Ένα ακόμη σοκ για τον Ζελένσκι, η εκδήλωση του ΝΑΤΟ με τη συμμετοχή του αναβάλλεται επ' αόριστον

Η αναβολή και η πιθανή ακύρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ το 2023 στη Λιθουανία έχουν προκαλέσει σοκ στην περιοχή. Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ του 2023 αναμενόταν να είναι μια κρίσιμη πλατφόρμα για τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky, να αναζητήσει υποστήριξη και αλληλεγγύη απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Ωστόσο, με την απόφαση της Λιθουανίας να καθυστερήσει επ' αόριστον την εκδήλωση, η προοπτική διεθνούς βοήθειας και στήριξης φαίνεται όλο και πιο αβέβαιη.

Abhijeet Sen - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Η χώρα της Βαλτικής, η Λιθουανία, έγινε για άλλη μια φορά πρωτοσέλιδο, και αυτή τη φορά αφορά την πολυαναμενόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2023. Αρχικά αφού είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Λιθουανία τον Ιούνιο, η σύνοδος κορυφής επλήγη από μια σειρά αποτυχιών, με τη Λιθουανία να αναβάλλει την πρώτη κατά ένα μήνα και τώρα υπαινίσσεται την πιθανότητα να ακυρωθεί εντελώς. Ενώ η Λιθουανία δεν έχει δηλώσει άμεσα ότι θα ακυρώσει τη σύνοδο κορυφής, οι ενδείξεις της έχουν εγείρει ανησυχίες και έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την περιοχή και τους ηγέτες της. Το Βίλνιους είπε πως οι σύνοδοι κορυφής του ΝΑΤΟ απαιτούν αναπόφευκτα μεγάλα χρηματικά ποσά για πτήσεις ασφαλείας, μεταφορά και άλλα έξοδα φιλοξενίας, ειδικά όταν παρευρίσκονται καλεσμένοι υψηλού προφίλ.

Πρόσθεσε ότι οι ντόπιοι θα αντιμετωπίσουν μια σειρά από διακοπές, όπως οδοφράγματα, ακυρωμένες πτήσεις και περικοπές στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λιθουανίας δήλωσε πως η χώρα ήταν σε θέση να οργανώσει και να φιλοξενήσει την εκδήλωση, αλλά οι ασταθείς γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προκλήσεις.

Η Λιθουανία βρίσκεται σε επισφαλή θέση λόγω της γεωγραφικής της εγγύτητας με τον θύλακα της Ρωσικής Ομοσπονδίας που ονομάζεται Περιφέρεια Καλίνινγκραντ. Καθώς η γειτονική Ουκρανία αντιμετωπίζει συνεχιζόμενη επιθετικότητα από τη Ρωσία, η Λιθουανία γνωρίζει πολύ καλά ότι θα μπορούσε να είναι ο επόμενος στόχος για τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Οι βαλτικές δημοκρατίες της Εσθονίας, της Λετονίας και της Λιθουανίας, που είναι όλες μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, συμμερίζονται αυτήν την ανησυχία. Ο φόβος του ρωσικού επεκτατισμού φαίνεται μεγάλος και η Λιθουανία είναι απρόθυμη να προκαλέσει την οργή του ισχυρού γείτονά της.

Ιστορικά, η Λιθουανία και η Ρωσία είχαν στενούς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς. Ωστόσο, η τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει τείνει αυτές τις σχέσεις. Η Δύση, έχοντας επίγνωση της ευπάθειας της Λιθουανίας και επιδιώκοντας να αντισταθμίσει τη ρωσική επιρροή, προσπάθησε να παρασύρει τη Λιθουανία στο μαντρί της. Αυτό έχει φέρει τη Λιθουανία σε δύσκολη θέση, διχασμένη μεταξύ των δεσμών της με τη Ρωσία και της προστασίας και της υποστήριξης που προσφέρει η Δύση.

Η απόφαση για αναβολή και πιθανή ακύρωση της συνόδου του ΝΑΤΟ στέλνει ένα σαφές μήνυμα. Είναι προφανές πως η Λιθουανία δε θέλει να διακινδυνεύσει να ανταγωνιστεί περαιτέρω τη Ρωσία. Αποφεύγοντας τα φώτα της δημοσιότητας που θα έφερνε η σύνοδος κορυφής, η Λιθουανία ελπίζει να αποφύγει να τραβήξει την προσοχή πάνω της και να γίνει ενδεχομένως στόχος της ρωσικής επιθετικότητας. Αυτή η απόφαση αντανακλά την επιθυμία της χώρας να προστατεύσει τα δικά της συμφέροντα και να διατηρήσει μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των γειτόνων της.

Μια άλλη επίπτωση αυτής της απόφασης είναι το προφανής σνομπάρισμα στον Πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ προοριζόταν να είναι μια πλατφόρμα για τον Ζελένσκι για να αναζητήσει υποστήριξη και αλληλεγγύη από τη διεθνή κοινότητα ενόψει της ρωσικής επιθετικότητας. Ωστόσο, με την επ' αόριστον αναβολή, η ευκαιρία του Ζελένσκι να συγκεντρώσει υποστήριξη και να συγκεντρώσει βοήθεια έχει τεθεί σε αναμονή. Είναι σαφές ότι η Λιθουανία, παρά το γεγονός πως συμμερίζεται τα δεινά της Ουκρανίας, είναι απρόθυμη να ευθυγραμμιστεί ανοιχτά εναντίον της Ρωσίας.

Η αναβολή και η πιθανή ακύρωση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα και την ευαισθησία της γεωπολιτικής κατάστασης στην περιοχή. Υπογραμμίζει τη λεπτή πράξη εξισορρόπησης που πρέπει να πραγματοποιήσει η Λιθουανία, καθώς πλοηγεί τις σχέσεις της τόσο με τη Ρωσία όσο και με τη Δύση. Αν και η απόφαση μπορεί να απογοητεύσει όσους υπολόγιζαν στη σύνοδο κορυφής για να παράσχει μια πλατφόρμα για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης κρίσης, είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε τα υποκείμενα κίνητρα και τις ανησυχίες που επηρέασαν τις ενέργειες της Λιθουανίας.

Καθώς η κατάσταση συνεχίζει να εξελίσσεται, μένει να φανεί εάν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί τελικά στη Λιθουανία ή εάν θα γίνουν εναλλακτικές ρυθμίσεις. Η αναβολή και η πιθανή ακύρωση χρησιμεύουν ως μια έντονη υπενθύμιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι χώρες της περιοχής και της λεπτής φύσης των διεθνών σχέσεων σε αυτή την ταραχώδη περίοδο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail