Επιστροφή στην κανονικότητα - Πού αποδίδεται το καθοδικό σπιράλ των τιμών φυσικού αερίου

Σε νέα ετήσια χαμηλά έχουν πέσει σήμερα οι τιμές των futures φυσικού αερίου, για παραδόσεις Ιουνίου, στην ολλανδική πλατφόρμα TTF, και κινούνται πλέον σε «κανονικό» εύρος διακύμανσης, για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της ενεργειακής κρίσης, το καλοκαίρι του 2021. Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, Πέμπτη 18 Μαΐου, οι τιμές στο TTF είχαν υποχωρήσει ακόμη και κάτω από 30 ευρώ/MWh, ενώ αυτή την ώρα (18:50) ανακάμπτουν οριακά σε ποσοστό 0,77%, στην περιοχή των 30,005 ευρώ/MWh. Πιο συγκεκριμένα, η τιμή των futures στο TTF έκανε “βουτιά” στα 29,75 ευρώ/mwh, σημειώνοντας, ενδοσυνεδριακά, ποσοστιαία πτώση άνω του 8%.

Από: energia.gr / Του Αδάμ Αδαμόπουλου

Σημειώνουμε ότι σε αυτό το επίπεδο είχε να βρεθεί η χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου προτού ξεκινήσει η Ρωσία να συμπιέζει τις προμήθειες της Ευρώπης με φυσικό αέριο, μέσω αγωγών και σαφώς πριν από την εισβολή των στρατευμάτων της στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι χαμηλότερες τιμές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την εικόνα των αγορών το περασμένο καλοκαίρι, όταν το TTF εκτοξεύθηκε σε υπερδεκαπλάσια επίπεδα από το κανονικό, με τη μέγιστη τιμή του να ανέρχεται πάνω από τα 340 ευρώ/mwh. Το καθοδικό σπιράλ των τελευταίων μηνών υποδηλώνει ότι η Ευρώπη έχει ξεπεράσει σε μεγάλο βαθμό τα χειρότερα από την εργαλειοποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού της από την Μόσχα.

Ακόμη, η επιστροφή της κανονικότητας στις τιμές του ορυκτού καυσίμου αποτελεί σημάδι για τις γεμάτες αποθήκες στην Ευρώπη, καθώς οι traders αναπληρώνουν τα αποθέματα εν όψει της προσεχούς χειμερινής περιόδου, 2023/2024, αλλά και χάρη στη σχετικά υποτονική ζήτηση φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή.

Σημειώνουμε ότι η Ευρώπη έκλεισε τον χειμώνα με τις αποθήκες φυσικού αερίου να βρίσκονται πολύ πάνω από τον εποχικό μέσον όρο τους και συνέχισε να αυξάνει τα αποθέματά της. Οι αποθήκες είναι τώρα σχεδόν κατά 65% πλήρεις και σχεδόν κατά ένα πέμπτο πάνω από τον προηγούμενο μέσο όρο της πενταετίας, σύμφωνα με την Gas Infrastructure Europe.

"Τον Ιανουάριο έλεγα ότι θα βλέπαμε τις τιμές να πέφτουν κάτω από τα 30 €/mwh κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Αλλά σίγουρα δεν το περίμενα τόσο νωρίς όπως τον Μάιο", δήλωσε ο Tom Marzec-Manser από την εταιρεία συμβούλων ενέργειας ICIS.
 

(Διακύμανση τιμών TTF, Iούνιος 2022-Μάιος 2023. Πηγή: Barchart.com)


Από τα τέλη Μαρτίου, η τιμή του TTF έχει μειωθεί για έξι διαδοχικές εβδομάδες, με την πτώση να φθάνει ήδη στο σχεδόν 27%.

"Θα δούμε περισσότερη πτώση στα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια; Ναι, χωρίς αμφιβολία", είπε ο Marzec-Manser και πρόσθεσε ότι η έλλειψη ζήτησης για spot υγροποιημένο φυσικό αέριο από την Ασία, που ανταγωνιζόταν με την Ευρώπη για LNG, καθ' όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους, ήταν ένας ακόμη παράγοντας που οδήγησε στην πτώση τις ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου.

Μολοταύτα, παρά την ραγδαία αποκλιμάκωση των τιμών, οι traders και οι αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί, καθώς η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου δείχνει εξαιρετικά ισορροπημένη. Οι ροές του ρωσικού αγωγού προς την Ευρώπη, οι οποίες δεν μπορούν να ανακατευθυνθούν σε άλλες εξαγωγικές αγορές, παραμένουν κατά 90% χαμηλότερες από ό,τι πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ενώ ας μη ξεχνάμε και ότι η Μόσχα κάλυπτε περίπου το 40% της ζήτησης της ΕΕ.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, στην πιο πρόσφατη τριμηνιαία έκθεσή του για την αγορά φυσικού αερίου, αναφέρει ότι η ισορροπία μεταξύ ζήτησης και προσφοράς για το φυσικό αέριο "υπόκειται σε ένα ασυνήθιστα ευρύ φάσμα αβεβαιοτήτων" φέτος, που εξαρτώνται  από τις καιρικές συνθήκες, τη διαθεσιμότητα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, αλλά και την πιθανότητα περαιτέρω μείωσης των ροών ρωσικού αερίου, μέσω αγωγών, προς την Ευρώπη.

Αλλά ακόμη και αν οι τιμές αρχίσουν να αυξάνονται και πάλι, μετά το φθινόπωρο και εν όψει του επόμενου χειμώνα, είναι λίγοι εκείνοι που αναμένουν ότι θα κλιμακωθούν κοντά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης.

Άλλωστε, πριν η Ρωσία αρχίσει να συμπιέζει τις προμήθειες, το 2021 και πριν προβεί σε δραστική μείωσή τους, μετά την εισβολή στην Ουκρανία, οι τιμές στο TTF διαπραγματεύονταν εγγύς των 30 ευρώ/ ΜWh αλλά ποτέ πάνω από αυτό το επίπεδο.           
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail