«Βουνό» οι απλήρωτοι λογαριασμοί ρεύματος – Φέσια 1 δισ. ευρώ στους παρόχους

Μορφή «χιονοστιβάδας» έχουν πάρει οι ληξιπρόθεσμες οφειλές καταναλωτών προς τους προμηθευτές ενέργειας, προκαλώντας σημαντικά προβλήματα ρευστότητας στους παρόχους. Τα χρέη στην αγορά προμήθειας υπολογίζονται σε 1 δισ.ευρώ και ένα σημαντικό ποσοστό προέρχεται από τους λεγόμενους «ενεργειακούς τουρίστες».

Από: sofokleousin.gr

Πρόκειται για καταναλωτές-στρατηγικούς κακοπληρωτές που  μετακινούνται από την μια εταιρεία στην άλλη αφήνοντας χρέη και αξιοποιώντας το γεγονός ότι ο προμηθευτής δεν έχει πλέον τη δυνατότητα να δώσει εντολή αποκοπής ενός πελάτη για χρέη, εφόσον αυτός έχει μετακινηθεί σε άλλο πάροχο. Όπως αποκάλυψε ο Ιωάννης Μητρόπουλος, γενικός διευθυντής της Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας, τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί από τους «ενεργειακούς τουρίστες» κυμαίνονται στα 300-400 εκατ. ευρώ.

Υπάρχει και ένα ποσοστό καταναλωτών που μπαίνει σε διακανονισμούς, προκειμένου να αποπληρώσει σταδιακά τις οφειλές του, ανεβάζοντας, πάντως, και μ’ αυτή τη συνθήκη, τον πήχη των χρεών προς τους προμηθευτές ενέργειας.

Το πρόβλημα δεν είναι τωρινό, διογκώθηκε κατά την ενεργειακή κρίση και συνεχίζει να ταλανίζει τους παρόχους, οι οποίοι το έχουν επισημάνει εδώ και καιρό στο υπουργείο Ενέργειας. Επί της ουσίας έχει προκύψει μια νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών στο πεδίο ενέργειας, που χρίζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Αρκετές εταιρείες έχουν επιλέξει πολιτική άμεσης (μετά από 2 ανεξόφλητους λογαριασμούς) αποκοπής λόγω χρεών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους «ενεργειακούς τουρίστες». Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ.Μητρόπουλος, προχωρά η δημιουργία του λεγόμενου "Ενεργειακού Τειρεσία" μεταξύ των προμηθευτών ώστε να αντιμετωπίζονται οι στρατηγικοί κακοπληρωτές π.χ. με αυξημένες εγγυήσεις για την υπογραφή σύμβασης προμήθειας.

Χαμηλώνουν τις χρεώσεις στα βασικά τιμολόγια

Οι πάροχοι χαμηλώνουν μήνα με τον μήνα τις χρεώσεις στα βασικά τους τιμολόγια. Για τον Μάιο η ΔΕΗ, ανακοίνωσε ότι το τιμολόγιο για τον Μάιο είναι 15,9 σεντς ανά κιλοβατώρα για κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες (έναντι 16,5 σεντς τον Απρίλιο) και 17,1 σεντς για κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 17,7 σεντς τον Απρίλιο).

Για το νυχτερινό ρεύμα, η χρέωση θα είναι 11,8 σεντς, από 12,4 όπου ήταν τον Απρίλιο.

Οι χρεώσεις των υπόλοιπων παρόχων είναι οι ακόλουθες:

  • Protergia Οικιακό Value: 13,96 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 14)
  • Ήρων PROTECT 4 Home: 18,7 σεντς ανά κιλοβατώρα
  • Elpedison Economy: 12,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
  • NRG on time: 14 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 16,4)
  • Watt&Volt Value: 13,96 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 14)
  • Φυσικό Αέριο Ελληνική Εταιρεία Ενέργειας MAXI Free: 13,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
  • Volterra: 18,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (αμετάβλητο)
  • Zenith Home Now: 11,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 11,9)
  • Volton Home: 16,63 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 17,26)

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail