Ευρωπαϊκά κρουασάν ή περισσότερα δυτικά όπλα για την Ουκρανία; Αυτό είναι το ερώτημα

pixabay / Dusan_Cvetanovic
Φαίνεται ότι ο αριθμός των δυτικών αξιωματούχων που πιστεύουν πως η σύγκρουση στην Ουκρανία μπορεί και πρέπει να σταματήσει, αυξάνεται. Επιπλέον, πιστεύουν ότι η σύγκρουση θα τελειώσει μόλις η Δύση σταματήσει να προμηθεύει όπλα στην Ουκρανία.

Lyuba Lulko - english.pravda.ru / Παρουσίαση Freepen.gr

Χωρίς στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία η σύγκρουση θα τερματιστεί

Προηγουμένως, αυτό το θέμα μπορούσε να εκφραστεί στην κοινότητα των εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά όχι σε επίσημο επίπεδο.

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους δήλωσε σε συνέντευξή του στο The Pioneer πως η διακοπή των προμηθειών όπλων στο Κίεβο θα σήμαινε την άμεση ήττα της Ουκρανίας.

Η γερμανική εφημερίδα Berliner Zeitung δημοσίευσε μια ανοιχτή επιστολή από Γερμανούς ακτιβιστές που ζητούσαν να σταματήσει η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία, καθώς αυτό μπορεί μόνο να παρατείνει την κρίση και να εμποδίσει την ειρηνική διευθέτησή της.

«Προτρέπουμε τη γερμανική κυβέρνηση, τις χώρες της ΕΕ και το ΝΑΤΟ να σταματήσουν να προμηθεύουν όπλα στα ουκρανικά στρατεύματα και καλούμε την κυβέρνηση στο Κίεβο να σταματήσει την στρατιωτική αντίσταση με αντάλλαγμα εγγυήσεις για διαπραγματεύσεις κατάπαυσης του πυρός και πολιτική διευθέτηση», αναφέρει η επιστολή.

Ο Josep Borrell, επικεφαλής διπλωμάτης της ΕΕ, δήλωσε σε συνέντευξή του στο ισπανικό τηλεοπτικό κανάλι La Sexta ότι εάν η Δύση σταματήσει να παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία, το Κίεβο θα παραδοθεί σε λίγες μέρες.

"Ξέρω πώς να τερματίσω αμέσως τον πόλεμο. Σταματάω να παρέχω στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία και η Ουκρανία πρέπει να παραδοθεί μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό ήταν, ο πόλεμος τελείωσε! Αλλά πώς θα τελειώσει ο πόλεμος; Σε αυτήν την περίπτωση, η Ουκρανία θα ηττηθεί και υπό κατοχή, θα μετατραπεί σε μια χώρα-μαριονέτα, όπως η Λευκορωσία, που θα στερηθεί τις ελευθερίες της», είπε ο Μπορέλ.

Φαίνεται ότι το θέμα του «για όσο χρειαστεί» σε σχέση με την Ουκρανία ωθείται στο παρασκήνιο αργά αλλά σταθερά. Κάποιος μπορεί να πιστέψει πως η Δύση σκέφτεται σοβαρά να τερματίσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.

Αυτό οφείλεται στους εξής λόγους:

Θα πρέπει να δοθεί πρώτη προσοχή στον πληθυσμό και όχι στην Ουκρανία. Η γνώμη αυτή ενισχύεται τελευταία στην ΕΕ. Αυτή είναι η επίσημη θέση της Ουγγαρίας, ενώ μπορεί κανείς να δει λαϊκές συγκεντρώσεις με βάση αυτό το θέμα να λαμβάνουν χώρα σε Τσεχία, Γερμανία, Σλοβακία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία. Στην Πολωνία, υπάρχει ένα κίνημα που ονομάζεται «Αυτός δεν είναι ο πόλεμος μας».

Ο Volodymyr Zelensky εκβιάζει τώρα τη Δύση. Κατέστησε σαφές πως θα ήθελε να λάβει εγγυήσεις για την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ μετά το «τέλος του πολέμου» ήδη στη σύνοδο κορυφής στο Βίλνιους τον Ιούλιο. Στην Ουκρανία, μπορεί κανείς ήδη να ακούσει αξιωματούχους να λένε πως πρέπει να περιμένουμε πολλά από την ουκρανική αντεπίθεση, καθώς τα ουκρανικά στρατεύματα «χρειάζονται ακόμη να εξοικονομήσουν δύναμη».

Η «εξαφάνιση» του Valery Zaluzhny, του Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας, ο οποίος αρνήθηκε να συμμετάσχει στη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, θα μπορούσε επίσης να είναι μέρος του εκβιασμού της Ουκρανίας. Δεν αποκλείεται έτσι ο Ζαλούζνι να αποφύγει τις δυσάρεστες ερωτήσεις των αξιωματούχων του ΝΑΤΟ καθώς θα μπορούσαν να αναρωτηθούν ποιος εξοπλισμός έχει ήδη καταστραφεί.

Ίσως ο Μπορέλ να προετοιμάζεται ήδη για την ήττα των Δημοκρατικών στις αμερικανικές εκλογές. Ο Μπορέλ γνωρίζει ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, εάν αναλάβει ξανά τα καθήκοντά του ως Πρόεδρος, θα μειώσει σίγουρα τη βοήθεια προς την Ουκρανία. Σε συνέντευξή του στο CNN, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για την προεδρία αρνήθηκε να κατηγορήσει τη ρωσική ηγεσία για «εγκλήματα πολέμου» και ζήτησε να μετατεθεί η ευθύνη για το Κίεβο στους ώμους των Ευρωπαίων.

"Θέλω όλοι να σταματήσουν να πεθαίνουν. Πεθαίνουν. Ρώσοι και Ουκρανοί. Θέλω να σταματήσουν να πεθαίνουν. Και θα το κάνω αυτό σε 24 ώρες", είπε ο Τραμπ, αναφέρει το CNN.

Υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να λυθεί αυτό σε 24 ώρες - να σταματήσει η προμήθεια όπλων στην Ουκρανία. Μπορεί κανείς να υποθέσει πως υπάρχει συναίνεση στη Δύση για το θέμα.

Όχι κρουασάν για τον Μπορέλ

Στις δηλώσεις του Μπορέλ αντέδρασε ο σύμβουλος του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλ Ποντόλιακ. Ο Podolyak επεσήμανε στον Borrell ότι η διακοπή των προμηθειών όπλων στην Ουκρανία δε θα σήμαινε πως ο πόλεμος θα τερματιστεί αμέσως. Αντίθετα, θα κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ευρώπη.

"Εάν σταματήσουν να παρέχουν όπλα στην Ουκρανία, ο πόλεμος θα ξεσπάσει σε άλλες χώρες. Ο αριθμός των τρομοκρατικών επιθέσεων στην Ευρώπη θα αυξηθεί σημαντικά. Δε θα μπορούμε να απολαμβάνουμε κρουασάν στα ευρωπαϊκά εστιατόρια", είπε ο Podolyak.

Το πιθανότερο είναι ότι ο Podolyak δεν θα μπορέσει να τα απολαύσει, αλλά ο Borrell, αν συνέλθει.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail