξιόπιστα, τις εξαγωγές φυσικού αερίου στις αγορές της Ευρώπης.

Ήδη σχεδιάζεται να τεθεί σε λειτουργία ένας μεγάλος αριθμός τερματικών εξαγωγικών σταθμών LNG έως το 2025, που θα παρέχουν επιπλέον συνολική δυναμικότητα 15,6 εκατ. τόνων σε ετήσια βάση.

Από την άλλη, η Νορβηγία θεωρείται πιθανό να παραμείνει αξιόπιστος προμηθευτής σημαντικών ποσοτήτων φυσικού αερίου για την ΕΕ, τα επόμενα χρόνια, με τις εκτιμήσεις να θέλουν τη σκανδιναβική χώρα να προμηθεύει τις χώρες της ηπειρωτικής Ευρώπης και το Ηνωμένο Βασιλειο, με περίπου 122 bcm φυσικού αερίου ετησίως.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail