Η Βαρσοβία κλιμακώνει τις εντάσεις μεταφέροντας 10 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στο Κίεβο

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την αναμενόμενη ουκρανική εαρινή επίθεση, η Πολωνία ανακοίνωσε στις 8 Μαΐου ότι είχε μεταφέρει 10 μαχητικά αεροσκάφη MiG-29 στο Κίεβο. Μετά την έκκληση του Κιέβου για μαχητικά αεροσκάφη, η Πολωνία έγινε η πρώτη χώρα που έκανε τη δέσμευση και μετέφερε τέσσερα τον Απρίλιο. Με αυτόν τον τρόπο, είναι προφανές πως η Πολωνία μετατρέπεται σε έδαφος για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία. Η Βαρσοβία θέλει να δείξει στις ΗΠΑ ότι είναι πιστός εταίρος στην εξυπηρέτηση των εχθρικών πολιτικών και των ενεργειών τους κατά της Ρωσίας.

Ahmed Adel, ερευνητής γεωπολιτικής και πολιτικής οικονομίας με έδρα το Κάιρο - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Η Βαρσοβία επίσης εφοδιάζει με όπλα την Ουκρανία και στέλνει Πολωνούς μισθοφόρους στη μάχη στην πρώτη γραμμή. Σύμφωνα με πολωνικά μέσα ενημέρωσης, η Βαρσοβία παρέδωσε στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο αξίας περίπου 2,2 δισεκατομμυρίων ευρώ από το Φεβρουάριο του 2023. Επιπλέον, η Πολωνία αναπτύσσει στρατιωτική υποδομή για την αποθήκευση εξοπλισμού του ΝΑΤΟ και η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ αυξάνεται στη χώρα.

Η Πολωνία ονειρεύεται να αποκαταστήσει το καθεστώς της ως μεγάλης χώρας και μεγάλης δύναμης στην Ευρώπη, κάτι που ήταν για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα πριν από τετρακόσια χρόνια. Ωστόσο, οι αυταπάτες του μεγαλείου της Πολωνίας συνδέονταν πάντα με την επιθυμία να καταστρέψει το ρωσικό πολιτισμό. Για αυτόν το λόγο, σε όλη την ιστορία της Πολωνίας, αναζήτησαν μια άλλη δύναμη που θα μπορούσε να βοηθήσει στην καταστροφή της Ρωσίας – τον ​​17ο αιώνα, ήταν η Λιθουανία. Σε άλλες περιόδους, ήταν η Βρετανία, η Γαλλία και η Σουηδία, και σήμερα είναι οι ΗΠΑ.

Κάθε ξένη δύναμη έχει υποστεί κάθε φορά ήττα. Ωστόσο, οι Πολωνοί, πιθανότατα από την απογοήτευσή τους που δε θα μπορούσαν ποτέ να επιτύχουν καθεστώς μεγάλης δύναμης, πιστεύουν τώρα ότι οι ΗΠΑ είναι η καλύτερη επιλογή τους για να εναντιωθούν στη Ρωσία και να ανυψώσουν το καθεστώς της. Εξαιτίας αυτού, η Πολωνία έχει γίνει ένα προπύργιο της αμερικανικής επιρροής στην Ευρώπη και ένας στρατιωτικός σταθμός όπου παραδίδονται όπλα στην Ουκρανία.

Η Πολωνία λειτουργεί σήμερα ως το σημαντικότερο υλικοτεχνικό κέντρο για την παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στους Ουκρανούς από τη Δύση. Ωστόσο, η Πολωνία έχει γίνει εργαλείο της αμερικανικής πολιτικής μόνο επειδή η Βαρσοβία είναι υποκειμενικός παίκτης σε αυτές τις καταστάσεις. Οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν σε δίκαιες σχέσεις, εκτός ίσως μόνο με άλλες αγγλόφωνες δυνάμεις, και για αυτόν τον λόγο, η Πολωνία έχει γίνει μόνο μαριονέτα παρά τις προθέσεις της να δείξει στους Αμερικανούς πως είναι πιστή φίλη τους και απαραίτητη στο μπλοκ του ΝΑΤΟ.

Η Πολωνία είναι ένας από τους πιο ενεργούς υποστηρικτές της Ουκρανίας και ένας από τους μεγαλύτερους δωρητές στρατιωτικού εξοπλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας, παρόλο που το ακροδεξιό καθεστώς του Κιέβου έχει μακρά ιστορία αντίθεσης και πίεσης στην πολωνική μειονότητα στη χώρα. Συγκεκριμένα, η Πολωνία έχει παραδώσει 250 άρματα μάχης στο Κίεβο και σχεδιάζει να παραδώσει άλλα 60 άρματα μάχης RT-91 (η πολωνική εκσυγχρονισμένη έκδοση του T-72), 14 γερμανικά άρματα μάχης Leopard 2 και περίπου 100 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού Wolverine.

Οι πολωνικές αρχές παρέδωσαν επίσης τις σοβιετικές αυτοκινούμενες μονάδες πυροβολικού "Gvozdika", τα πυραυλικά συστήματα πολλαπλών καννών BM-21 "Grad" (MLRS), τα αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα 9K33 "Osa" και S-125 "Neva" καθώς και αυτοκινούμενα οβιδοβόλα «Krab», μαζί με μεγάλη ποσότητα πυρομαχικών για διάφορα είδη όπλων προς το Κίεβο. Επιπλέον, οι πολωνικές αρχές σκοπεύουν να αναπτύξουν υποδομές στη χώρα για τη συντήρηση των αμερικανικών αρμάτων μάχης Abrams.

Οι προκλήσεις από την Πολωνία δεν περιορίζονται μόνο στην στρατιωτική αντίθεση με τη Ρωσία, αλλά περιλαμβάνουν και φθηνά ακροβατικά, όπως η διακοπή των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης. Οι διαδηλωτές έκλεισαν το δρόμο του πρεσβευτή της Ρωσίας στην Πολωνία στις 9 Μαΐου, όταν προσπάθησε να τοποθετήσει στεφάνι σε μνημείο στη Βαρσοβία για τους Σοβιετικούς στρατιώτες που νίκησαν τους Ναζί στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η πολωνική κυβέρνηση ενημερώθηκε εκ των προτέρων για το σχέδιο του πρέσβη να επισκεφθεί το νεκροταφείο και το μνημείο του Κόκκινου Στρατού, αλλά δεν κατέβαλε καμία προσπάθεια να διασφαλίσει την ασφάλειά του, ώστε να μπορέσει να αποτίσει τα σέβη του.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως το περιστατικό καταδεικνύει «τη διπροσωπία της πολιτικής της Βαρσοβίας στην αξιολόγηση των γεγονότων του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και στην προσπάθεια να ξεχάσει το ρόλο του έθνους μας στη διάσωση ευρωπαϊκών χωρών που υποδουλώθηκαν από τη ναζιστική Γερμανία», προσθέτοντας ότι το περιστατικό «δε θα περάσει χωρίς την κατάλληλη αντίδραση».

Την ίδια στιγμή, η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών του Καναδά Chrystia Freeland δήλωσε μετά τη συνάντησή της με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εθνικής Άμυνας της Πολωνίας, Mariusz Błaszczak, ότι «συζήτησαν πώς να συνεχίσουν να θεωρούν υπεύθυνη τη Ρωσία για την παράνομη και βάρβαρη εισβολή της, μεταξύ άλλων μέσω περαιτέρω κυρώσεων και χρήσης παγωμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την πληρωμή της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας».

Ουσιαστικά, το ζευγάρι συζήτησε πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση της Ουκρανίας, κάτι που θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον Καναδά και την Πολωνία, ειδικά όταν σημειώνεται πως από τα τέλη του 2022, περίπου 330 εκατομμύρια δολάρια ρωσικών περιουσιακών στοιχείων είχαν παγώσει στον Καναδά.

Αποδεικνύεται ότι η Πολωνία καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να αντιταχθεί, να πιέσει και να ανταγωνιστεί τη Ρωσία, όπως έκανε εδώ και αιώνες, και αυτό θα συνεχιστεί ακατάπαυστα όσο οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν τη χώρα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail