Το πολεμικό θέατρο μετακομίζει από την Ουκρανία στη Μολδαβία

Η φλόγα στα ανατολικά τρεμοπαίζει. Καθώς τα πολεμικά θέατρα στην Ουκρανία φαίνονται να ξεθωριάζουν, μια νέα διαμάχη και ένα νέο δράμα ριζώνουν στην Ευρώπη. Η Ευρώπη έχει στρέψει την προσοχή της στη Μολδαβία. Η ΕΕ ανακοίνωσε σχέδια για αποστολή μη στρατιωτικής αποστολής στη Μολδαβία. Η ένωση λέει πως το επόμενο βήμα είναι να βοηθήσει το έθνος της Ανατολικής Ευρώπης, ένας φάρος ελπίδας σε μια θάλασσα αβεβαιότητας. Αλλά, δεν ξέρουμε όλοι την πραγματικότητα;

Vedica Singh - tfiglobalnews.com / Παρουσίαση Freepen.gr

Υπήρξαν κατηγορίες ότι το Κρεμλίνο επιδιώκει να αποσταθεροποιήσει την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία. Και αυτό έχει αρπάξει τα ζωντανά φώτα της ημέρας από την ΕΕ. Η ΕΕ ανακοίνωσε την αποστολή πολιτικής αποστολής στη Μολδαβία. Σε δήλωση που έκανε τη Δευτέρα, ο κορυφαίος διπλωμάτης της ΕΕ, Josep Borrell, είπε πως η αποστολή θα αυξήσει «την υποστήριξη στη Μολδαβία [για να] προστατεύσει την ασφάλεια, την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της» έναντι της Ρωσίας στο πλαίσιο της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας.

Σύμφωνα με αξιωματούχους, η αποστολή θα επικεντρωθεί στη «διαχείριση κρίσεων και υβριδικές απειλές, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, καθώς και στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης και της παρέμβασης ξένων πληροφοριών».

Το Φεβρουάριο, ο πρόεδρος της κατεστραμμένης από τον πόλεμο Ουκρανία Volodymyr Zelensky έκανε δηλώσεις καταδικάζοντας τη Ρωσία, λέγοντας ότι οι υπηρεσίες ασφαλείας του Κιέβου είχαν υποκλέψει τα ρωσικά σχέδια να «σπάσουν τη δημοκρατία της Μολδαβίας και να θέσουν υπό έλεγχο τη Μολδαβία». Αργότερα, η φιλοευρωπαϊκή ηγέτης της Μολδαβίας, Πρόεδρος Maia Sandu, ισχυρίστηκε ότι «το σχέδιο περιελάμβανε δολιοφθορές και στρατιωτικά εκπαιδευμένους ανθρώπους μεταμφιεσμένους σε πολίτες για να πραγματοποιήσουν βίαιες ενέργειες, επιθέσεις σε κυβερνητικά κτίρια και σύλληψη ομήρων».

Η Visible Shift

Μολδαβία ήταν για δεκαετίες ένας από τους στενότερους συμμάχους της Μόσχας, και αν πιστευτούν οι πηγές, περίπου 1.500 στρατιώτες σταθμεύουν στην αποσχισθείσα περιοχή της Υπερδνειστερίας.

Η Μολδαβή Πρόεδρος, εκτός από το ότι καταδίκασε την πράξη εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Σαντού έχει επανειλημμένα ζητήσει την απόσυρση των δυνάμεών της από τη χώρα της. Δεν είναι μυστικό ότι η ΕΕ έχει ταραχτεί από το γεγονός πως η Μολδαβία θα γίνει μέρος της Ρωσίας στο μέλλον, και ως εκ τούτου, τον Ιούνιο του περασμένου έτους, η Επιτροπή ανακοίνωσε μάλιστα τη χορήγηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας.

Εν τω μεταξύ, η Μολδαβία, σε μια πρόσφατη κίνηση, προχώρησε σε μια συνταγματική τροποποίηση αντικαθιστώντας τη «μολδαβική γλώσσα» με τη «ρουμανική γλώσσα» ως επίσημη εθνική γλώσσα. Αυτό δε θεωρήθηκε καλό σημάδι για ένα ήδη μωλωπισμένο ΝΑΤΟ. Ίσως αναρωτιέστε γιατί; Η Ρουμανία είναι ένα ρεαλιστικό έθνος που δε θα διστάσει να αλλάξει τη συμμαχία της με τη Ρωσία. Επιπλέον, πρόσφατα έγιναν συζητήσεις για την ένωση της Μολδαβίας με τη Ρουμανία, κάτι που οδήγησε στο μυαλό της ΕΕ να ταραχτεί σαν θάλασσα με φουρτούνες.

Και ως εκ τούτου, εδώ έρχεται η ανακοίνωση. Η ανακοίνωση της ΕΕ για την ανάπτυξη αποστολής στο έδαφος της Μολδαβίας σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει τα συμφέροντα του έθνους. Ωστόσο, καθώς μια φλόγα αρχίζει να αναβοσβήνει, μια άλλη φαίνεται να ριζώνει στην Ευρώπη. Ένας νέος καυγάς, μια νέα ένταση, ένα νέο δράμα.

Έτσι, καθώς παρακολουθούμε τα πολεμικά θέατρα στην Ουκρανία να εξασθενούν και μια νέα διαμάχη εντός της Ευρώπης να ριζώνει, η διαμάχη για την κατάληψη του εδάφους της Μολδαβίας μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης. Ας καθίσουμε με κομμένη την ανάσα να δούμε ποιος θα κερδίσει το παιχνίδι.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail