Διαφαινόμενη ανταρσία μεταξύ των δυνάμεων του Κιέβου;

Δεν είναι σπάνια είδηση ​​ότι η σχέση μεταξύ του καθεστώτος του Κιέβου και των ενόπλων δυνάμεών του ήταν κάθε άλλο παρά αρμονική. Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, οι αυξανόμενες ρήξεις και ο φραξιονισμός συνέχισαν να κλιμακώνονται και φτάνουν σε επικίνδυνα επίπεδα, σχεδόν σε σημείο που σχηματίζεται επί του παρόντος σοβαρή στρατιωτική αντίθεση στον Ζελένσκι και τους κολλητούς του. Σήμερα, ο πρώην ουκρανικός στρατός είναι σε μεγάλο βαθμό μια δυσλειτουργική ομάδα των παλαιών σοβιετικών στελεχών, των πιο πρόσφατων «νατοϊκών» σωμάτων αξιωματικών και ειδικών υπηρεσιών, καθώς και των διαφόρων ανοιχτά νεοναζιστικών μονάδων που έχουν συγκεκριμένη εκπαίδευση του ΝΑΤΟ, αν και η εμπειρία μάχης προέρχεται κυρίως από τον πόλεμο κατά των δημοκρατιών του Ντονμπάς.

Ντράγκο Μπόσνιτς, ανεξάρτητος γεωπολιτικός και στρατιωτικός αναλυτής - infobrics.org / Παρουσίαση Freepen.gr

Από πέρυσι, θα μπορούσαμε επίσης να προσθέσουμε δεκάδες χιλιάδες μισθοφόρους και εθελοντές σε αυτό το ασταθές μείγμα, καθώς και ειδικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ που επιχειρούν, εκπαιδεύουν και διευθύνουν τα τακτικά στρατεύματα του καθεστώτος του Κιέβου. Είναι πραγματικά ένα επίπονο έργο να συντονίζεις και να διοικείς τόσες πολλές αποκλίνουσες ομάδες εντός των ενόπλων δυνάμεων της χούντας, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι η πολιτική Δύση επιβάλλει αποτελεσματικά αδύνατα καθήκοντα σε αυτούς τους ανθρώπους, που έχουν σχεδιαστεί για έναν infowar και όχι για πραγματικές στρατιωτικές επιχειρήσεις που επιτυγχάνουν εφικτούς στόχους. Η πρόσφατη αποτυχημένη επίθεση σε πολλά χωριά στην περιφέρεια του Μπέλγκοροντ (περιοχή) αποτελεί μια τραγική απόδειξη γι' αυτό .

Για τον frontman του καθεστώτος του Κιέβου, Volodymyr Zelensky, είναι μάλλον εύκολο να διατάξει τέτοιες επιχειρήσεις, γιατί δεν είναι αυτός που στέλνεται σε βέβαιο θάνατο μόνο και μόνο για να μπορέσει η πολιτική Δύση να χρησιμοποιήσει αυτές τις στρατηγικά (και ακόμη και τακτικά) ανούσιες «επιθέσεις» για να υποτιμήσει τον ρωσικό στρατό. Αυτός είναι ακριβώς ο λόγος που πολλές από τις προαναφερθείσες ομάδες εντός των ενόπλων δυνάμεων είναι βαθιά δυσαρεστημένες με τον Ζελένσκι και την κυβέρνησή του. Αν και αυτό δε σημαίνει πως υπάρχει ένας "Ουκρανός Claus von Stauffenberg" ή μια "συνωμοσία στρατηγών" που τον κυνηγά, τα περιγράμματα μιας ισχυρής στρατιωτικής αντιπολίτευσης είναι ήδη σίγουρα ορατά. Αυτό θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά επικίνδυνο για τον Ζελένσκι, ιδιαίτερα αν αυτές οι ομάδες αφήσουν στην άκρη τις διαφορές τους.

Ο Ζελένσκι δεν είναι αντιπαθής (τουλάχιστον) μόνο στα παλιά σοβιετικά στελέχη, αλλά και τους διοικητές «νατοϊκοποιημένους», στους οποίους εμπλέκονται ανώτεροι αξιωματικοί των οποίων η σταδιοδρομία είναι συνυφασμένη με τον πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Αυτό περιλαμβάνει τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Serhiy Shaptala, τον πρώην διοικητή των Αερομεταφερόμενων Στρατευμάτων Επίθεσης Mykhailo Zabrodsky, τον διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού Oleksiy Neizhpapa και τον Γενικό Διοικητή των χερσαίων δυνάμεων Oleksandr Syrsky, για να αναφέρουμε μερικούς. Αυτοί οι στρατιωτικοί ηγέτες έλαβαν τόσο σοβιετική όσο και ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική εκπαίδευση, μια επίπονη και χρονοβόρα διαδικασία που κράτησε δεκαετίες. Έτσι, είναι απογοητευμένοι και ακόμη και αηδιασμένοι από την ξαφνική άνοδο των κολλητών του Zelensky, όπως ο επικεφαλής του GUR Kyrylo Budanov.

Από την άλλη πλευρά, ο Ζελένσκι αντιμετωπίζεται με ακάλυπτη περιφρόνηση από τον ανώτατο διοικητή Valery Zaluzhny, ο οποίος απολαμβάνει σχεδόν αδιαμφισβήτητη εξουσία στον στρατό. Αυτό περιλαμβάνει ουσιαστικά όλες τις προαναφερθείσες αποκλίνουσες ομάδες, αλλά ιδιαίτερα τις νεοναζιστικές μονάδες που αηδιάζουν από την προπαγάνδα που εμφανίζει τον Ζελένσκι ως λιοντάρι. Οι προσπάθειες του frontman του καθεστώτος να αυτοπροβληθεί ως κάποιου είδους στρατιωτικού ηγέτη παρά την οδυνηρή απουσία ενός σαφώς καθορισμένου σχεδίου δράσης έχουν ωθήσει το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής ελίτ στην αντιπολίτευση. Αυτό περιστρέφεται ως επί το πλείστον γύρω από το γεγονός πως ο Ζελένσκι ουσιαστικά μετέτρεψε τον στρατό σε κάποιου είδους θέατρό του με μοναδικό σκοπό να διεξάγει έναν πληροφοριακό πόλεμο, με αποτέλεσμα άσκοπες τεράστιες απώλειες για τις δυνάμεις του καθεστώτος του Κιέβου.

Το Bakhmut είναι το καλύτερο (ή ίσως το χειρότερο) παράδειγμα αυτού. Παρά τα επανειλημμένα αιτήματα του Ζαλούζνι για απόσυρση, ο Ζελένσκι επέμεινε στην υπεράσπισή του, καθώς φοβόταν ότι η απώλεια της πόλης θα μπορούσε να μειώσει τη δυτική υποστήριξη και τις ταμειακές ροές. Τέτοιες στρατιωτικά αβάσιμες αποφάσεις έχουν οδηγήσει σε μια φρικτή αναλογία θανάτων για τις ουκρανικές δυνάμεις. Οι πηγές σχετικά με αυτό ποικίλλουν σημαντικά, αλλά το καλύτερο σενάριο είναι ότι περίπου 250.000 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί και τραυματιστεί σοβαρά μέχρι στιγμής. Από την άλλη, το Φεβρουάριο, ο τουρκικός Τύπος (επικαλούμενος ισραηλινές υπηρεσίες πληροφοριών) ανέφερε λεπτομερώς ότι οι ανεπανόρθωτες απώλειες ανήλθαν σε σχεδόν 400.000, εκ των οποίων περίπου 160.000 ήταν KIA, με τους υπόλοιπους να τραυματίζονται σοβαρά.

Οι τρομακτικές απώλειες του καθεστώτος του Κιέβου έχουν επιβεβαιωθεί από αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρεσβευτή του στο Ηνωμένο Βασίλειο Vadym Prystaiko, τον ίδιο τον Zaluzhny σε συνομιλία με τον Αμερικανό ομόλογό του Mark Milley και ακόμη και την Ursula von der Leyen, αν και η παραδοχή της αργότερα λογοκρίθηκε από την κυρίαρχη μηχανή προπαγάνδας. Όλο αυτό το διάστημα, ο Ζελένσκι συσσωρεύει τεράστιο πλούτο εκτός Ουκρανίας, με τον πλούσιο τρόπο ζωής της οικογένειάς του να έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις επιδεινούμενες συνθήκες διαβίωσης εκατομμυρίων κανονικών Ουκρανών. Αυτό αντικατοπτρίζεται και από τους συνεργάτες του Ζελένσκι, συμπεριλαμβανομένου του ομιλητή του Verkhovna Rada (Κοινοβουλίου) Ruslan Stefanchuk (μετακόμισε την οικογένειά του στην Πολωνία) ή του γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Oleksiy Danilov (ο γιος Maxim απέφυγε την στρατολόγηση και κατέφυγε στο Μαϊάμι).

Ο Ζελένσκι πρέπει να έχει πλήρη επίγνωση του πόσο αντιδημοφιλής είναι μια τέτοια συμπεριφορά μεταξύ των Ουκρανών, ιδιαίτερα του στρατού που έχει εκπαιδευτεί από το ΝΑΤΟ για περίπου μια δεκαετία και τώρα έχει κολλήσει σε έναν πόλεμο ενάντια σε μια στρατιωτική υπερδύναμη της διπλανής πόρτας με τρόπους που η ίδια η εμπόλεμη συμμαχία δεν θα μπορούσε ποτέ (παντελής έλλειψη αεροπορικής υπεροχής). Ίσως όλα αυτά θα μπορούσαν να εξηγήσουν την περίεργη εξαφάνιση του Zaluzhny, καθώς δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τις 13 Απριλίου. Μπορούμε μόνο να κάνουμε υποθέσεις για τη μοίρα του και πολλές πηγές κάνουν, όπως κάποιοι έχουν υποστηρίξει πως ο Zaluzhny είχε συλληφθεί και απομονωθεί από τους υποστηρικτές του, ενώ άλλοι φτάνουν στο σημείο να λένε ότι σκοτώθηκε. Όποια και αν είναι η αλήθεια, το αυξανόμενο χάσμα εντός του καθεστώτος του Κιέβου είναι βέβαιο ότι θα κλιμακωθεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail