Η Γερμανία προσπαθεί να αποικίσει εκ νέου την περιοχή του Σαχέλ μετά την έξοδο της Γαλλίας

Τα τελευταία χρόνια, η Γαλλία αντιμετώπισε αυξανόμενα αντιγαλλικά αισθήματα στην περιοχή του Σαχέλ, τα οποία τελικά οδήγησαν στην αποχώρηση των στρατευμάτων της από το Μάλι και πιο πρόσφατα από την Μπουρκίνα Φάσο.

Michael Mahanta - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν η Δύση να αφήσει ήσυχη την Αφρική. Με την έξοδο της Γαλλίας, η Γερμανία προσπαθεί τώρα να εδραιωθεί ως μεγάλη δύναμη στην περιοχή και να επεκτείνει την επιρροή της.

Ωστόσο, δεδομένων των υψηλών αντιδυτικών συναισθημάτων στην περιοχή του Σαχέλ που έδιωξαν πρόσφατα τη Γαλλία, τα σχέδια της Γερμανίας είναι επίσης πιθανό να αντιμετωπίσουν πολλά εμπόδια.

Ο Γερμανός καγκελάριος εξαπολύει επίθεση γοητείας στην Αφρική

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, δήλωσε πρόσφατα ότι υποστηρίζει την ένταξη της Αφρικανικής Ένωσης στην ομάδα των εθνών της G20. Ο Γερμανός Καγκελάριος βρίσκεται στο ταξίδι του στην Αφρική, το οποίο είναι το δεύτερο ταξίδι του Scholz στην Αφρική από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το Δεκέμβριο του 2021.

Φτάνοντας στην Αιθιοπία, ο Scholz επιβεβαίωσε τον κεντρικό ρόλο που διαδραμάτισε η Αφρικανική Ένωση στη μεσολάβηση της κρίσης στο Σουδάν. Ανέφερε επίσης πως η Γερμανία θέλει να συμβάλει στην «προώθηση της ειρήνης και της ασφάλειας».

Στο παρελθόν, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μεταξύ άλλων, υποστήριξαν επίσης την ένταξη της ΑΕ στο G20.

Η πρόσφατη επίσκεψη του Γερμανού Καγκελαρίου Όλαφ Σολτς στην Αφρική υπογραμμίζει την προσπάθεια της Γερμανίας να εμβαθύνει τη δέσμευσή της με την ήπειρο. Ο καγκελάριος επισκέφθηκε την Αιθιοπία και την Κένυα, όπου συζήτησε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη, την ειρήνη και την ασφάλεια.

Η επίσκεψη του Scholz ακολουθεί τα βήματα άλλων παγκόσμιων ηγετών, συμπεριλαμβανομένου του Αμερικανού Προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Γάλλου Προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν, οι οποίοι έχουν επίσης υποστηρίξει μια μεγαλύτερη δέσμευση με την Αφρική, αλλά μέχρι στιγμής απέτυχαν παταγωδώς να επιτύχουν κάποια αξιοσημείωτη επιτυχία.

Η προσέγγιση της Γερμανίας στην Αφρική βασίζεται σε δύο βασικούς πυλώνες: την αναπτυξιακή βοήθεια και τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.

Η επίσκεψη της Γερμανίδας Καγκελαρίου στην Αφρική είναι μια καλά υπολογισμένη κίνηση. Αυτό έγινε αφού τα γερμανικά στρατεύματα άρχισαν να αποχωρούν από το Μάλι, καθώς το Βερολίνο σκοπεύει να ολοκληρώσει έως το Μάιο του 2024 μια αποστολή που παρεμποδίστηκε από τις διαφωνίες με το Μπαμάκο και την άφιξη των ρωσικών δυνάμεων.

Η εγγύτητα του Μάλι με τη Ρωσία και τη Βάγκνερ ήταν ο λόγος για την αποχώρηση και της Γαλλίας. Η MINUSMA, επίσημα γνωστή ως Πολυδιάστατη Αποστολή Ολοκληρωμένης Σταθεροποίησης των Ηνωμένων Εθνών στο Μάλι, ιδρύθηκε το 2013, ωστόσο τους τελευταίους μήνες, υπήρξαν επανειλημμένες περιπτώσεις τριβής μεταξύ της στρατιωτικής κυβέρνησης του Μάλι και της αποστολής.

Οι σχέσεις της Ευρώπης με το Μάλι έχουν επιδεινωθεί σημαντικά από την στιγμή που το αφρικανικό έθνος κάλεσε μαχητές από την Ομάδα Βάγκνερ για να στηρίξουν τον αγώνα της κατά των ανταρτών. Τώρα, μετά τη Γαλλία, είχε ως αποτέλεσμα και η Γερμανία να αποσύρει τα στρατεύματά της από τη χώρα.

Ωστόσο, η Γερμανία δεν είναι ακόμη έτοιμη να δεχτεί την ήττα. Τώρα, αναπτύσσει τα στρατεύματά της στο γειτονικό Νίγηρα.

Η ανάπτυξη στρατευμάτων της Γερμανίας στο Νίγηρα είναι επίσης πιθανό να είναι μέρος της στρατηγικής της για να αντιμετωπίσει τη Βάγκνερ της Ρωσίας και την επιρροή της.

Η Γερμανία έχει δεσμευτεί να αναπτύξει 60 στρατιώτες στη χώρα ως μέρος μιας μικρής αποστολής της ΕΕ με στόχο να βοηθήσει το Νίγηρα να βελτιώσει την επιμελητεία και την υποδομή του.

Ωστόσο, το σχέδιο της Γερμανίας να εδραιωθεί ως μεγάλη δύναμη στην περιοχή είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια.

Μια σημαντική πρόκληση είναι το υψηλό επίπεδο αντιδυτικού αισθήματος στην περιοχή του Σαχέλ. Πολλοί άνθρωποι στην περιοχή θεωρούν τις δυτικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας και της Γερμανίας, ως ξένους που ενδιαφέρονται περισσότερο να εκμεταλλευτούν τους πόρους της ηπείρου παρά να βοηθήσουν τους ανθρώπους της.

Αυτό το συναίσθημα έχει τροφοδοτηθεί από μια ιστορία αποικισμού και εκμετάλλευσης, καθώς και από πιο πρόσφατες παρεμβάσεις των δυτικών δυνάμεων σε συγκρούσεις σε ολόκληρη την ήπειρο.

Μια άλλη πρόκληση είναι η περίπλοκη κατάσταση ασφάλειας στην περιοχή του Σαχέλ. Η περιοχή πλήττεται από βία και αστάθεια εδώ και χρόνια, με διάφορες ένοπλες ομάδες να συναγωνίζονται για τον έλεγχο εδαφών και πόρων.

Ενώ η Γερμανία επιδίωξε να αυξήσει τη συνεργασία της στον τομέα της ασφάλειας με τις αφρικανικές χώρες της περιοχής, δεν είναι σαφές πόσο αποτελεσματική θα είναι αυτή η συνεργασία για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της σύγκρουσης.

Επιπλέον, η ρωσική Βάγκνερ σημείωσε μεγάλη επιτυχία στην απόκτηση ερείσματος στην Αφρική και η άνοδός της στην ήπειρο είχε το κόστος της μείωσης της αξιοπιστίας της Δύσης.

Περαιτέρω, η αποτυχία της Δύσης να αντιμετωπίσει την επιδεινούμενη κατάσταση ασφάλειας σε πολλές αφρικανικές χώρες ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τα έντονα αντιδυτικά αισθήματα στην περιοχή.

Αν δούμε το παράδειγμα της Γαλλίας, μετά την αποχώρησή της από το Σαχέλ, ξεκίνησε μια νέα «στρατηγική για την Αφρική». Ωστόσο, ο Μακρόν συνέχισε να αντιμετωπίζει δυσαρέσκεια από τις αφρικανικές χώρες. Για παράδειγμα, σε μια τολμηρή κίνηση, το Μάλι αμφισβήτησε το καθεστώς του κατόχου στυλογράφου της Γαλλίας στο ΣΑΗΕ.

Το Μάλι είχε επίσης κατηγορήσει τη Γαλλία για παράδοση όπλων σε μαχητές. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός του Μάλι επιβεβαίωσε επίσης πως θα συνεχίσει τη στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία και εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για τον ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό, ο οποίος βοήθησε να προκληθεί φόβος μεταξύ των ανταρτών.

Επομένως, είναι ασφαλές να υποθέσουμε ότι η προσπάθεια της Γερμανίας να εδραιωθεί ως σημαντική δύναμη στην Αφρική και να προσελκύσει την ήπειρο είναι ένας φιλόδοξος στόχος, αλλά είναι πιθανό να αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια. Το υψηλό επίπεδο των αντιδυτικών και φιλορωσικών συναισθημάτων δε θα είναι εύκολο για τη Γερμανία να το ξεπεράσει.

Ανεξάρτητα από το ποιοι είναι οι δηλωμένοι στόχοι, τα σχέδια της Γερμανίας στην Αφρική θα περιλαμβάνουν επίσης την αντιμετώπιση της αυξανόμενης ρωσικής επιρροής. Ωστόσο, είναι πιθανό να έχει την ίδια μοίρα με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ, καθώς η Αφρική δεν είναι πιθανό να τσιμπήσει στο «δόλωμα» που προσφέρει η Γερμανία σύντομα.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail