Η μοίρα του καθεστώτος Ζελένσκι είναι πια σφραγισμένη

Τα αινιγματικά ή χλευαστικά σχόλια της Δύσης που αμφισβητούν τη δήλωση του Κρεμλίνου σχετικά με την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας της Ουκρανίας στον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν μειώνουν το γεγονός πως η Μόσχα δεν έχει κανέναν λόγο στη γη να κατασκευάσει έναν τόσο σοβαρό ισχυρισμό που οδήγησε στον περιορισμό των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης στις 9 Μαΐου, η οποία είναι μια θριαμβευτική στιγμή σε όλη τη ρωσική ιστορία, ειδικά τώρα που καταπολεμά την επανεμφάνιση της ναζιστικής ιδεολογίας στο πολιτικό τοπίο της Ευρώπης μόνη της από την αρχή. 

M. K. BHADRAKUMAR - indianpunchline.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η αλαζονεία με την οποία ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken κατέρριψε τον ισχυρισμό του Κρεμλίνου, ίσως να προδίδει το μυστικό. Είναι στο DNA του νεοσυντηρητικού να ταλαιπωρείται σε τέτοιες καθοριστικές στιγμές. Τούτου λεχθέντος, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Μπλίνκεν απομάκρυνε επίσης την κυβέρνηση Μπάιντεν από την επίθεση στο Κρεμλίνο.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος του Γενικού Επιτελείου Στρατηγού Μαρκς Μίλεϊ έκανε κάτι παρόμοιο σε συνέντευξή του στο περιοδικό Foreign Affairs, αρνούμενος εκ των προτέρων κάθε ευθύνη για την επερχόμενη ουκρανική «αντεπίθεση». Αυτό είναι το νέο ρεφρέν της κυβέρνησης Μπάιντεν - μην ακούς κακό, μη λες κακό. Δε χρειάζεται πλέον να μιλάμε για υποστήριξη του Κιέβου σε όλη τη διαδρομή «ό,τι κι αν χρειαστεί» — όπως έλεγε ο Μπάιντεν ad nauseam.

Η καρδιά του θέματος είναι ότι η πολύ διαφημιζόμενη «αντεπίθεση» του Κιέβου παλεύει εν μέσω της ευρέως διαδεδομένης δυτικής πρόγνωσης πως προορίζεται να είναι ένα υγρό σκουπίδι. Στην πραγματικότητα, η εξέχουσα σημασία του podcast του Foreign Affairs αυτή την εβδομάδα με τον στρατηγό Milley ήταν επίσης η δυσαρέσκειά του για το αποτέλεσμα. Ο Milley αρνήθηκε να είναι κατηγορηματικός πως το Κίεβο θα εξαπέλυε ακόμη και την «αντεπίθεσή» του!

Υπάρχει ένα τεράστιο δίλημμα σήμερα, καθώς ολόκληρη η δυτική αφήγηση μιας ρωσικής ήττας εκτίθεται ως ένα σωρό ψέματα, και παράλληλα, ο μύθος της στρατιωτικής ικανότητας του Κιέβου να αναλάβει την πολύ ανώτερη στρατιωτική δύναμη μιας υπερδύναμης έχει εξατμιστεί. Ο ουκρανικός στρατός αλέθεται συστηματικά στην σκόνη. Στην πραγματικότητα, η Ουκρανία έχει γίνει μια ανοιχτή πληγή που μετατρέπεται γρήγορα σε γάγγραινα και λίγος χρόνος απομένει για να καυτηριαστεί η πληγή.

Ωστόσο, το καθεστώς του Κιέβου είναι γεμάτο φραξιονισμό. Υπάρχουν ισχυρές κλίκες που αποστρέφονται τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία χωρίς τη συνθηκολόγηση από τη Μόσχα και αντ' αυτού θέλουν μια κλιμάκωση, ώστε οι δυτικές δυνάμεις να παραμείνουν δεσμευμένες. Και ακόμη και μετά την αποχώρηση του Μπόρις Τζόνσον, έχουν υποστηρικτές στη Δύση.

Η μαχητική κλίκα που έχει εγκλωβιστεί στη δομή εξουσίας στο Κίεβο θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν οι δράστες αυτής της επικίνδυνης πράξης - πρόκλησης που στρέφεται κατά του Κρεμλίνου με μια απώτερη ατζέντα να πυροδοτήσει ρωσικά αντίποινα.

Από την κενή παρατήρηση του Μπλίνκεν, φαίνεται ότι ούτε οι νεοσυντηρητικοί στην κυβέρνηση Μπάιντεν, υπό την ηγεσία της Βικτόρια Νούλαντ, δεν έχουν καμία διάθεση να χαλιναγωγήσουν τους καταστροφείς στο Κίεβο. Όσο για την Ευρώπη, έχει χάσει και αυτή τη φωνή της.

Αυτό πιθανότατα θα εμφανιστεί στα βιβλία της ιστορίας ως μια ιστορική αποτυχία της ευρωπαϊκής ηγεσίας και στον πυρήνα της βρίσκεται το παράδοξο πως δεν είναι η Γαλλία αλλά η γερμανική κυβέρνηση που έχει ευθυγραμμιστεί πιο κοντά με τις ΗΠΑ στον πόλεμο της Ουκρανίας και διακινδυνεύει μια εποχή ενδοευρωπαϊκής αντιπαράθεσης».

Ακόμη και διαφορετικά, αυτές είναι μοιραίες στιγμές, με το πολιτικό μέσο έδαφος να συρρικνώνεται ήδη στη Γαλλία και την Ιταλία και είναι πολύ αποδυναμωμένο στην ίδια τη Γερμανία στον απόηχο της πανδημίας, του πολέμου και του πληθωρισμού. Είναι σημαντικό ότι αυτή είναι μόνο εν μέρει μια οικονομική ιστορία, καθώς η παρακμή του κέντρου και η αποβιομηχάνιση στην Ευρώπη συνδέονται στενά και ο κοινωνικός ιστός που στήριξε το κέντρο έχει ξεκολλήσει.

Η Γερμανία, η δύναμη της Ευρώπης, ήταν σχετικά τυχερή μέχρι στιγμής. Επωφελήθηκε από φθηνό εργατικό δυναμικό από την Ανατολική Ευρώπη και φθηνό φυσικό αέριο από τη Ρωσία. Αλλά αυτό έχει τελειώσει τώρα και η παρακμή της γερμανικής βιομηχανίας είναι προβλέψιμη. Όταν η κοινωνία κατακερματίζεται, το πολιτικό σύστημα κατακερματίζεται επίσης και θα χρειαστεί προοδευτικά μεγαλύτερη προσπάθεια για να κυβερνηθούν τέτοιες χώρες. Η Γερμανία και η Ιταλία έχουν τρικομματικούς συνασπισμούς, η Ολλανδία έχει τέσσερα κόμματα στην κυβέρνηση. Το Βέλγιο έχει έναν επτακομματικό συνασπισμό.

Προς το παρόν, οι σκληροπυρηνικοί του καθεστώτος του Κιέβου έχουν καθορίσει τον ρυθμό των γεγονότων και οι Ευρωπαίοι θα ακολουθήσουν με πραότητα. Αλλά υπάρχει μια «ψύχρα στο δωμάτιο» — για να δανειστώ τα λόγια της Judie Foster στην ταινία τρόμου Silence of the Lambs, όταν ο Anthony Hopkins μεταμορφώθηκε αστραπιαία σε Hannibal Lecter.

Μην κάνετε λάθος, αυτό είναι ένα σημείο καμπής. Η αδέξια απόπειρα κατά της ζωής του Πούτιν τραντάζει το καλειδοσκόπιο πέρα ​​από την αναγνώριση. Η μόνη παρήγορη σκέψη είναι ότι η ηγεσία του Κρεμλίνου δεν πρόκειται να οδηγηθεί από το συναίσθημα. Η εξεταζόμενη αντίδραση του Κρεμλίνου είναι διαθέσιμη από τις δηλώσεις του Ρώσου Πρέσβη στις ΗΠΑ, Anatoly Antonov:

«Πώς θα αντιδρούσαν οι Αμερικανοί αν ένα drone χτυπούσε το Λευκό Οίκο, το Καπιτώλιο ή το Πεντάγωνο; Η απάντηση είναι προφανής για κάθε πολιτικό καθώς και για ένα μέσο πολίτη: η τιμωρία θα είναι σκληρή και αναπόφευκτη».

Ο πρέσβης συνέχισε καταλήγοντας: «Η Ρωσία θα απαντήσει σε αυτή την αυθάδη και αλαζονική τρομοκρατική επίθεση. Θα απαντήσουμε όταν το κρίνουμε απαραίτητο. Θα απαντήσουμε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις για την απειλή που έθεσε το Κίεβο στην ηγεσία της χώρας μας».

Δεν αναμένονται σπασμωδικές αντιδράσεις. Ωστόσο, η μείωση των εορτασμών της Ημέρας της Νίκης στην ίδια την Κόκκινη Πλατεία πρέπει να ήταν μια δύσκολη απόφαση. Η Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου είναι η πιο σημαντική γιορτή στη Ρωσία, όταν το κοινό και το κράτος συναντιούνται σε μια πατριωτική γιορτή κατά την οποία οι άνθρωποι θυμούνται τα μέλη της οικογένειάς τους που θυσίασαν τη ζωή τους για να νικήσουν το ναζισμό.

Πολλά από τα χαρακτηριστικά της ημέρας - παρελάσεις, τραγούδια και αναμνηστικές πρακτικές - χρονολογούνται από τη σοβιετική εποχή. Η Ημέρα της Νίκης είναι η μόνη μεγάλη δημόσια αργία που έκανε τη μετάβαση στη μετασοβιετική Ρωσία. Σε μια χώρα που έχασε πολλά από τα είδωλα και τα ηρωικά της επιτεύγματα με τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, ο θρίαμβος επί του ναζισμού παρέμεινε πηγή τεράστιας συλλογικής και προσωπικής υπερηφάνειας.

Όμως τα χέρια του Πούτιν είναι δεμένα πέρα ​​από ένα σημείο που η χώρα είναι σε οργή και απαιτεί αντίποινα, όπως φαίνεται από τα σχόλια του πρώην Ρώσου Προέδρου και νυν Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ: «Μετά τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση, δεν απομένουν επιλογές εκτός από τη φυσική εξάλειψη του Ζελένσκι και της κλίκας του».

Όσο για τον Ζελένσκι, απλώς έφυγε από το Κίεβο για το Ελσίνκι — και στη συνέχεια στη Χάγη, και έφτασε στο Βερολίνο έως τις 13 Μαΐου για κρατική επίσκεψη — διαισθανόμενος ίσως κίνδυνο. Πράγματι, η μοίρα του καθεστώτος Ζελένσκι φαίνεται σφραγισμένη. Ο Ζελένσκι μας θυμίζει τον μυθικό Περιπλανώμενο Εβραίο, ο οποίος χλεύασε τον Ιησού στο δρόμο για την Σταύρωση και στη συνέχεια είχε την κατάρα να περπατήσει στη γη μέχρι τη Δευτέρα Παρουσία.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail