Η μάχη με την Κίνα για την Ταϊβάν θα μπορούσε να ακρωτηριάσει τον Αμερικανικό Στρατό

Η Επίλεκτη Επιτροπή της Βουλής για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα έγινε πρόσφατα η τελευταία σε μια μακρά λίστα ομάδων που διεξήγαγαν ένα παιχνίδι πολέμου που εξετάζει μια πιθανή σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας για την Ταϊβάν.

Daniel L. Davis - 19fortyfive.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Ωστόσο, το πιο σημαντικό ερώτημα σχετικά με μια τέτοια σύγκρουση είναι αυτό που καμία από αυτές τις οργανώσεις δεν θέτει ποτέ: Ποιο είναι το ζωτικό εθνικό συμφέρον της Αμερικής που θα δικαιολογούσε τη διεξαγωγή ενός τέτοιου πολέμου;

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι υψίστης σημασίας. Το κόστος για τη χώρα μας από τη διεξαγωγή ενός πολέμου με την Κίνα, ανεξάρτητα από τους λόγους, θα κυμαίνεται μεταξύ εξαιρετικά επιζήμιου και καταστροφικού. Ο αμερικανικός λαός και το αμερικανικό Κογκρέσο πρέπει να έχουν ξεκάθαρα μάτια σχετικά με αυτό το γεγονός: Δεν υπάρχει κανένα σενάριο στο οποίο οι ΗΠΑ μπαίνουν σε πόλεμο με την Κίνα για την Ταϊβάν που να μην επιφέρει σοβαρή στρατιωτική και οικονομική ζημιά μαζί τους.

Ένας πόλεμος στην Ταϊβάν θα ήταν ιστορικά κακός

Τι διακυβεύεται στην Ταϊβάν για την Αμερική που αξίζει να πληρώσει τόσο υψηλό κόστος; Και αφού το πληρώσουμε, η χώρα μας θα ήταν πιο δυνατή ή πιο αδύναμη;

Το μεγαλύτερο μέρος της αμερικανικής ειδησεογραφίας επικεντρώνεται στην πραγματικά σοβαρή ζημιά που θα προκαλούσε ο λαός και η κυβέρνηση της Ταϊβάν εάν εισέβαλαν οι Κινέζοι. «Θέλουμε να ζούμε σε έναν κόσμο όπου οι νταήδες δεν παίρνουν ό,τι θέλουν», είπε ο εκπρόσωπος Ντάστι Τζόνσον μετά τις πολεμικές ασκήσεις στην Κίνα. Ουσιαστικά όλοι στο δυτικό κόσμο θα συμφωνούσαν εγκάρδια με αυτήν την άποψη και θα προτιμούσαν η Ταϊβάν να μην υπόκειται ποτέ σε εισβολή από την Κίνα. Είναι επίσης απολύτως λογικό και κατάλληλο για τις Ηνωμένες Πολιτείες να βοηθήσουν την Ταϊβάν να αμυνθεί.

Όπως έχει δείξει οριστικά σχεδόν κάθε πολεμικό παιχνίδι, ωστόσο, η άμεση μάχη με την Κίνα στο πλευρό της Ταϊβάν θα σήμαινε θάνατο μελών αμερικανικών στρατιωτικών σε μεγάλους αριθμούς και ευρεία καταστροφή των πλοίων, των αεροπλάνων και άλλων πολεμικών όπλων μας. Σε μια έκθεση τον περασμένο Ιανουάριο, το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS) δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας σειράς 24 πολεμικών παιχνιδιών που εξέταζαν τι θα μπορούσε να συμβεί σε έναν πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Η ομάδα ΗΠΑ/Ταϊβάν νίκησε την κινεζική ομάδα σε όλα τα παιχνίδια, αλλά το κόστος ήταν εκπληκτικό.

Σε 18 από τα σενάρια CSIS, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχασαν κατά μέσο όρο 484 πολεμικά αεροσκάφη – ένα παιχνίδι είχε ως αποτέλεσμα 774 χαμένα αμερικανικά αεροσκάφη. Και τα 24 σενάρια είχαν ως αποτέλεσμα την απώλεια δύο αμερικανικών αεροπλανοφόρων και χιλιάδων αμερικανικού προσωπικού που υπηρετεί. Αυτές οι απώλειες εκτιμήθηκαν μετά από μόλις 14 ημέρες πολέμου, που είναι όλα τα προβλεπόμενα σενάρια. Όσον αφορά ένα συνολικό πόλεμο, το κόστος θα ήταν υψηλότερο για τις Ηνωμένες Πολιτείες — πολύ υψηλότερο, πιθανότατα.

Οι πολεμικοί αγώνες CSIS αναγνώρισαν ότι οι ΗΠΑ θα χρειαστούν χρόνια για να δημιουργήσουν αρκετούς πυραύλους για να διεξάγουν ένα συνεχή πόλεμο. Στο ξέσπασμα των απροσδόκητων εχθροπραξιών στα στενά της Ταϊβάν, οι ΗΠΑ δε θα είχαν σχεδόν αρκετούς πυραύλους επίθεσης και άμυνας για να συντηρήσουν αεροπορικές και θαλάσσιες επιχειρήσεις για ένα μακροχρόνιο πόλεμο.

Περιγράφοντας την έκβαση των πολεμικών αγώνων του Κογκρέσου, ο εκπρόσωπος Μάικ Γκάλαχερ είπε ότι οι ΗΠΑ εξάντλησαν σχεδόν όλους τους πυραύλους ακριβείας καθοδήγησης τους σε μια εβδομάδα. Σας διαβεβαιώνω πως η Κίνα δεν θα ξεμείνει από πυραύλους σε μια εβδομάδα. Μόλις εξαντληθούν τα αποθέματα πυραύλων μας, οι ΗΠΑ θα ήταν σχεδόν ανυπεράσπιστες τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα. Ανατριχιάζω να σκεφτώ τις απώλειες που θα μπορούσαμε να υποστούμε.

Οι απώλειες σε όλες τις κατηγορίες θα άφηναν καταστροφικά αποδυναμωμένους ολόκληρους τους εναέριους και θαλάσσιους στόλους της Αμερικής στον Ειρηνικό, αλλά θα μείωναν επίσης δραματικά την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τα συμφέροντά μας παγκοσμίως. Εφόσον η Ουάσιγκτον θα επεκτείνει όλα τα διαθέσιμα αποθέματα πυρομαχικών από την Ευρώπη και την Αμερική στον Ινδο - Ειρηνικό, θα είχαμε ανεπαρκείς πυραύλους για να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Για πρώτη φορά μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ο στρατός μας θα ήταν τόσο αποδυναμωμένος που η ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τις ίδιες τις ακτές μας θα τεθεί υπό αμφισβήτηση.

Δε θα πρέπει καν να σκεφτόμαστε να αναλάβουμε τέτοιους κινδύνους με την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, εκτός εάν η χώρα μας απειλείται από ή δέχεται άμεση επίθεση από μια αντίπαλη δύναμη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν έχουν κανένα ζωτικό εθνικό συμφέρον στην Ταϊβάν που αξίζει να διακινδυνεύσουμε την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τη χώρα μας.

Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα εάν η Κίνα επιτεθεί στην Ταϊβάν. Υπάρχουν πολλά και ισχυρά διπλωματικά και οικονομικά εργαλεία που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε που θα προκαλέσουν σοβαρή βλάβη στην Κίνα (αν και η χρήση ακόμη και αυτών των εργαλείων δεν είναι χωρίς κίνδυνο για την Αμερική). Η επιλογή να μη διεξάγουμε πόλεμο με την Κίνα για λογαριασμό ενός συμμάχου που δεν έχει συνάψει συνθήκη θα ήταν ένα πικρό χάπι για πολλούς Αμερικανούς, αλλά αυτό θα ήταν ακόμα απίστευτα καλύτερο από το να δούμε τον στρατό μας ανάπηρο στον Ειρηνικό και την ικανότητά μας να υπερασπιστούμε τη χώρα μας σε κίνδυνο.

Τίποτα στην Ταϊβάν δεν αξίζει τόσο.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail