Φυσικό αέριο - πετρέλαιο θέρμανσης: Ποιος βγήκε «νικητής» το χειμώνα

Ένα νοικοκυριό (120 τ.μ.) έκανε εξοικονόμηση 160 ευρώ πληρώνοντας 14% χαμηλότερα σε σχέση με το πετρέλαιο.

Από: ienergeia.gr - Άννα Διανά

Όσοι επέλεξαν να μην ακούσουν τη συμβουλή του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της ΔΕΘ τον περσινό Σεπτέμβριο να προχωρήσουν στην αντικατάσταση των καυστήρων φυσικού αερίου με πετρέλαιο θέρμανσης βγήκαν κερδισμένοι.

Η ενεργειακή κρίση που ξέσπασε με τον πόλεμο στην Ουκρανία εκτινάσσοντας τις τιμές του φυσικού αερίου σε δυσθεώρητα επίπεδα φτάνοντας κοντά στα επίπεδα των 400 ευρώ ανα μεγαβατώρα και θέτοντας σε συναγερμό την κυβέρνηση για τον τρόπο περιορισμού του κόστους θέρμανσης για τα νοικοκυριά.

Έτσι, πριν ακόμη αρχίσει η διακίνηση του πετρελαίου θέρμανσης η κυβέρνηση έστρεφε τους καταναλωτές στο πετρέλαιο θέρμανσης και σε άλλα εναλλακτικά καύσιμα κάτι που αποτυπώθηκε και στην πολιτική επιδοτήσεων μέσω του επιδόματος θέρμανσης με πριμοδότηση των καταναλωτών που θα επέλεγαν για πρώτη φορά πετρέλαιο.

Με τη λήξη της χειμερινής περιόδου και με τις ήπιες καιρικές συνθήκες φέτος να συμβάλλουν στον περιορισμό του κόστους για τη θέρμανση εν μέσω της πρωτόγνωρης ενεργειακής κρίσης, η σύγκριση μεταξύ των δύο καυσίμων έχει «νικητή».

Το φυσικό αέριο ήταν η πιο ανταγωνιστική λύση θέρμανσης τον φετινό χειμώνα. Αυτό επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία που έδωσε χθες ο γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, κ. Γιάννης Μητρόπουλος παρουσιάζοντας την πορεία της εταιρείας.

«Οι εκτιμήσεις πολλών για την τελευταία περίοδο θέρμανσης εν μέσω της μεγαλύτερης ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη ήταν ότι το φυσικό αέριο θα είναι πολύ ακριβό» επεσήμανε παραθέτοντας τα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία η εξοικονόμηση όλων όσοι τον φετινό χειμώνα θερμάνθηκαν με φυσικό αέριο ανέρχεται σε διψήφιο ποσοστό. Ειδικότερα από τον Οκτώβριο του 202 έως τον Απρίλιο του 2023:

-Ένα νοικοκυριό (120 τ.μ.) έκανε εξοικονόμηση 160 ευρώ πληρώνοντας 14% χαμηλότερα σε σχέση με το πετρέλαιο.

-Ένα εστιατόριο πλήρωσε χαμηλότερα κατά 36% εξοικονομώντας 6.000 ευρώ και

-ένας φούρνος έκανε εξοικονόμηση 2.500 ευρώ πληρώνοντας λιγότερα κατά 16%.

Με βάση τα στοιχεία της «Φυσικό Αέριο» την τελευταία δεκαετία μια μέση πολυκατοικία έχει εξοικονομήσει 18.000 ευρώ και ένα τυπικό διαμέρισμα 3.500 ευρώ.

Οι υπολογισμοί για το ενεργειακό κόστος με καύσιμο το φυσικό αέριο έχουν γίνει με τις τιμές της «Φυσικό Αέριο» που είναι οι χαμηλότερες στην αγορά με τη στήριξη του μετόχου της εταιρείας, ΔΕΠΑ Εμπορίας, όπως είπε ο κ. Μητρόπουλος.

Ο κ. Μητρόπουλος αναφέρθηκε στις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετώπισε ο κλάδος της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι το Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας κατάφερε να διατηρήσει την ανταγωνιστική του θέση, επιτυγχάνοντας οικονομική ανάπτυξη και αύξηση του μεριδίου αγοράς στους τομείς του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος. Συγκεκριμένα, η εταιρεία κατάφερε να είναι ο Νο1 πάροχος σε ρυθμούς ανάπτυξης και νέα συμβόλαια πανελλαδικά στο φυσικό αέριο στη Βόρεια και Κεντρική Ελλάδα ενώ διατήρησε την πρώτη θέση στην Αττική ως προς το μερίδιο αγοράς αλλά και ως προς την προσέλκυση νέων πελατών αερίου.

«Έχουμε καταφέρει να συνομιλούμε με πάνω από 500.000 καταναλωτές σε φυσικό αέριο και ρεύμα, 1200 δημόσια κτίρια και σχολεία με φυσικό αέριο και 18.000 επιχειρήσεις και έχουμε και μεγάλους εμπορικούς πελάτες» επεσήμανε ο επικεφαλής της εταιρείας.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά μεγέθη η εταιρεία έκλεισε το 2022 με αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 120% και των καθαρών κερδών κατά 130%.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail